Hlavní navigace

Přehled chytrých televizorů v cenové relaci 40 až 100 tisíc korun

15. 12. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: LG
V dalším předvánočním přehledu se budeme věnovat drahým chytrým televizorům. Ty nejdražší s úhlopříčkou i přes dva metry si schováme na později…

Ceny nad čtyřicet tisíc, nebo také nad sto, jsou vyhrazeny naprosté špičce, a to i když se bavíme pouze o rozlišení Full HD, protože Ultra HD jsme se věnovali v samostatném přehledu. A i když jsme jako vrchol určili 100 000 Kč, v praxi budeme s nejdražšími modely o dost níže – na 70, 80 tisících.

V přehledu nenajdete u nás problematické Sony, Toshiba tentokráte chybí z jiného důvodu – v dané cenové relaci Full HD televizor nemá. Zařadit jsem také chtěl Sharp, který má dva zajímavé modely (LC-60UQ10E, 42 990 Kč, 152 cm a LC-70UQ10E, 78 990 Kč, 178 cm), ale bohužel se s firmou nepodařilo navázat kontakt a ověřit některé zásadní údaje. Obecně vzato pak záměrně vyřazujeme hotelové přístroje, protože představují zcela jinou kategorie a zcela odlišný přístup. Nebo by alespoň být měl, pokud to někdo s touto specifickou skupinou myslí vážně.

Co charakterizuje chytrý televizor v sezóně 2014/15

  • Velmi výrazný pokles cen (resp. zvýšení výbavy) chytrých televizorů, takže nyní začínají na necelých pěti tisících a míří kamsi za pět set tisíc.
  • Zvýšená výbava, která je už v námi uvažované cenové naprosto špičková a zahrnuje mj. hlasové ovládání často už i v češtině, druhý stylový, někdy pohybový a jindy dotykový ovladač a mj. poměrně často i zabudovanou kameru s rozpoznáváním obličeje a řízením přístupu k jednotlivým funkcím TV, resp. přímo ke konkrétním kanálům. Někdy tu je také zdvojená tunerová sadu se skutečným PiP (Picture in Picture – obraz v obraze) na kterou jsme občas narazily i o kategorii níže. Tyto televizory sice už nejsou výkladní skříní každé značky, tuto roli převzalo letos především Ultra HD, ale stále tu je – alespoň se zvyšující se cenou – prémiový design a nechybí ani poslední vychytávky typu nové operační systémy (Android, WebOS). A samozřejmě také prémiové funkce jako ovládání TV přes internet či přehrávání nahraného pořadu na dálku, převzetí tuneru na mobil či tablet, atd. Tady ale vždy záleží na značce a přístupu!
  • Bez výjimky tu je už zabudované Wi-Fi někdy i standardu „n“ a na 5 GHz („ac“ jsem zatím nikde neviděl) a také Bluetooth, které se však až na pár výjimek dá využít jen pro aktivní 3D brýle, myš či klávesnici. Občas se ale na něj dá (Panasonic) napojit i externí reproduktor…
  • I zde platí, že pokud požadujete telefonování přes Skype, ověřte si, zda je kamera s mikrofony integrovaná, nebo se musí dokoupit, protože někdy se prostě z designového hlediska nehodí (tady už to penězích většinou nebývá).

Poznámka: v prvním přehledu Smart TV do 20 000 Kč najdete i kapitolu „Co chytrý televizor umí a co neumí“, takže vás v případě vašeho zájmu odkazuji tam (viz odkaz zde).

Testovali jsme (v dané cenové kategorii):

Panasonic TX-55AS800.

Jak číst tabulku (ke stažení na konci článku)

Stejně jako u předchozích přehledů v tabulce najdete ve stručnosti k televizorům alespoň základní údaje. U těch, kde je napsáno „test“, si můžete na digizone.cz prohlédnout i recenzi a další parametry (v našem případě jde bohužel jen o jeden). Stačí jen kliknout na odkaz v tabulce nebo si ho vyhledat v článku.

Ceny v tabulce jsou aktualizovány a tentokráte nejsou doporučené koncové, nýbrž prodejní, což je vzhledem k tomu, že některé televizory pocházejí z letošního jara, určitě lepší.

V položce „obrazovka“ je uveden i druh podsvícení, a to ve stručnosti jako Edge LED (LED diody v rámu), nebo Direct LED, tj. diody plošné umístěné za LCD panelem. Pokud chybí doplňkové údaje, jako například pohledový úhel, výrobce ho neudává a ani jsem ho nezjistil.

V bodu „tuner a zvuk“ chybí všude zmínka o tuneru analogovém (mají ho stále všechny) a je uveden i výkon zesilovače. Z prostorových důvodů to tam není napsáno celé stejně, jako u „rozměry; hmotnost“ hloubka samotné obrazovky, která je vždy v závorce. Rozměry jsou vždy udávány tak, jak je zvykem, tedy „švh“ – šířka, výška, hloubka.

Pokud jde o spotřebu, ta by měla být už dnes vždy přepsána z energetického štítku, který jsem ovšem ne vždy měl k dispozici a ne vždy ji výrobce uvádí tak, jak má. Speciálně si na ni – obecně vzato – dejte pozor u Panasoniku, u Toshiby a také u Samsungu a LG. Pokud jsem neměl energetický štítek nebo nemluvil s výrobcem, resp. nezjistil ji, píši „neuvedeno“.

Obecně vzato doporučuji orientovat se podle tzv. třídy energetické účinnosti. Na energetickém štítku EU bohužel není uvedena spotřeba v pohotovostním režimu a ideální dnes pochopitelně je, má-li televizor možnost mechanického vypnutí. To je ale u modelových řad 2014/15 spíše ojedinělé a vyšší cenové relace jsou na tom nesrovnatelně hůře než ty nižší, resp. zcela levné televizory. Pro mě je tento přístup už dlouho naprostou záhadou.

V každém případě si při nákupu televizoru nechte energetický štítek EU předložit. Ten ostatně musí být součástí balení!

LG 60LB870V (54.990 Kč) s úhlopříčkou 152 cm patří i přes poměrně vysokou spotřebu v pohotovostním režimu (0,3 W) do energetické třídy A++. To je pochopitelně vynikající!
Autor: LG

LG 60LB870V (54 990 Kč) s úhlopříčkou 152 cm patří i přes poměrně vysokou spotřebu v pohotovostním režimu (0,3 W) do energetické třídy A++. To je pochopitelně vynikající!

LG: sázka na WebOS

V naší cenové relaci jde o přístroje s úhlopříčkami od 140 cm (55ʺ) do 178 cm (70ʺ) prakticky bez výjimky vybavené operačním systémem WebOS. Proč ho LG využívá, se dozvíte z krátkého firemního videa zde.

Já mohu říci, že je za svého současného stavu velmi nadějný, ale nějakou cestu ještě urazit musí, především v rychlosti operací a odezvě. Praktické zkušenosti najdete v testu 4K televizoru 49UB850V.

V našem rozlišení, tedy Full HD, vaší pozornosti doporučuji levnou televizní řadu LB650 (v tabulce najdete 70LB650V s úhlopříčkou 178 cm) mající neuvěřitelnou šíři úhlopříčkového záběru – od 81 cm do zmiňovaných 178 cm, které už jsou – pochopitelně – hodně drahé. Nicméně v dnes velice rozumných 127 cm, tj. 50 palcích, přijde na 18 990 Kč. A stále s DVB-S/S2, nadějným WebOS a Wi-Fi Miracast…

Panasonic TX-60AS800E za 59.990 Kč patří k nejlepším televizorům současnosti. To ostatně celá řada AS800…
Autor: Panasonic

Panasonic TX-60AS800E za 59 990 Kč patří k nejlepším televizorům současnosti. To ostatně celá řada AS800…

Panasonic: dominuje špičková AS800 s kalibrací a THX

Ústřední řadou je v našem cenovém rozpětí AS800, což je také nejvyšší Full HD řada tohoto výrobce. Letos jsme testovali jediného zástupce z této řady, TX-55AS800, a to s excelentním hodnocením.

Očekávám, že stejně na tom budou i ostatní zástupci, takže rozhodně výtečná volba!

AS800 se chlubí kino certifikací THX, kompletní tunerovou výbavou, navíc zdvojenou, takže bude fungovat opravdový obraz v obraze nebo například sledování jednoho kanálu na tabletu (nebo v penzionu na horách) a zcela jiného v obýváku. Samozřejmostí jsou další špičkové funkce jako kalibrace ISFccc (prý ji momentálně jako službu nabízí Electroworld…) či Full HD kamera s rozpoznáním obličeje.

Pokud ale i v této kategorii chcete ušetřit, podívejte se do tabulky na TX-60AS650E (41 990 Kč) s úhlopříčkou 152 cm (60"). Ten sem spadl právě kvůli ní, protože jinak je to televizor střední třídy. To abyste se nenechali zmást.

U Panasoniku si dejte pozor na spotřebu. Ne, že by byla vysoká, ale firma stále na svých stránkách nezavedla spotřebu podle energetického štítku EU, což má ale bohužel společné s řadou jiných výrobců. Energetický štítek samozřejmě musí mít každý přístroj, takže jeho předložení před nákupem vyžadujte!

Letos také počítejte s tím, že chybí volba pro automatickou změnu poměru stran obrazu podle formátu příchozího pořadu. Prý už o ni není na majoritních trzích zájem…

Druhou zajímavostí je to, že AS800 podporuje Wi-Fi „n“ i v pásmu 5 GHz, což je dnes spíše ojedinělé. Navíc se u Bluetooth oficiálně udává nejen obvyklá podpora klávesnice a myši, ale i audio zařízení!

Za 165 cm u Philips 65PFS6659, který je ovšem bez operačního systému Android, zaplatíte 49.990 Kč. Osvícení pozadí Ambilight, však nechybí.
Autor: Philips

Za 165 cm u Philips 65PFS6659, který je ovšem bez operačního systému Android, zaplatíte 49 990 Kč. Osvícení pozadí Ambilight však nechybí.

Philips: klasika i Android

Tato značka patřící nyní společnosti TP Vision nabízí v této cenové relaci směs televizorů klasických i těch s operačním systémem Android. Tím nejaktuálnějším je ale právě Android a televizory tohoto typu přišly na český trh na přelomu listopadu a prosince.

Stejně jako u levnějších modelů zmiňovaných v přehledu Smart TV do 40 000 Kč, resp. modelů s menšími úhlopříčkami, i ve vyšší cenové relaci narazíme na řady PFS8109 a PFS8209 s Android 4.2, Google Chrome a osvícením pozadí Ambilight doplněným ovládáním Wi-Fi LED žárovek řady hue (kupují se zvlášť). V našem případě jde ale o úhlopříčky 140 cm, tedy 55", větší se už dodávají v Ultra HD.

Za pozornost stojí zdvojené tunery či přenos obrazu na jiný televizor a také spotřeba 140centimetrového 55PFS8209. Ta podle energetického štítku EU dosahuje pouhých 69 W (jak jsem koupil…). Televizor upoutá i kamerou skrytou v dolní části rámu a také oznámenou velikostí paměti pro instalaci aplikací z tržiště Google Play, 1,6 GB. A to je rozhodně slušné!

Samsung UE55H8000 (49.990 Kč) je LCD televizor s rozlišením Full HD a prohnutou obrazovkou. Takových v našem přehledu moc není. Vlastně jen dva a oba od této značky.
Autor: Samsung

Samsung UE55H8000 (49 990 Kč) je LCD televizor s rozlišením Full HD a prohnutou obrazovkou. Takových v našem přehledu moc není. Vlastně jen dva a oba od této značky.

Samsung: prohnutě i ve Full HD

Nejprve se mi zdálo, že tato značka má velmi širokou nabídku i ve Full HD. Nakonec se však ukázalo, že polovina byly televizory hotelové. Nicméně za pozornost rozhodně stojí! Na rozdíl od ostatních totiž Samsung nabízí v rozlišení 1920 × 1080 bodů i přístroje s prohnutými obrazovkami! Ze čtyř modelů, které jsem našel, tu prohnuté byly hned dva.

Právě u Samsungu také narazíte na televizory bez zabudované kamery a podpory rozpoznávání tváře (UE65H6470, 49 990 Kč), takže pokud něco takového vyžadujete, dejte si pozor (oba prohnuté televizory jsou na to už ale podle výrobce připravené). Na webu také zatím chybí spotřeba podle energetického štítku EU…

Panasonic TX-60AS800E je vrcholovou Full HD řadou a tomu odpovídají nejen vlastnosti, ale i design.
Autor: Panasonic

Panasonic TX-60AS800E je vrcholovou Full HD řadou a tomu odpovídají nejen vlastnosti, ale i design.

Co by měl špičkový televizor umět a na co si dát pozor

Především se rozhodněte v tom zásadním, totiž zda má smysl u takto drahého televizoru ještě volit rozlišení Full HD. Osobně se už – po ukončení výroby plazem – kloním k Ultra HD, ale proti gustu, žádný dišputát…

Řešit byste ale v této cenové relaci měli technologii obrazovky, která by měla být LCD IPS, protože dává lepší a stálejší barvy a excelentní pohledové úhly. Osobně bych se klonil i k tomu, aby takovýto špičkový televizor měl kino certifikaci THX nebo alespoň byl kalibrovatelný i když je mi jasné, že se to u nás moc nenosí a sehnat někoho, kdo to udělá, je prakticky neřešitelný problém (momentálně ji prý nabízí Electroworld…). Každý výrobce, který takovéto přístroje nabízí (a moc jich není!) by podle mého měl mít alespoň jednu firmu, která tohle umí a která neřeší náklady za samotný kalibrační přístroj, protože tohle by mělo jít na vrub výrobce. Vy byste si pak zaplatili jen službu. Nebyla by nejlevnější (vyškolený člověk), ale když dáte za televizor padesát, šedesát tisíc, mohli byste – a měli byste – desetinu vydat za to, aby byl špičkově seřízen a nedělal vám, a potažmo ani výrobci, ostudu. A v tomto ohledu jde především o seřízení obrazové. Základ pro danou místnost pochopitelně můžete udělat i bez kalibrace pečlivým vyladěním.

Nezapomeňte také, že Wi-Fi je sice zabudováno, ale kabel je kabel, takže z dlouhodobého hlediska bych ho k takto drahému televizoru doporučoval dovést.

BRAND24

Klasicky si dejte také pozor na podporu českých widgetů, kterou najdete shrnutou podle značek zde.

Opět zdůrazňuji, že to není žádné klíčové hledisko, protože situace se průběžně mění.

Parametry vybraných televizorů (XLS) si stáhnete zde: Smart TV 40.000–100.000 Kč_tabulka

Nemáte chytrou TV? Kolik za ni chcete v budoucnu utratit? (Povoleno je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).