Hlavní navigace

Předplatné - papír nebo tablet?

3. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je pár časopisů a novin, které si občas rád přečtu. Některé z nich mají i verze pro tablet, takže nastává rozhodování, zda číst na papíře nebo na displeji. Ve hře je samozřejmě i předplatné.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Musím přiznat, že jako čtenář novin a časopisů jsem dost přelétavý. Rozhodně nevydržím být věrný novinám nebo časopisu roky. Jeden časopis jsem měl předplacený asi dva roky, to bylo maximum. Další časopisy nebo noviny jsem si kupoval a kupuji občas, po čtyři roky jsem v práci fasoval noviny svého zaměstnavatele. V dětství jsem pro zajímavost četl Svobodné slovo, které měla předplacené moje babička. Samozřejmě mám oblíbené tituly, jak mezi deníky, tak mezi časopisy, kterým věnuji na své poměry velkou pozornost.

Nedávno jsem si pořídil tablet a samozřejmě jsem začal hned zkoušet dostupné noviny a časopisy. Musím říct, že se mi skoro všechny moc líbí a trochu se bojím toho, že po uplynutí zkušebních lhůt a prohlédnutí ukázkových vydání zdarma skončím jako předplatitel. To jsem nikdy nebyl (výše zmíněné předplatné časopisu jsem dostal jako dárek) a ani jsem si to nikdy za starých dob (rozumějte před tablety a čtečkami) nedokázal představit.

Tablet moje vnímání novin a časopisů změnil. Jsem dost líný člověk a noviny a časopisy vyžadují alespoň jednou za měsíc cestu k místu se tříděným odpadem. To v případě elektronických verzí odpadá. Nemluvě o tom, že jsem si dost často chtěl nějaké noviny nebo časopis schovat, což znamená hromadění papíru, na který se stejně už nikdy nepodívám. Noviny špiní ruce, časopis se v tašce ohne, a tím pro mě ztrácí na hodnotě. Mám totiž rád časopisy jako nové, ty v tabletu nezestárnou.

S časopisy a novinami to mám jinak než s knihami. Knihy chci mít fyzicky, na papíře, s pěknou vazbou uložené v knihovně. Tedy většinu z nich. Noviny a časopisy se mi čtou lépe elektronicky, v metru nešťouchám loktem souseda při otáčení stránek, nemuchlají se a netrhají. Noviny nebo časopis v tabletu nabízejí i něco navíc, třeba multimédia.

cif 24 - early cena - média

Noviny a časopisy elektronicky se mi prostě víc líbí. Pokud budu uvažovat o nějakém předplatném, tak to stoprocentně bude verze elektronická. V tomto případě pro mě nehraje roli cena a také zanedbám náklady na pořízení tabletu a připojení k Internetu. Elektronická verze stojí často o třetinu nebo polovinu méně než verze papírová. Noviny a časopis, o kterých uvažuji, to mají takto:

  • Noviny – roční předplatné papír – v přepočtu cca 170 EUR
  • Noviny – roční předplatné elektronicky – 99,9 EUR
  • Časopis (týdeník) – roční předplatné papír – v přepočtu cca 88 EUR
  • Časopis (týdeník) – roční předplatné elektronicky – v přepočtu cca 65 EUR

Srovnání je orientační a nezahrnuje nejrůznější bonusy, dárky a obsah navíc, který ale pro mě není tím, podle čeho bych se rozhodoval. Otázka zní, zda se vyplatí za rok utratit za elektronické (dilema je vyřešeno, o papíru nemůže být řeči) noviny a časopis přes čtyři tisíce korun. To je necelých 80 korun za týden. Oblíbený přepočet na piva v tomto případě ukáže na číslici tři. Otázkou je, zda informace z vybraného časopisu a novin za týden mají hodnotu tří piv. Možná jsem staromódní, ale pořád věřím, že ano.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).