Hlavní navigace

Pražské vypínání-nevypínání

1. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
30. dubna přestanou televize Nova, Prima a ČT 1 vysílat analogově z pražského vysílače Žižkov. Termín tento týden oficiálně potvrdila Národní koordinační skupina pro digitalizaci (NKS) a Česká televize ještě předtím prohlásila, že svůj první program v Praze vypne, ať se děje, co chce. A že se toho může dít dost!

Na tiskové konferenci NKS jsme se ve čtvrtek dozvěděli, že dubnové vypínání vlastně nebude tak dramatické, protože Praha zůstane až do října pokryta analogovým signálem všech tří vypínaných televizí z dalšího pražského vysílače Cukrák. Takže kdo nestihne upravit společné televizní antény (STA) nebo koupit set-top-box, jenom přetočí anténu na Cukrák a může v klidu dál sledovat televizi. Kéž by to bylo tak jednoduché!

Ono totiž nejde jenom o přetočení antény (a když už jste na střeše, proč byste ji rovnou neupravili pro digitální příjem ze Žižkova a ušetřili si práci, která by vás tak jako tak čekala letos na podzim s vypínáním analogového vysílání na Cukráku?). Na Cukráku se vysílá na jiných analogových kanálech, což by konkrétně v případě STA znamenalo investovat do nových kanálových vložek. Rozptyl kanálů je značný, třeba televize Nova z Cukráku vysílá na kanále 1, ČT 1 na kanále 26 a pokud by divák chtěl rovnou řešit i digitální příjem z Cukráku, tak multiplex 3 mu vysílá na kanále 59.

Dalším reálným problémem je pokrytí Prahy z vysílače Cukrák. Ne každému se totiž poštěstí tento vysílač naladit. Kdysi dávno fungoval Cukrák jako hlavní vysílač pro Prahu, ale protože byl v členitém terénu hlavního města problém z něj zachytit signál, postavil se uprostřed metropole městský vysílač Žižkov. Na něj také směřuje drtivá většina příjmových televizních antén, včetně těch společných. Jakmile se analogové vysílání ze Žižkova vypne, budou bez analogového signálu i ty domácnosti, které se nacházejí v místě dobrého pokrytí z Cukráku, ale mají anténu natočenou na Žižkov.

Navíc se trošku zapomíná ještě na jednu věc. I když divák počítá s digitálním příjmem ze žižkovského vysílače a dosud odtud přijímá analogové vysílání, po jeho vypnutí zřejmě o signál přijde také. Analogově se totiž ze Žižkova vysílá s horizontální polarizací, kdežto digitálně s vertikální polarizací. V praxi to znamená natočit příjmovou anténu o 90 stupňů. Bez téhle změny se digitální signál ze Žižkova loví opravdu těžko. A teď si představte člověka, který složitě přenastaví anténu na Cukrák, aby mohl sál sledovat analogové vysílání, možná uloví signál, a v říjnu o něj přijde.

Koncem týdne nám do redakce napsal Jaroslav Jiruš z anténářské firmy Jikl service, aby reagoval na informace, které padly na čtvrteční tiskové konferenci NKS. Podle jeho zkušeností je signál z vysílače Cukrák u 80 procent pražských domácností nepoužitelný. Například televize Nova z Cukráku má v analogovém obraze duchy i při přímé viditelnosti na vysílač. Vysílání je totiž směřované především mimo Prahu, do středních Čech, a směrem do města je signál degradovaný. Pokud by měli přikročit majitelé STA k přesměrování antén STA na Cukrák, musí přeladit jeden měnič typu TESA nebo STEA-D, zakoupit vložku-zesilovač 1K a 7K, zakoupit anténu 7K a 1K, přeladit všechny TV a VCR a očekávat nevalný výsledek. A vše zaplatit, argumentuje Jiruš.

BRAND24

Jenže vyplatilo by se to, když se analogové vysílání z Cukráku bude vypínat už v říjnu? Leda že by majitelé domů upravili STA rovnou i k digitálnímu příjmu. Já jsem osobně vytížený do konce tohoto roku a každý týden mám hodně dotazů, koho doporučit s blízkým volným termínem. Koho znám a vím, že oboru rozumí, tak je na tom přibližně stejně jako já. O lidech, kteří nikdy v anténní technice nepracovali a zneužívají velkou poptávku, se ani nebudu zmiňovat. Jejich výsledek je ve finále nefunkční STA a nebo s velkými poruchami, konstatuje Jiruš.

Nedopadne nakonec pražské vypínání jako v Domažlicích, kde „analogová tma“ trvala jenom několik týdnů, než se televize Nova rozhodla „dočasně“ obnovit analogové vysílání, které trvá dodnes? Argumentovat v případě Prahy záložním analogovým vysíláním z Cukráku je tak trošku nezodpovědné.

Přesměrovali byste po vypnutí analogového vysílání ze Žižkova anténu na vysílač Cukrák?

  • Ano.
    2 %
  • Ne.
    56 %
  • Nejsem z Prahy.
    41 %
  • Ještě nevím.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).