Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Počítač za motorku

21. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Spouštíme nový podcastový seriál Příběhy z historie českého internetu. S naším hostem vzpomínáme na to, jaké bylo jeho „poprvé“.

Televize vysílala reklamu na žvýkačky Pedro, československým prezidentem byl podruhé zvolen Gustáv Husák, na pražském Strahově proběhla 5. Spartakiáda a na kapitalistickém západě skupina Pink Floyd válcovala hitparády s hitem Another Brick in the Wall. Psal se rok 1980 a mladý český student P. K. na vysoké škole zažil osudové setkání. 

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

Spouštíme nový podcastový seriál Příběhy z historie českého internetu. První díly nesou podtitul „Moje poprvé“. S dnešními internetovými osobnostmi v nich vzpomínáme na jejich první zážitky s počítači a internetem.

V první epizodě jsme se vydali do 80. let minulého století. Náš host byl tehdy studentem prvního ročníku Vysoké školy chemicko-technologické a mezi předměty měl i výpočetní techniku. Právě tehdy se poprvé setkal s počítačem. I když… „Říkám, že jsem se s tím počítačem setkal, ale já ho tehdy nikdy ani neviděl,“ popisuje dnes.

Do počítače Tesla 200 se tehdy úlohy zadávaly na děrných štítcích a výsledky se tiskly na papír. Kromě pracovních účelů studenti už tehdy počítač využívali i k zábavě a hraní.

Mimochodem – pamatujete si na film Jáchyme, hoď ho do stroje? Točí se kolem kondiciogramů, které měly předpovídat, jaký bude mít člověk den. A právě tyto kondiciogramy byly tehdy skutečně v módě. „Nikdy jsem si nečetl svoje kondiciogramy, ani jsem žádné neměl, ale tiskli jsme je spolužákům – za drobné protislužby,“ popisuje P. K.

Už jste uhodli, kdo naším prvním hostem je? První díl podcastového seriálu si můžete pustit ve službách Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts nebo přímo zde:

V dalších dílech podcastové série Příběhy z historie českého internetu budeme na jejich počítačové a internetové „poprvé“ vzpomínat s dalšími osobnostmi českého internetu. 

UX DAy - tip 2

Postupem času vám nabídneme také příběhy skryté za klíčovými událostmi, které český internet formovaly.

Další podcasty serveru Lupa.cz najdete na našem webu, na Spotify, Google Podcasts či Apple Podcasts.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).