Hlavní navigace

Přehnaná očekávání se nevyplnila. Na satelitu se ale objeví HBO HD

20. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní platforma Skylink připravila pro své zákazníky od dubna letošního roku opět několik překvapení. Její základní balíček MULTI se rozšíří o tři nové programy ve standardním rozlišení obrazu a na své si přijdou i filmoví fanoušci, kteří se konečně dočkají HBO HD. Od dubna se nabídka prémiových služeb významně rozšiřuje a jejich předplatné již není vázáno na předplatné programových balíčků. Tento týden se také čtenáři DigiZone.cz jako první dozvěděli termín startu české Retro Music Television.

Satelitní Skylink a jeho novinky pro jarní měsíce

Základní volitelný balíček MULTI platformy Skylink se od dubna rozšiřuje o tři nové programy – program pro nejmenší děti Bebe TV, rybáře a myslivce Fishing&Hunting a novou českou hudební televizi Retro Music Television. Za uplynulý rok se tímto počet programů balíčku MULTI zdvojnásobí z 12 na 24. Od 1. dubna se nabídka prémiových služeb významně rozšiřuje a jejich předplatné již není vázáno na předplatné programových balíčků. Novými prémiovými programy jsou HBO HD a Cinemax. Programová náplň HBO HD je totožná s programem HBO. Skylink je jedinou satelitní platformou, která tento program nabízí. Od nového měsíce také dochází k rozšíření ceníku volitelných programových služeb o tři nové prémiové služby – HBO HD + HBO, HBO + Cinemax a HBO HD + HBO + Cinemax. Ceny služeb zůstávají beze změn.

HBO HD screenshot 500

HBO HD se konečně dostává také k zájemcům, kteří přijímají televizní signál ze satelitu. Foto: autor

Jan Potůček: Skylink od 1. dubna s pěti novými placenými programy, včetně HBO HD

Retro Music Television už má stanovený termín startu

Hudební kanál Retro Music Television, který bude cílit především na střední generaci diváků, odstartuje 30. března. Serveru DigiZone.cz se podařilo tuto informaci zjistit z nejmenovaného zdroje, potvrdil ji však přímo jeden ze zakladatelů stanice, Jiří Němeček. Chtěli jsme si termín startu nechat jako překvapení, ovšem už je venku, tak se nedá nic dělat, sdělil DigiZone.cz Němeček. Cena bude pro operátory velmi rozumná. Nechceme žádné dramatické částky. Proto počítáme s tím, že se dostaneme do základních placených nabídek operátorů, konstatoval v nedávném rozhovoru serveru DigiZone.cz Němeček. Stanice bude podle jeho slov hrát podobnou hudbu jako VH1 Classic, ale s jistým podílem české a slovenské produkce. Zaběhnutému Óčku však konkurovat nebude. Právě to totiž míří především na mladého diváka.

Jiří Němeček 500

Jeden ze zakladatelů hudební televize Retro Music Television – Jiří Němeček. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Stanice Retro Music Television odstartuje 30. března
Lukáš Polák: O chystanou Retro Music Television má zájem i satelitní Skylink
Juraj Gerbery: Óčku konkurovat nebudeme, říká jeden z šéfů chystané Retro Music Television

Nova porušuje Technický plán přechodu, zjistil Český telekomunikač­ní úřad

Televize Nova porušila Technický plán přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání, když k 28. únoru neukončila analogové vysílání na sušickém vysílači Svatobor a klatovském Baráku. Ve své zprávě o naplňování harmonogramu televizní digitalizace, určené vládě, to píše Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Nova odůvodnila nevypnutí analogového vysílání na silných vysílačích v územní oblasti Sušice tím, že pro digitální vysílání této stanice v multiplexu 2 na Sušicku se používá jiný vysílací kanál, než je uvedeno v Technickém plánu přechodu. ČTÚ ale konstatoval, že kontrolním měřením nezjistil odchylky pokrytí analogovým a digitálním signálem Novy v této oblasti. Jiný vysílací kanál než v TPP používá multiplex 2 na Sušicku kvůli zajištění regionálního odpojování místních televizních studií na programové pozici televize Prima. V době, kdy vznikl TPP a komerční televize na něj přistoupily, se všeobecně předpokládalo, že Prima bude vysílat v multiplexu 3 a nikoli v digitální síti 2.

TK Nova k TPP 15.8.2008 - 2

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák společně s mluvčí této televize Michaelou Fričovou na brífinku s vybranými novináři. Je 15. srpna 2008 a Nova oznámila, že přistupuje k vládnímu harmonogramu digitalizace televizního vysílání v České republice. (Foto: archiv TV Nova)

Jan Potůček: ČTÚ: Nova porušila nevypnutím analogu na Sušicku Technický plán přechodu
Jan Potůček: Nova svým analogovým signálem nadále pokrývá 92 procent populace
Jan Potůček: Porušuje Nova vládní harmonogram digitalizace, nebo ne?

Stručně

Digitální licenci pro terestrické vysílání na dobu dvanácti let získala televize Prima pro svůj chystaný kanál Prima family. Serveru DigiZone.cz informaci potvrdila předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřina Kalistová. Vzhledem k tomu, že však do roku 2012 nesmí tímto způsobem zahájit celoplošné šíření žádný subjekt kromě současných vysílatelů, může společnost FTV Prima odstartovat s tímto programem nejdříve za dva roky.

Lukáš Polák: Prima získala terestickou licenci pro rodinný kanál Prima family

Společnost HBO Česká republika serveru DigiZone.cz potvrdila, že se skutečně chystá tuzemská verze seriálového a filmového kanálu AXN. Lokalizovanou verzi AXN opravdu chystáme. V tuto chvíli probíhají jednání s operátory o možném zařazení. Další informace vám bohužel nemohu sdělit, uvedla pro server DigiZone.cz po několikadenním naléhání manažerka HBO ČR Pavla Brožková.

Lukáš Polák: České AXN bude, potvrdilo HBO

V rumunské satelitní platformě Digi TV se brzo objeví slovenský program BeBe TV v klasické verzi obrazu, jehož vysílání je určeno pro nejmenší děti. Serveru DigiZone.cz to potvrdila marketingová koordinátorka stanice Ivana Cíchová. Program je již dostupný v Maďarsku od 1. března. V nabídce Digi TV na zbývajících trzích by se měl objevit v horizontu dvou měsíců, uvedla Cíchová.

Lukáš Polák: Dětská televize BeBe TV vstoupí do satelitní platformy Digi TV
Lukáš Polák: Program BeBe TV v nabídce satelitní Digi TV. Zatím nekóduje

Brava HDTV - screenshot

HDTV je v Evropě čím dál tím oblíbenější. Foto: autor

V současné době je 125 milionů domácností v Evropě a severní Africe, které mají k dispozici televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a mohou přijímat programy ze satelitů společnosti SES Astra. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu Satellite Monitor. Jejich počet tak vzrostl o tři miliony oproti loňskému roku. Vůbec poprvé dosahuje v Evropě satelit více zákazníků než kabel, a to o šest milionů.

Lukáš Polák: Satelit v loňském roce překonal počet domácností s kabelem

Z arabského světa přichází dobrá zpráva pro sportovní fanoušky. Kanály Dubai Sports HD a Al-Kass HD, které je možné zachytit na satelitu s parabolou od průměru přibližně 90 cm také v České republice (střední Čechy), významně rozšířily počet přenosů. Divák se tak může jednoduše dostat ke sportovním událostem, aniž by musel vyvinout větší snahu. Stačí mít natočenou přijímací sestavu pouze na pozici 26 st. východně.

Lukáš Polák: Více nekódovaného sportu v HD na satelitu také pro Evropu

KL24

Vysílání britského komerčního kanálu ITV 1 ve verzi s vysokým rozlišením obrazu (HDTV) přešlo v úterý večer do nepřerušeného provozu. Znamená to, že program už vysílá 24 hodin denně a nikoliv tedy, že v době, kdy není obsah dostupný v HD, by byla černá obrazovka. Tento krok souvisí se zahájením ostrého vysílání ITV 1 HD, které bylo stanoveno na 1. dubna.

Lukáš Polák: Nekódovaný britský satelitní kanál ITV 1 HD v ostrém provozu

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).