Hlavní navigace

Převážně nevážně o Kachně

28. 8. 1998
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už je to tady. Konečně psala o Lupě Kachna. Však to jistě znáte sami: o kom nepíše Kachna, ten jako by nebyl. Lupa tedy od včerejška je - a EuroShop s ní.

Existuje několik českých serverů, které každé ráno poctím svojí návštěvou. No a vida, v uplynulých dvou dnech ausgerecht hned dva neměly nic lepšího na práci, než psát o Lupě – Kachna dle svého zvyku převážně vážně a Svět namodro víceméně nevážně. Nu co, nezbývá než odpovědět, pochopitelně převážně nevážně, nejprve Kachně.

Začnu Kachnou. V její počítačové sekci vyšla překvapivě přesná zpráva o tom, kdo bude novým majitelem Lupy. Pravda, chtěli jsme tuto informaci ještě chvíli držet pod pokličkou, ale co se dá dělat, už je to venku. A proč hledat vlastní vhodná slova, když o ně můžeme okrást Kačera Donalda:

Kauza Telefonního seznamu na CD, kvůli které nedávno došlo k vášnivé mediální přestřelce mezi EuroShopem a zpravodajským serverem Lupa, se dočkala překvapivého rozuzlení. Je jím oznámení EuroShop-u o tom, že s okamžitou platností kupuje Lupu. Poměrně nečekaný krok EuroShopu vysvětlil na improvizované tiskové konferenci jeho ředitel V.Petr: „Už delší dobu jsme se snažili doplnit naše internetové portfolio o kvalitní zpravodajský server. Chtěli jsme odkoupit nějaký dobře zavedený sajt, ale zjistili jsme, že na to nemáme dost peněz. Proto jsme museli přistoupit k umělému stlačení ceny akcií serveru, který jsme si vyhlédli: pomocí cíleně vedené mediální kampaně, zaměřené hlavně na zkompromitování vedoucích představitelů Lupy, se nám podařilo snížit cenu na přijatelnou úroveň symbolické jedné koruny. Ke konci toho majitelé Lupy měli natolik plné zuby, že nám vlastně svůj server sami vnucovali, dokonce úplně zadarmo.“ Nyní nás ale čeká nebývale těžký úkol", přiznal na zmíněné tiskové konferenci pan Petr, ředitel EuroShopu a nyní i nový šéfredaktor Lupy. „Nyní musíme obrátit o stoosmdesát stupňů a napravit pošramocenou pověst EuroShopu, která mediální přestřelkou nesmírně utrpěla. Bude to ale těžké. Vzhledem k tomu, jaké argumenty jsme při kampani proti Lupě museli použít, bych se nedivil kdyby se na nás celá internetová veřejnost dívala skrz prsty, jako na někoho, s kým vůbec nemá cenu se bavit“. Měla ale celá akce s násilným převzetím Lupy pro EuroShop vůbec smysl? Nebyla daň, zaplacená pošramocenou reputací, neúměrná vůči celk…

Již dlouhou dobu patří otázka, kdo je provozovatelem Kachny, k těm, na které se hledá v českém Internetu odpověď nejusilovněji. Zatím neúspěšně – osobně jsem poměrně dlouhou dobu podezíral pana Peterku, s jehož podobně laděnými a podobně podařenými články se už porůznu setkáváme několik let a který Kachnu velmi fikaně ostřeloval na Novinkách, čímž jim zajistil hned do začátku solidní čtenářskou obec. Nakonec jsem však došel k závěru, že mu nejspíš křivdím, ovšem nikdo obdobně vhodný k osočení mne už nenapadl. Mohu tak jen parafrázovat film Kouř a marně se tázat: „Kdo to je, kde to je, jak se to jmenuje? Rychle pověz, nenapínej, řekni kdo to je!“ Ale jen se netěš, meluzíno, však on to nakonec někdo vyšťárá. Český Internet má jednu zajímavou vlastnost – nakonec se tu rozkecá úplně všechno, je to jen otázka času.

Ostatně měl bych jednu osobitou teorii. Jak vidíte, text na Kachně je nedokončen. Fádní vysvětlení tkví v nějakém omezení prostoru pro jeden článek v databázi, který způsobuje ořezávání. Na takové problémy jsme zpočátku naráželi na Lupě (ano, několik článků jsem musel psát nadvakrát, když mi databáze polovinu usekla a já zůstal s prázdnýma rukama), ovšem je zcela logické, že Kachna se stěží může potýkat s natolik všedními obtížemi. Mnohem realističtější vysvětlení hledá příčinu v nedávných raketových útocích Spojených států na cíle v Súdánu. Podle původních zpráv se mělo jednat o jakousi chemickou továrnu, ale podle opravy, vydané Tiskovou agenturou Sovětského svazu, kterou okamžitě odvysílalo Rádio Jerevan, se ve skutečnosti jednalo o kachní farmu. Klíč k záhadě je tak nasnadě – dopadající rakety zastihly autory těsně před dokončením, což se bohužel projevilo. Otazníky však zůstávají nad cílem celé akce – skutečně chtěl Bill Clinton jen zakrýt rozpaky z aféry s Monicou Lewinskou? Opravdu nebylo za startem raket něco víc? Obávám se, že bylo – USA si dobře uvědomily, jakým nebezpečím je pro ně další působení Kachny a bezprecedentním aktem mezinárodního terorismu se ji pokusily udusit přímo v zárodku.

cif 24 - early cena - média

Je-li tomu tak, zcela chápu přísná bezpečností opatření, které Spojené státy zavádějí doma i na svých velvyslanectvích po celém světě. Kachní farma Libochovice už totiž vyslala známý signál „Kachny celého světa, spojte se!“ a útok na vybrané cíle po celém světě na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat. V první řadě se hovoří o napadení veřejných prostranství, soch, nároží, významných budov a v neposlední řadě i lysých hlav. Klidní však mohou zůstat obyvatelé naší republiky, přestože patříme mezi spojence USA a její útok jsme neodsoudili – generální štáb Kachny totiž usoudil, že u nás si vystačíme s holuby.

Marek Antoš


* Zpráva z kachní farmy: PVT kupuje CESNET!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).