Hlavní navigace

Primu family a pátý program Novy musí kabelovky a IPTV zařadit povinně

19. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 12. 2011

Hlavní program televize Prima pod novým názvem Prima family, ale i připravovaný pátý program televize Nova, pracovně nazvaný Kanál 5, budou muset kabelové společnosti a poskytovatelé IPTV povinně a zdarma zařadit do nejnižších programových nabídek. Rozhodla o tom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která tak rozšířila svůj dřívější výčet povinně zařazovaných programů pro rok 2012.

K TÉMATU: RRTV aktualizovala seznam povinných programů pro kabelovky

Takzvaná povinnost „must carry“ (programy šířené ve veřejném zájmu) však platí pouze do 30. června 2012, tedy do úplného vypnutí zemského analogového televizního vysílání v České republice. Právě k tomuto datu má povinnost must carry zaniknout, ale kabelové společnosti se snaží vyvinout tlak na zákonodárce, aby ji zachoval i poté. Rada rovněž změnila ve výčtu povinně zařazovaných programů formulaci u televize Prima a regionálních studií, které se podle svých licencí připojují do jejího celostátního vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Vysílání Primy končí! Od 1. ledna 2012 z ní bude Prima family, bez regionů

Místo Prima televize s příslušnou regionální mutací – digitální regionální sdílené programy: Vysočina TV, RTA Jižní Morava, R1 Genus, RTA Jižní Čechy, RTA Ostrava, RTA Východní Čechy, RTA Zlín, R1 Lyra, R1 Morava, R1 Zak nyní vysílací rada mezi povinně zařazované programy řadí Prima televizi a programy provozovatelů místního nebo regionálního vysílání na sdílených kmitočtech s provozovatelem celoplošného vysílání s licencí: Vysočina TV, RTA Jižní Morava, R1 Genus, RTA Jižní Čechy, RTA Ostrava, RTA Východní Čechy, RTA Zlín, R1 Lyra, R1 Morava, R1 Zak.

BRAND24

NAPSALI JSME: Televize Nova získala licenci pro svůj pátý program zaměřený na muže

Na chystaný pátý program Novy se povinnost must carry nevztáhne v případě, že Kanál 5 nezahájí vysílání do 30. června příštího roku a zákonodárci tuto povinnost neprodlouží za toto datum. Kanál 5 získal vysílací licenci letos v srpnu a má 360-denní lhůtu na zahájení vysílání. Pokud tedy Nova nechce přijít o jeho licenci, musí ho spustit do srpna příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).