Hlavní navigace

Před Českým rozhlasem se demonstrovalo za Rádio Wave

29. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Logo Českého rozhlasu 4 - Radio Wave Autor: 115393
Sto padesát účastníků, dva televizní štáby (České televize a zpravodajského kanálu Z1) a nespočet fotografů – tak vypadala úterní improvizovaná demonstrace na podporu Rádia Wave, která proběhla přímo před hlavním vchodem do budovy Českého rozhlasu v pražské Římské ulici. Programový ředitel ČRo Richard Medek se sice omluvil za svůj výrok, že posluchači Rádia Wave jsou menšinovou skupinou, která není budoucností tohoto národa, výzvu na rezignaci ale odmítl. UVNITŘ FOTOGALERIE A AUDIO

Nejsme budoucností tohoto národa

Demonstraci před budovu Českého rozhlasu svolalo na pátou hodinu odpoledne hned několik skupinek příznivců alternativní hudební scény, včele se zakladateli speciální stránky na podporu Rádia Wave na Facebooku Martinem Přikrylem a Marií Čtveráčkovou. Reagovali tak na výroky, které padly minulý týden ve čtvrtek na výjezdním zasedání Rady ČRo v Ostravě, kde radní posuzovali překlad pátečního pořadu Rádia Wave Friday Rippel, a konkrétně pak písně Swastika Eyes od skotské skupiny Primal Scream. Právě kvůli této písni radní obvinili Rádio Wave z propagace fašismu, byť si v ní skupina dělá z nacistů legraci. Nedokonalý překlad písně v podání rozhlasové rady se okamžitě stal terčem kritiky příznivců Rádia Wave.

Demo Wave - 1

Mnozí účastníci úterní demonstrace si oblékli trička s nápisem „Nejsem budoucnost tohoto národa!“ (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Na čtvrtečním jednání Rady ČRo zaznělo také několik návrhů, kudy by se mělo Rádio Wave ubírat po srpnovém ukončení analogového vysílání z pražského a středočeského vysílače Cukrák. Programový ředitel ČRo Richard Medek opakovaně navrhoval, aby se stanice přeformátovala a zaměřila se na většinového posluchače. Nevím, zda bychom se neměli zamýšlet nad tím, jestli Rádio Wave má vůbec právo v takového formě a obsahu, v tomto záměru, právo na život, uvedl. Medkův další výrok na adresu posluchačů Rádia Wave, že tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle se stal ústředním tématem kampaně na podporu Rádia Wave.

Ilustrační fotoaparát

FOTOGALERIE: Jak se demonstrovalo na podporu Rádia Wave

Úterní demonstrace na podporu Rádia Wave před vchodem do budovy Českého rozhlasu v pražské Římské ulici se zúčastnilo 150 lidí. Nabízíme vám z této akce fotogalerii. Zároveň si můžete poslechnout audiozáznam prohlášení (WMA, 278kB) jedné z organizátorek akce Marie Čtveráčkové, v němž vyzývá Radu Českého rozhlasu, aby se její členové omluvili za své výroky na adresu Rádia Wave a vysvětlili některé své výroky. Text prohlášení zde. Česká televize věnovala demonstraci reportáž v ranních zprávách.

Trička, petice, výzvy k rezignaci

Přímo na úterní demonstraci byla k dostání trička s nápisem „Nejsem budoucností tohoto národa“. Další zájemci je mohou získat na koncertu Nejsem budoucnost tohoto národa, který připravujeme na 11. listopadu do klubu Roxy, řekla Marie Čtveráčková, jedna z organizátorek protestů. Ta na místě přečetla výzvu Radě ČRo a také programovému řediteli ČRo Medkovi, aby se posluchačům Rádia Wave omluvili a vysvětlili některé výroky z posledního jednání. Text výzvy poté předala do podatelny ČRo. Kromě koncertu 11. listopadu chceme jít i na nejbližší veřejné zasedání Rady ČRo, které proběhne 26. listopadu. Zatím bohužel nevíme, jestli proběhne v Praze a kde konkrétně, to dává rada vědět až tak týden před jednáním, sdělila Čtveráčková.

Demo Wave - 2

Redaktorka zpravodajské televize Z1 zpovídá jednoho z organizátorů demonstrace (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Happening před hlavním vchodem do budovy ČRo skončil zhruba po hodině, okolo šesté večer. Během akce nedošlo k žádnému incidentu, ochranka ČRo do průběhu demonstrace nijak nezasahovala a sledovala skupinu demonstrantů skrze prosklené dveře. Z vedení rozhlasu na demonstraci nepřišel nikdo, objevil se zde ale například bývalý ředitel Rádia Wave Ladislav Kylar. Kritizovaný programový ředitel ČRo Richard Medek o demonstraci podle serveru iDnes.cz věděl. Vím o tom, ale nemám k tomu co říct, řekl webu Medek, jehož na pondělní schůzi managementu ČRo vyzval ředitel ČRo 8 Online Miroslav Bobek a šéfredaktorka Rádia Wave Judita Hrubešová k rezignaci. Ani Medek, ani generální ředitel ČRo Václav Kasík, se ale této schůze nezúčastnili. Vedení rozhlasu přešlo výzvu mlčením.

Medek se omluvil, rezignovat ale nehodlá

Medek se však v úterý odpoledne veřejně omluvil těm posluchačům Rádia Wave, jichž se mohl dotknout jeho výrok o tom, že „nejsou budoucností tohoto národa“. Všem posluchačům, kterých se mé výroky v inkriminované, neformální diskuzi, dotkly, se hluboce omlouvám, řekl Medek serveru iDnes.cz. Medializovaný výrok byl podle programového šéfa veřejnoprávního rozhlasu vytržen z kontextu. Proto Medek považuje Bobkovu výzvu na vlastní rezignaci za „teatrální gesto“. Beru to jako teatrální gesto, které může být zčásti pochopitelné, ale je to gesto lidí, kteří jsou nějak na projekt Rádia Wave navázáni, řekl Medek Lidovým novinám.

Demo Wave - 3

Marie Čtveráčková, organizátorka úterního happeningu, předává na podatelně Českého rozhlasu petici za odstoupení programového ředitele ČRo Richarda Medka (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Programový ředitel ČRo i včera zopakoval, že by se podle něj mělo Rádio Wave do budoucna zaměřit na většinového posluchače. Stanice pro mladé by měla vysílat spíš vzdělávací pořady než hudební. Hudbu ve vysílání beru spíš jako doplněk k mluvenému slovu, citoval Medka server iDnes.cz. Lidovým novinám pak Medek řekl, že pochybuje o tom, zda lze Rádio Wave nadále financovat stejným způsobem jako před vypnutím jeho analogového vysílání z pražského Cukráku. I z tohoto důvodu budeme muset posoudit, jestli by nebylo smysluplnější vedle Rádia Wave anebo i jinak využít stávající analogové stanice, uvedl programový šéf ČRo.

Rádio 1 se zastalo konkurence, chystá „hudbu pro Radu ČRo“

Skandální jednání Rady ČRo a výroky na adresu Rádia Wave v pondělí veřejně odsoudil ředitel konkurenčního pražského Rádia 1 Saša Michailidis. V demokratické společnosti je rétorika, jakou předvedl pan Medek, zcela nepřijatelná. Z tohoto důvodu žádáme veřejnou omluvu pana Richarda Medka všem těm, kteří jsou součástí alternativní kultury, ať už jako její tvůrci nebo její spotřebitelé. Zároveň by měl pan Medek přijmout plnou odpovědnost za takový výrok a zvážit své setrvání ve funkci programového ředitele veřejnoprávní instituce, která má ze své podstaty menšinové skupiny chránit a podporovat, napsal Michailidis v tiskové zprávě, kterou Rádio 1 rozeslalo do médií a umístilo na své internetové stránky.

Demo Wave - 4

Pohled na část demonstrantů před budovou Českého rozhlasu v pražské Římské ulici (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

KL24

Rádio 1 hodlá v podpoře konkurenčního Rádia Wave pokračovat i nadále. Podle publicisty Tomáše Baldýnského, který obvinění Rádia Wave z propagace fašismu a Medkova vyjádření na adresu jeho posluchačů komentuje v dnešním pravidelném sloupku v Lidových novinách, připravuje Rádio 1 speciální komponovaný Večer hudby pro Radu ČRo. Budeme hrát The Cure – Killing an Arab a mnoho dalších, přiblížil Baldýnský serveru DigiZone.cz. Organizátoři úterního happeningu zase připravují speciální internetové stránky www.nejsembudou­cnostnaroda.cz a www.nechciradu­.cz, na nichž bude možné podepisovat petice na podporu Rádia Wave a za odstoupení předsedy Rady ČRo Jiřího Floriana a programového ředitele ČRo Richarda Medka. Petici za odstoupení nebo odvolání předsedy Rady ČRo zorganizoval již v pondělí hudební publicista Petr Vizina.

Veřejná diskuse o budoucnosti Rádia Wave

Server DigiZone.cz zase uvažuje o uspořádání veřejné diskuse na téma budoucnosti Rádia Wave a roli Rady ČRo při přípravě jeho nové programové koncepce. Na akci, která by měla proběhnout den či dva před koncertem „Nejsem budoucností tohoto národa“ v pražském klubu Roxy, bychom pozvali nejen zástupce a zastánce Rádia Wave, ale také programového ředitele ČRo Richarda Medka a členy Rady ČRo. O termínu a místu konání akce bude server DigiZone.cz neprodleně informovat na svých stránkách.

Ilustrační digitální rozhlasový přijímač

Další akce na podporu Rádia Wave


11.11.2008 – koncert „Nejsem budoucností tohoto národa“, klub Roxy, Praha


26.11.2008 – happening na veřejném zasedání Rady ČRo (místo bude upřesněno)

Měla by Rada Českého rozhlasu kvůli kauze Rádia Wave rezignovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).