Hlavní navigace

Prima si stěžuje, že RTA vysílá místo regionů Óčko

14. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
14. 1. 2007

Spor televize Prima s Regionální televizní agenturou (RTA), jejíž pět studií od Nového roku vstupuje tři hodiny denně do celostátního vysílání Primy, vstoupil do další fáze. Prima o víkendu převzala písemné rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), podle něhož by měla upravit své programové schéma tak, aby vstupy studií RTA, ale i dalších regionálních televizí, které s ní sdílí vysílací kmitočty, nenarušovaly celostátně vysílané pořady.

Ačkoli RRTV požaduje, aby Prima provedla změny do tří dnů od obdržení písemného rozhodnutí, televize už v průběhu minulého týdne oznámila, že schéma upraví až od 3. února. Podle mluvčí Primy Jany Malíkové to je nejbližší možné datum, k němuž je technicky možné takovou úpravu zajistit. Právě technické překážky jsou jediným zákonem uznávaným důvodem pro odklad plnění rozhodnutí RRTV, za který nelze Primu pokutovat.

Prima podle Malíkové nadále trvá na názoru, že se studia RTA v šesti krajích České republiky připojují do celostátního vysílání v časech, které odporují platným licencím, tedy neoprávněně. Trnem v oku je pro ní přebírané vysílání hudební televize Óčko, které RTA označuje za koprodukční program. Kvůli němu zahájila RRTV správní řízení také se všemi pěti regionálními studii RTA.

Televize Prima velmi oceňuje, že se RRTV zabývá obsahem vysílání regionálních vysílatelů sdružených v síti RTA, neboť je toho názoru, že obsah vysílání RTA je v rozporu s jejich licenčními podmínkami – základními programovými specifikacemi a závaznými programovými skladbami jednotlivých vysílatelů RTA. Prima TV si není vědoma toho, že by licenční podmínky regionů RTA znaly termín „náběhové schéma,“ jak se o něm zmiňuje tisková zpráva RTA ze dne 10.1.2007, a považuje mimo jiné i z tohoto důvodu šíření programu stanice Óčko za protiprávní, uvedla v nedělní tiskové zprávě Jana Malíková.

Televize Prima podle mluvčí nikdy nezpochybňovala právo regionálních televizí na vstupy do celostátního vysílání, trvá ale na dodržování podmínek stanovených v jejich licencích. Současný spor proto není sporem o to, zda „regiony mohou vysílat“, ale o to „kdy regiony mohou vysílat“. Televize Prima v tomto sporu jedná podle pravidel, která byla vymezena jejími licenčními podmínkami, konstatuje Malíková.

BRAND24

I přes stupeň, do něhož se celý spor dostal, preferuje Prima nadále smírné řešení. Rozhodně se však odmítáme podřídit jednostrannému diktátu RTA, který navíc podle našeho názoru nemá oporu v licenčních podmínkách vysílatelů sdružených v této síti. Všem regionům sdruženým v síti RTA totiž RRTV svým rozhodnutím tento týden nařídila, aby uvedly své vysílání do souladu se svými programovými specifikacemi a zároveň s nimi zahájila správní řízení pro nedodržování jak programové specifikace, tak závazného programového schématu, upozorňuje mluvčí Primy.

Vše o sporu Primy a RTA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).