Hlavní navigace

Rusko chystá vlastní Wikipedii, procesor od Amazonu, Čína přeplácí odborníky na čipy

6. 12. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Qualcomm Snapdragon 865 a 765
Nová generace čipů od Qualcommu. Hromada novinek v AWS. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Rusko buduje vlastní verzi Wikipedie, do které chce investovat 31 milionů dolarůGreat Russian Encyclopaedia, která navazuje na stejnojmennou tištěnou verzi, má být hotová na jaře roku 2022. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že by tato encyklopedie měla zahrnovat „spolehlivé informace prezentované v dobré a moderní formě“. Objevit by se měly i mezinárodní překlady.

Qualcomm představil novou generaci čipů Snapdragon (SoC), které začneme v příštím roce vídat v chytrých telefonech nejvyšší třídy a v kategorii vyšší střední třídy. Vlajkovou lodí je Snapdragon 865, který navazuje na dosavadní modely 855 a 855+. Součástí jsou CPU jádra Kryo 585, které mají přijít s výkonem větším asi o 25 procent. Cache je se 4 MB dvojnásobná. GPU je Adreno 650, podporovány jsou paměti LPDDR5 či displeje s frekvencí 144 Hz. Součástí není 5G modem, ten bude postaven odděleně. Dále přichází Snapdragon 765 a 765G. Využívají se jádra Kryo 475 (Cortex-A55 a Cortex-A55) a Adreno 620. Novinky mají integrovaný 5G modem Snapdragon X52 a podporu 120Hz displejů. Nasazení čipů už potvrdily HMD Global (Nokia), Xiaomi, Oppo a Motorola (Lenovo).

Amazon představil Graviton2, druhou generaci svého serverového procesoru postaveného na ARMu vyrobeného pomocí 7nm procesu. Tradičně nebude dostupný na volném trhu, ale skrze nové instance (M6, C6, R6) v cloudu Amazon Web Services. Využít lze až 64 jader (ARM Neoverse N1 postavená na základu Cortex-A76) a 512 GB RAM. Datum spuštění je až někdy v roce 2020. Amazon slibuje až o 40 procent nižší provoz než u instancí využívajících CPU od Intelu. Více o Graviton2 zde. Amazon také uvedl instance s jeho AI čipy AWS Inferentia.

Amazon na konferenci re:Invent 2019 představil hromadu dalších novinek v AWS. Jde třeba o Amazon Braket, který zpřístupňuje simulátor kvantového počítače přes cloud. Spuštěno bylo SageMaker Studio, tedy vývojové IDE pro strojové učení běžící v prohlížeči. Amazon Kendra je vyhledávací nástroj pro korporace postavený na ML. Další oznámení jsou zde a velké množství přednášek je k dispozici na YouTube. Některé novinky rozebral Petr Soukup na Twitteru.

Apple oficiálně dokončil převzetí divize modemů od Intelu. Obchod byl oznámen před čtyřmi měsíci a vyšel na miliardu dolarů. Apple získal know-how, 17 tisíc patentů a inženýrský tým. Intel nebyl schopný dodat na trh 5G modemy, což z části klade za vinu i Qualcommu a údajnému poškozování trhu z hlediska jeho dominantního postavení. Apple s Qualcommem rovněž válčil, nakonec ovšem došlo k podepsání dohody. V Cupertinu si nyní zřejmě budou chtít modemy vyvíjet sami. Intel je může nadále dělat mimo chytré telefony, nicméně už oznámil spolupráci s MediaTekem.

Organizace RISC-V Foundation se stěhuje ze Spojených států do Švýcarskapíše Reuters. Tato neziskovka sdružuje technologie, standardy a firmy kolem otevřené procesorové architektury RISC-V. Důvodem stěhování má být to, že Švýcarsko je neutrální zemí a nemělo by tak hrozit, že některé organizace (akademický sektor, firmy a další) nebudou mít kvůli sankcím a spol. k RISC-V přístup. Tato architektura se jeví například jako dobrá alternativa k ARMu a aktivně se o ní zajímají i čínské společnosti typu Huawei.

Odborníci na čipy zároveň v hojném množství opouští Tchaj-wan a míří do Číny. Tchajwanská média informují, že takto už migrovaly asi tři tisíce lidí. To je zhruba 10 procent z celkového množství odborníků, které v R&D kolem čipů na Tchaj-wanu pracují. Nikkei Asian Review k tomu dodává, že čínská vláda odborníky láká na vysoké platy a různé benefity pro jejich rodiny. Je to součástí strategie, kdy se Čína chce v čipech osamostatnit, což ještě více akceleruje se sankcemi ze strany USA.

Jižní Korea už má čtyři miliony aktivních uživatelů 5G sítí. Tamní vláda oznámila čísla platná k říjnu letošního roku. V tom samém měsíci se počet navýšil o 516 tisíc zákazníků. Na jejich počet vede SK Telecom (1,77 milionu lidí) následovaný KT (1,21 milionu) a LG Uplus (milion). 5G sítě v Koreji byly spuštěny letos v dubnu. Nedávno tak učinila i Čína, která rovněž hlásí první čísla.

Microsoft vydal .NET Core 3.1, který začal podporovat C++/CLI ve verzi pro Windows. Jde o rozšíření C++ s částí pro nativní překlad a částí pro CLR. Core 3.1 je dostupný pro macOS, Linux a Windows a kompletní poznámky k vydání jsou k dispozici na GitHubu.

Netflix jako open source vydává svůj nástroj Metaflow. Je určený datovým vědcům, kteří pracují s Pythonem, ale nechtějí řešit záležitosti, jako jsou balíčky, API a tak dále. Více o Metaflow na oficiálním webu.

CZ.NIC vypne původní rekurzivní DNS servery 20. ledna roku 2020informuje Root.cz. Jejich vypnutí bylo oznámeno už dříve s tím, že tento krok následuje spuštění otevřených DNSSEC resolverů (ODVR).

KL24

V Norsku se v poslední době začala objevovat nová datová centra, včetně těch od Googlu či Microsoftu. Proč tomu tak je, v textu rozebírá ZDNet.

Canonical začal nabízet speciální image Ubuntu Linuxu optimalizovaného pro AWSUbuntu je na AWS nejčastěji spouštěným operačním systémem.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).