Hlavní navigace

Prima se bojí odlivu diváků od DVB-T, digitalizace je prý pomalá

6. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
6. 10. 2009

Odchodu televizních diváků od zemského příjmu televize k neterestrickým platformám, zejména k satelitu, se obává televize Prima. Podle jejího technického ředitele Patrika Slavíka se už před zářijovým vypínáním hlavních analogových televizních vysílačů v západních Čechách ukázalo, že počet diváků závislých na pozemním příjmu televize rapidně klesá.

K TÉMATU: Televize, operátoři a ČTÚ jednají o urychlení pozemní digitalizace

Nechali jsme si udělat průzkum prostřednictvím Asociace televizních organizací, a z něj vyplývá, že před vypnutím analogu v územní oblasti Plzeň bylo na pozemním příjmu televize závislých jen 45 procent diváků, prohlásil Slavík na pondělní konferenci Milníky digitální televize v Brně. Bojíme se, že dojde ke znehodnocení nejdražší vysílací platformy, dodal.

NAPSALI JSME: ČTÚ nebude bránit spuštění multiplexu 2 z Ještědu

KL24

Prima podle Slavíka sleduje trend odchodu diváků k jiným, neterestrickým vysílacím platformám. Všem televizím, které přecházejí na zemské digitální vysílání, se tak může stát, že se jim toto vysílání časem nevyplatí. Až budeme za tři roky řešit vypínání analogového vysílání ve Zlíně, můžeme zjistit, že už nic řešit nemusíme, protože všichni mezitím přešli na satelit, dodal Slavík pro server DigiZone.cz.

Komerční televize Nova a Prima proto tlačí na České Radiokomunikace a Český telekomunikační úřad, aby proces přechodu na DVB-T vysílání urychlili. V řadě regionů to ale není možné, protože pro digitální vysílání nejsou volné kmitočty. České Radiokomunikace navíc odmítají předčasně vypínat analogové vysílání svých klientů, respektive požadují platby za toto vysílání, i kdyby je na základě žádosti televizí vypnuly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).