Hlavní navigace

Při vypínání analogu pomohou Britové svým důchodcům

20. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
20. 3. 2007

Ve Spojeném království začne vypínání analogového televizního vysílání letos 17. října ve městě Whitehaven. Digitalizace se tu dotkne zhruba 25 tisíc diváků. Lidem nad 75 let pomůže nainstalovat set-top-box nezisková organizace Digital UK, která v Británii přechod na DVB-T zajišťuje. Mladším penzistům poskytne asistenční služby charita Age Concern (Na věku záleží). Uvádí to server Broadbandtvnew­s.com.

Digitalizace proběhne ve Whitehavenu dvoufázově. Britové vypnou 17. října nejdříve jen signál veřejnoprávní stanice BBC 2. Její kmitočet obsadí analogové vysílání komerční televize ITV a na bývalou komerční frekvenci se nastěhuje multiplex BBC s pěti programy. O měsíc později, 14. listopadu, skončí v oblasti vysílání všech dalších analogových stanic a pro diváky bude dál dostupný už jen digitální příjem.

Na změnu ve vysílání budou dotčení obyvatelé upozorňování přímo v televizi, a to už od začátku května. V analogovém vysílání se jim budou na obrazovce objevovat textové zprávy s informacemi o digitalizaci a nezbytných krocích.

ebf - partner 1

Spojené království zahájilo digitální vysílání jako první země Evropy už v roce 1998. Úplná analogová tma nastane v zemi podle harmonogramu digitalizace až s vypnutím Londýna v roce 2012.

Čtěte také: Spojené království, náš digitální vzor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).