Hlavní navigace

Přichází další nástupce Psionu, Microsoft může dodávat Huawei, MediaTek míří mezi elitu

29. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Angela Merkel chce evropskou agenturu pro 5G. Google ukončuje Cloud Print. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Planet Computers vypouští na trh Cosmo Communicator. Tuto britskou firmu tvoří lidé z bývalého Psionu, kteří se snaží koncept těchto legendárních zařízení přenést do moderní éry. Prvním přístrojem bylo Gemini PDA, které mělo několik nedodělků. Cosmo se je snaží odstranit. Má osmijádrové CPU MediaTek P70, 6 GB RAM, 128GB úložiště, baterii o kapacitě 4220 mAh, Android 9.0 a velkou podsvícenou QWERTY klávesnici. Přibýt má podpora systémů Debian Linux, Kali Linux a SailfishOS. Přístroj rovněž lépe funguje jako telefon. Cena je 799 britských liber a dodávky do Vánoc.

Angela Merkel přišla s návrhem, že by Evropská unie měla vytvořit agenturu, která bude certifikovat technologie nasazované v sítích 5G. To míří především za Huawei, o níž se na starém kontinentu neustále debatuje. Bloomberg dále uvádí, že si německá kancléřka novou agenturu představuje ve stylu již fungujícího ekvivalentu posuzujícího bezpečnost a kvalitu léků. Merkel také sdělila, že nejednotný přístup Evropy v posuzování rizik spojených s 5G a Čínou by byl zničující jak pro Čínu, tak samotnou EU. Dodejme, že Německo a Francie nechají Huawei do svých sítí pustit. Určité principy už vzešly z pražské konference, nazvané jsou The Prague Proposals.

Huawei v Evropě zároveň patří mezi deset největších soukromých firem investujících do lobbinguČísla EU ukazují, že zde podnik v roce 2018 na tyto účely vynaložil 2,835 milionu eur. Je možné, že letos bude vzhledem k situaci ještě větší. Huawei například otevřelo transparenční centrum v Bruselu, zve akademiky, studenty a další subjekty do Číny a tak dále.

Americké ministerstvo obchodu udělilo výjimku Microsoftu, který může nadále obchodovat s Huaweipíše Reuters. Jde o první z výjimek, které USA chtějí na základě žádostí udělovat (není úplně jasné, podle jakého klíče, jen se zmiňuje národní bezpečnost). Huawei tak opět bude moci na své notebooky nasazovat Windows, nyní zkoušelo i Linux. O výjimku už zažádalo kolem tří stovek amerických firem. Pro Huawei je kvůli ekosystému Androidu nejdůležitější Google, tam ale situace nadále není jasná. Číňané jen dostali další tříměsíční odklad. Na trh se už bez služeb Google Play dostal Huawei Mate 30, který je i tak úspěšný – za dvě měsíce se ho prodalo přes sedm milionů kusů.

MediaTek představil čipset Dimensity 1000, se kterým chce hrát nejvyšší ligu v mobilních komponentách tohoto druhu. Novinka se bude vyrábět pomocí 7nm technologie (bez EUV). Součástí budou čtyři jádra Cortex-A77 (2,6 GHz), čtyři jádra Cortex-A55 a GPU Mali-G77 (podpora i pro 120Hz displeje). Dále je zde podpora pro Wi-Fi 6 a integrovaný 5G modem a koprocesor pro AI. Dostupnost se očekává v prvním kvartálu roku 2020.

Nvidia zase ukázala nový akcelerátor Tesla V100Srozebírá AnandTech. Ten je založen na již známé 12nm architektuře Volta. Počet CUDA jader je 5120, tensor jader je pak 640. Výkon má dosáhnout 16,4 TFLOPS (FP32), respektive 8,2 TFLOPS (FP64). Součástí je 32 GB paměti HBM2 s propustností 1134 GB/s.

Google ukončí službu Google Cloud Print. Stane se tak k 31. prosinci 2020, přičemž od 1. ledna příštího roku už nebude novým zájemcům dostupná. Firmy a uživatelé tak budou mít rok na hledání náhrady. Google to vysvětluje tím, že služba byla primárně určená pro stroje s Chrome OS, které už nyní podporují běžné tiskárny.

Výrobce chytrých telefonů OnePlus byl napaden a útočník zcizil informace o objednávkách, kam spadají i údaje jako jména, adresy, e-maily či telefony. Hesla prý měla zůstat v bezpečí.

Jakub Janeček z Avastu vydává Scala Server Toolkit. Avast využívá Scalu od roku 2011 a chce dle svých slov zdarma s komunitou sdílet best practices.

Americký eBay za 4,05 miliardy dolarů prodává službu StubHub do rukou švýcarského podniku Viagogo. StubHub se, stejně jako jeho nový majitel, soustředí na prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce všeho druhu. Nová entita bude obsluhovat 70 zemí světa. StubHub působí i v Česku.

Čínský Alibaba Cloud zveřejnil řadu zdrojových kódů své technologie Alinkk dispozici jsou jako open source na GitHubu. Platforma Alink podporuje storage nástroje jako HBase, Kafka, HDFS a další a dává k dispozici algoritmy týkající se strojového učení, predikce v reálném čase, detekcí anomálií a dalších.

Amazon ještě před konferencí re:Invent, která proběhne příští týden, představil několik novinek kolem AWS. Přichází Amazon Rekognition Custom Labels určené pro rozpoznávání objektů skrze strojové učení a obecně se rozšiřuje dostupnost ML služebAlexa Voice Service, díky které mohou výrobci hardwaru integrovat Alexu do svých zařízení, nyní podporuje low-power čipy a 1 MB RAM. V neposlední řadě pak přichází nové Alexa Emotions, které asistentce dávají trochu více emocionálního vyznění.

Služba Amazon Translate dostala podporu dalších 22 jazyků, nechybí slovenština. Český jazyk přibyl už v létě loňského roku. Amazon Translate se používá pro vývoj služeb a aplikací ve více jazycích. Využívá neuronové sítě a je součástí Amazon Web Services.

BRAND24

Cloud Foundry vypouští v ostré verzi 1.0 projekt Eirini. Díky tomuto nástroji lze pracovat s kontejnery Cloud Foundry a Kubernetes zároveň.

SUSE uvádí, že mu devět let po sobě rostou tržby. Ve fiskálním roce 2019 předplatné poskočilo o 299 procent a cloudové příjmy o 64 procent. Bohužel nejsou k dispozici přesné částky. SUSE je součástí soukromé investiční skupiny EQT a stalo se největší nezávislou open source firmou na světě. Stěžejní vývoj je v Praze, kde se staví i světová IT centrála.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).