Hlavní navigace

Příjem satelitní televize z více družic v praxi

30. 1. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Často se na nás obrací naši čtenáři s otázkou, jak vyřešit problém s příjmem satelitních kanálů z více družic. Existují dvě možnosti: buďto použijí motor, nebo tzv. multifeed. Každá možnost má pochopitelně své plusy i minusy a záleží tak na každém, kterou zvolí. Zatímco motor pro jednoho znamená jasnou volbu, druhý se raději přikloní k multifeedu. Já osobně využívám první možnosti, kterou vám předvedu v článku v praxi, řekneme si ale samozřejmě i něco o té druhé.

Proč zrovna motor?

Důvod, proč jsem se rozhodl pro motor, je více než jednoduchý, chtěl jsem přijímat programy z více pozic. Se satelitním vysíláním jsem začínal v roce 2001, kdy většina běžných lidí v České republice neměla o nějakém DVB-S, tedy digitálním šíření televize a rozhlasu z družice téměř ani potuchy. Na cestu satelitního příjmu mě přivedl tehdy současný šéfredaktor serverů tvCentrum a satCentrum Václav Hrubec, který je v oboru uznávaným odborníkem a pojilo nás oba členství v CSDXC. Jak jsem později zjistil, pro satelitní vysílání platí, že družice se dělí na ty na východní a západní pozici. Představte si to jednoduše – máte dům namířený směrem na jih, nebo s bezproblémovým výhledem na tuto světovou stranu (to je podmínka SAT příjmu), a chcete přijímat např. družice od, dejme tomu, 42 st. vých. po 30 st. záp. Jak jsem zrovna na tyto pozice přišel, vysvětlím za chvilku. Takovéto rozpětí ale není možné realizovat s multifeedem. Pro zjednodušení musí stačit, že pro pevně nastavenou parabolu je zkrátka 72 stupňů moc.

Stab HH-120 - detail

Motor Stab HH-120 je jedním z nejkvalitnějších. Kolečka uvnitř jsou kovová a nehrozí tak rychlé opotřebení jako u levných motorů s umělohmotnými kolečky. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Natáčení

Motor má jednu velkou výhodu. Jak již bylo zjednodušeně vysvětleno, můžete na něj chytat programy, kam až vaše parabola doslova dohlédne – v cestě nesmí být žádná překážka. Nevýhodou, jak si možná už někteří z vás tipli, je skutečnost, že na každou družici musí motor dojet. Znamená to, že v době, kdy motor rotuje kolem své osy, nic nevidíte. Musíte se zkrátka spokojit s tím, že pokud přepnete např. z pozice 23.5 st. vých. (Gital, Skylink) na pozici západní, např. Thor a Intelsat (Digi TV), budete si muset počkat. Vlastnictví motoru zkrátka má tu výhodu, že můžete točit nadneseně od nevidím do nevidím (kam až tedy máte výhled na obzoru), ale vždy si na ten daný program určitou dobu počkáte. V případě, že někdo má možnost přijímat od k 90 st. vých. (to je pozice nejvýchodnějšího satelitu Jamal-201) do 45 st. záp. (Intesat 1R), může si tento člověk jít při natáčení klidně udělat kávu. Když si totiž spočítáte, že jeden stupeň trvá přibližně dvě vteřiny (tedy půl stupně za vteřinu), strávili byste jen natočením z koncového ke koncovému bodu přes čtyři minuty. Aby ale čísel nebylo moc a dávalo vše to tak trochu smysl, přečtěte si další odstavec.

Parabola bez motoru

Parabola bez motoru se dvěma LNB, foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Potřebuji vůbec příjem z více pozic?

Laik, který dočetl až sem, pokud dočetl a nemá plnou hlavu otazníků, popř. nejasností, by si měl před koupí položit otázku, co chce vlastně přijímat. Pokud mu jde pouze např. o české programy, je nesmysl, aby si vůbec nějaké natáčecí zařízení pořizoval. Tuzemské stanice (např. Česká televize, Prima, Nova atd.) soustředily své vysílání na pozici 23.5 st. vých. Zde vám pro příjem poslouží karty společností Media Vision (Gital) nebo TradeTec (Skylink). V případě, že jste náročnější, chcete např. sledovat dokumenty, filmy a řadu dalších desítek programů, ale přitom stále zůstat u češtiny, zvolte platformu UPC Direct nebo Digi TV. Opět ale nepotřebujete motor. Všechny kanály jsou soustředěné na jedné pozici. Natáčecí zařízení využije ten, kdo chce přijímat z více satelitních pozic. Pokud si nejste jisti, zda se vás tato možnost týká, odpověď je jednoduchá, musíte se podívat na nějaký satelitní server se seznamem družic a programů.

MTV Ukraine - ident

Ukázka z vysílání ukrajinské verze hudebního kanálu MTV (satelit Amos 2 – 4 st. záp.). Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Kde zjistit, jaké chytím kanály

Mezi ty nejznámější servery se seznamem družic patří ze zahraničních www.lyngsat.com a www.satcodx.com. Zatímco na prvních najdete jen základní údaje, druhý web poslouží pak dobře pro ty, kteří si chtějí zjistit, zda mají kanály dobrou obrazovou kvalitu, rozlišení apod. Navíc je také každý den několikrát aktualizován, takže údaje jsou zde vždy nejčerstvější. V seznamech je možné také najít údaj o tom, jakým jazykem stanice vysílají. Na Lyngsatu zase nechybí údaje o tzv. vyzařovacích diagramech satelitu. Ptáte se, o čem, že je to řeč? Každý satelit pokrývá pouze určitou oblast. U těch velkých, jako je např. Astra 19.2 st. vých. nebo Hotbird 13 st. vých., lze říci, že signál se dostane téměř do celé Evropy, kdežto u menších je vyzařování omezeno. Schválně si porovnejte např. Astru 3AAstrou 1KR. Rozdíl je patrný na první pohled. Vyzařovací diagramy jsou ale důležité i pro další faktor, kterým je velikost satelitní paraboly.

Atlantic Bird 4 - diagram

Atlantic Bird 4 – vyzařovací diagram, zdroj: Lyngsat.com

Souvisí spolu vyzařovací diagram a velikost paraboly?

I když máte volný výhled a klasickou parabolu, nechytíte všechny kanály. Jak je to možné? Je to právě vyzařovacím diagramem. Pojďme se podívat ještě jednou na obrázek k pokrytí, tentokrát ale na jiný satelit, a to Atlantic Bird 4 na pozici 7 st. záp. Podívejte se na obrázek pozorně. Růžová plocha, jak jste ji viděli na předchozích dvou obrázcích, je mířena jinam než u satelitů Astra. Její ohnisko je přibližně někde v Řecku. Když se podíváte na mapu, jsou zde také tvary, které mohou připomínat vrstevnice. Jde však o velmi důležitý údaj, který vás informuje o tom, jak velkou parabolu budete potřebovat. V tabulce máte v levém sloupci, řekněme zjednodušeně číslo vrstevnice, v pravém pak velikost satelitní paraboly. Co to tedy znamená v praxi? Že obyvatelé žijící v té části světa, kterou pokrývá růžová plocha, potřebují ke sledování parabolu pouze o průměru 50 cm. Pokud bydlíte ale např. v Praze, tam zasahuje až modrá barva, potřebujete už parabolu o průměru 190 až 240 cm. Neplatí tedy, že všude chytíte všechno a zůstává pravidlem, že čím větší parabola, tím lépe.

Multifeed - Martin Patera

Multfeed s parabolou o průměru 90 cm, foto: Martin Patera, CSDXC

BRAND24

Motor si dávat na střechu nechci, ale příjem z více pozic mě zajímá

Pokud si nechcete pořizovat parabolu s motorem, ale přesto byste rádi přijímali programy z více satelitních pozic, i vy máte šanci. V České republice je velmi propagovaným řešením ze strany společnosti SES Astra tzv. DuoLNB. Toto zařízení umožňuje na parabole klasických rozměrů přijímat programy z pozic 19.2 a 23.5 st. vých. bez toho, aniž byste museli „talíř“ někam natáčet. Výhodou je navíc skutečnost, že zařízení se vyrábí ve dvou verzích, a to Twin pro dva set-top boxy a Quad umožňující připojení až čtyř set-top boxů. Jak vidíte na obrázku, nevýhodou je naopak skutečnost, že vám půjde ze střechy, nebo odtamtud, kde máte parabolu umístěnou, více kabelů (tedy až čtyři, v případě, že použijete čtyři přijímače). Jeden z nejjednodušších multifeedu si můžete prohlédnout např. v encyklopedii Wikipedia. Jedná se v podstatě opět o jednu parabolu, která tzv. šilhá na tři pozice (Eurobird, Astru a Hotbird). Otázku, kolik pozic ke sledování je možné zajistit tzv. multifeedem, bude nejlepší prokonzultovat s vaším nejbližším prodejcem satelitní techniky.

Shrnutí

Je mi jasné, že tímto článkem jsem zřejmě mnoha z vás udělal v hlavě pěkný zmatek. Popsat problematiku v jednom článku není jednoduché, přesto věřím, že se mi to alespoň trochu povedlo. Na závěr bych tedy zopakoval, že máte na výběr ze dvou možností, buď využijete motoru, který má sice výhodu v tom, že zabere mnohem větší úhel příjmu než multifeed, ale na druhou stranu je minusem, že čekáte, než parabola odrotuje na další pozici. V případě velkých vzdáleností od sebe to může být i několik minut. U multifeedu je plusem okamžitý přístup ke všem kanálům ze všech pozic, které parabolou a konvertory zaujmete, ovšem minusem je menší úhel záběru. Příjem programů z více pozic znamená pochopitelně také větší náklady, než na běžnou satelitní sestavu. Jste-li skromní, potřebujete minimálně DuoLNB, jste-li nároční, tak motor a také velkou parabolu. Nezapomeňte také na to, že jsou důležité vyzařovací diagramy, které si můžete prostudovat na námi doporučených webech.

Zaujala vás možnost příjmu z více satelitních pozic na jednu parabolu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).