Hlavní navigace

Předražené EET, policejní šetření ČD-Telematiky, Microsoft chystá ultimátní smartphone

25. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Šéf Microsoftu Satya Nadella. Autor: Jan Sedlák
Oracle kupuje Dyn. Facebook a IBM kašlou na brexit a investují. Symantec kupuje LifeLock. Čínský cloud jde do světa. Výběr z velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Michal Bláha z Hlídače smluv (náš rozhovor) spustil projekt Hlídač EET, který pěkně monitoruje API rozhraní. Zveřejnil také velmi zajímavá čísla: EET podle dostupných smluv prozatím vyšlo na 388 milionů, přičemž 347 milionů dostala bez soutěže IBM. K přečtení jsou také licenční podmínky.

Do Českých drah dorazila policie, zajímá se totiž o transakce kolem podniku ČD-Telematika. Píšou o tom Lidové noviny. Jedná se o vyústění už několikrát probíraného odkupu minoritního podílu.

Oracle za zhruba 600 milionů dolarů kupuje firmu Dyn. To je poskytovatel DNS, který byl cílem nedávných velkých DDoS útoků, kvůli nimž spadla řada velkých internetových služeb. Oracle chce technologie Dynu začlenit do svého cloudu. Oracle něco víc píše na blogu. Obecně ale jeho masivní investice do rozšiřování cloudu nekončí a Dyn je logickým doplněním.

Alibaba oznámila, že postaví čtyři nová datacentra mimo domovskou Čínu. Je to součást expanze Alibaba Cloudu, který chce i v globálním měřítku konkurovat Amazonu či Microsoftu. Nové datové komplexy vyrostou v Dubaji, Německu, Japonsku a Austrálii, tedy ve strategických oblastech. Podle informací Lupy se dříve uvažovalo i o Česku. Nějaká čísla k AliCloudu (či Aliyun) jsou zde.

Microsoft najal špičkové vědce, kteří mají více rozjet jeho snahy v oblasti kvantových počítačů. Sekci vede Todd Holmdahl, který stojí i za Xboxem, Kinectem a nově brýlemi HoloLens. Kvantovým strojům se z velkých IT firem výrazně věnují také IBM a Google. O plánech Microsoftu více na blogu.

Šéf Microsoftu Satya Nadella také v rozhovoru pro Financial Review naznačil, že Redmond chystá nějaký „ultimátní smartphone“ a že tedy z výroby telefonů zcela neodchází.

Todd Holmdahl pověřený vedením týmu kvantových počítačů v Microsoftu.
Autor: Microsoft

Todd Holmdahl pověřený vedením týmu kvantových počítačů v Microsoftu.

Facebook se v příštím roce v Londýně přestěhuje do nového sídla, v první vlně najme dalších 500 lidí, celkově chce růst až o 1500 lidí. Minulý týden podobnou britskou expanzi oznámil i Google. Brexit tak zatím příliš negativních kroků nevyvolává a Londýn nadále potvrzuje, že je významným technologickým hubem. IBM zase v Británii postaví čtyři nová datacentra. A aby toho nebylo málo, britská vláda chce investovat miliardu liber do rozvoje fiber sítí a 5G. In your face, EU.

Uklidňuje se také panická reakce technologického sektoru na zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Šéfka Hewlett Packard Enterprise Meg Whitman například vítá snížení daní z 35 na 10 procent při převodu hotovosti ze zahraničí. To by mohly firmy jako Apple (prý má v zahraničí až 200 miliard dolarů) dostat peníze zpět do Států. Trump také v rozhovoru pro New York Times řekl, že už mluvil s Timem Cookem a Billem Gatesem. Z Washingtonu také náš článek.

Macom Technology Solutions za 770 milionů dolarů kupuje Applied Micro. To je jedna z prvních firem, která se snaží přinášet ARM čipy do datových center. A obchod opět ukazuje to, že probíhá velká konsolidace na trhu s čipy (více zde a zde).

Symantec za 2,3 miliardy dolarů kupuje LifeLock, tedy nástroj na ochranu proti krádežím elektronických identit. Symantec tak z ochrany koncových zařízení necouvá a naopak posiluje. V oblasti je dvojkou po českém Avastu spojeném s AVG.

Google kupuje startup Qwiklabs. Firma více vysvětluje na blogu. Qwiklabs bude začleněn do budované divize Google Cloud.

Koch Industries prostřednictvím své investiční odnože Koch Equity Development investuje dvě miliardy dolarů do softwarové společnosti Infor. Ta díky novým penězům chce urychlit vývoj. Infor je soukromě vlastněným podnikem, má 15 tisíc zaměstnanců a působí i v Česku. Spekulovalo se také o tom, že by společnost mohla být cílem akvizice.

MMF24

Brněnská společnost DC Concept, která vyvíjí informační systém QI, se stala majoritním vlastníkem firmy BM Servis (51 procent). Ta zase dělá IT systém Bílý Motýl. Vývojové týmy se nyní propojí. Více zde.

Výsledky Hewlett Packard Enterprise za fiskální rok 2016: tržby ve výši 50,1 miliardy dolarů, což je meziroční pokles o čtyři procenta. Čtvrtý kvartál meziročně spadl o sedm procent. Počítačová odnož HP Inc. zase hlásí meziroční propad prodeje tiskáren o osm procent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).