Hlavní navigace

Prima se může zbavit regionů novou licencí

24. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Televizi Prima se naskýtá možnost, jak se přechodem na digitální vysílání zbavit regionů. Odpadl by tak spor o vysílací časy regionálních oken, který se naplno rozhořel po Novém roce. Pět studií Regionální televizní agentury (RTA) vstupuje od 1. ledna do programu Primy tři hodiny denně, přičemž většinu tohoto času tvoří přebírané vysílání hudební stanice Óčko. Překlopením Primy do některé z digitálních sítí se sdílení frekvencí s regiony nezmění. Prima ale může požádat o úplně novou licenci.

Překlop nebo žádej

Existuje v podstatě dvojí způsob, jakým může Prima přejít na zemské digitální vysílání. Dosud se řešilo pouze překlopení nynější licence do digitálu a případná kompenzace v podobě dalších digitálních licencí za to, že se televize vzdá analogových kmitočtů. V takovém případě by ale původní Primě platily všechny současné licenční podmínky, zejména pak ta, podle které se musí dělit o frekvence s nezávislými regionálními studii a pouštět je do svého vysílání. Druhou možností je žádost o úplně novou licenci pro digitální vysílání, která by takovou podmínku neobsahovala. Nikdo by ale Primě negarantoval, že takovou licenci skutečně dostane – nárok by na ni neměla a musela by se o ni utkat s ostatními zájemci o pozice v digitálních multiplexech.

RTA pokrytí ČR

Obě řešení mají svá pro a proti. Překlopení licence by sice znamenalo pokračování symbiózy s regiony, zato vykoupené nárokem na digitální kmitočty (taková licence by navíc končila už v roce 2018 a poté by Prima žádala o novou, už bez regionů) a kompenzační licence. Pro nové celoplošné digitální programy by už povinnost sdílet kmitočty s regiony neplatila. Takovým programem by mohl být plnoformátový kanál Prima klub, k němuž chtěla Prima získat licenci i v řádném výběrovém řízení (neúspěšně) nebo tématický kanál Prima sport, o němž se spekuluje v souvislosti s vysílacími právy na fotbalové Euro 2008, jež Prima nedávno získala díky svému švédskému spolumajiteli.

Prima klub s odpojováky?

Prima by za takové situace mohla přijít i s návrhem na změnu názvu svého původního programu na Prima klub nebo Prima sport, domluvit se s vysílací radou na úpravě programového schématu a přehodit si tak regiony k jiné stanici, zatímco jednu z nových bonusových licencí (bez regionů) by uplatnila pro původní program. Takové prohození by si ale vyžádalo souhlas nejen od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), ale také od regionálních studií, protože jejich licenční podmínky hovoří o připojování do „centrálního programu televize Prima“. Bývalý šéf Primy Martin Dvořák už dříve navrhoval, že televize nabídne regionálním televizím jiný centrální program, RTA ale takové řešení odmítla, protože u Primy má jistotu větší sledovanosti a tudíž i vyšších zisků z prodeje reklamních časů.

Prima sport logo

Zájmem regionů je, aby Prima byla silný a konkurenceschopný program, který přináší sledovanost i jim. Není s podivem, že v dobách, kdy měla tehdejší Premiéra (pražská předchůdkyně televize Prima, pozn.red.) sledovanost na úrovni cca 10 procent, tyto aktivity regionů (jaké představují letošní vstupy RTA s Óčkem, pozn.red.) tu nebyly? Pro regiony je velmi výhodné, jaké procento diváků jim Prima předává pro jejich vysílání, konstatuje mluvčí Primy Jana Malíková. Otázkou zůstává, co by se stalo s regiony, kdyby Prima nechtěla současnou licenci překlopit do digitálního vysílání a pro DVB-T by žádala o úplně nové povolení. Kdyby zároveň vrátila státu analogové kmitočty, regionální studia by byla nahraná (ale Prima by přišla o možnost získat bonusovou licenci). Respektive, nahraný by byl i stát, protože regionům by zůstaly kmitočty, na kterých by kromě tří hodin určených licencí neměly co vysílat.

Analog jen pro regiony

Těžko říct, kdo by se na takový regionální program tři hodiny denně díval a zda-li by i takto omezené vysílání dokázaly regionální televize naplnit. Stát by jim ale analogové kmitočty nemohl odebrat, tedy pokud by se jich regiony samy nevzdaly (výměnou za možnost vysílat digitálně). Co by ale dostaly jako náhradu? Další kompenzační licence pro regionální digitální vysílání, jak o tom mluví člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Petr Štěpánek? A co by na tolika kanálech vysílaly? Primu by ale tyto tahanice nemusely vůbec zajímat, protože by už měla svoji „očištěnou“ licenci a rázem by se zbavila problémů s koprodukčním vysíláním RTA a Óčka. Kde by ovšem vysílací rada vzala nějaký náhradní centrální program pro studia, která mohou vysílat tři hodiny denně (ať už pro analogové nebo digitální vysílání) a licence jim přímo stanoví sdílení frekvencí s celoplošnou televizí?

BRAND24

Že by se Prima mohla novou licencí pro digitální vysílání zbavit sdílení kmitočtů s regiony, připouští i předseda RRTV Václav Žák. Pokud se jedná o tuto současnou licenci a ta licence bude takříkajíc překlopená, aby byla použitá i v digitální technologii, no, tak to na těch licenčních podmínkách nezmění vůbec nic. Pokud se týká o jiné licence, no, tak samozřejmě tyto licence těmito smluvními vztahy vázané nebudou, prohlásil šéf vysílací rady v nedělním pořadu Média a svět na zpravodajském kanále ČT 24. Na doplňují dotaz serveru DigiZone.cz ale Žák dodal, že licencemi oproštěnými od podmínky sdílet kmitočty s regiony myslel bonusy za vrácené frekvence pro analogové vysílání: Vzhledem k tomu, že Prima kontroluje přes společnost Regio Media část regionálních studií, která budou mít také nárok na kompenzaci, a společně s původní licencí by tak Prima měla až tři kanály, pochybuji, že by se této možnosti vzdala.

Generální ředitel Primy Aleksandras Cesnavicius ve stejné diskusi na ČT 24 naznačil, že švédský spolumajitel televize, firma Modern Times Group (MTG) o sdílených kmitočtech s regiony a problémy, které toto netradiční řešení licence pro Primu znamená i do budoucna, při vstupu do stanice příliš netušil.

Jakou strategii zvolí Prima při přechodu na DVB-T?

  • Překlopení současné licence i s regiony.
    0 %
  • Vrátí analog a požádá o digitální licenci bez regionů.
    30 %
  • Překlopí licenci a využije bonus k "nové Primě" bez regionů.
    60 %
  • Koupí studia RTA a problém s regiony tím skončí.
    10 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).