Hlavní navigace

Mobilní operátoři ostře vystoupili proti zvýhodnění čtvrtého uchazeče o LTE

23. 5. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V příštích třiceti dnech se má rozhodnout o konečných podmínkách nové veřejné soutěže o kmitočty pro mobilní síť čtvrté generace.

Včerejškem uplynula prodloužená lhůta na podání připomínek k novým pravidlům dražby kmitočtů pro LTE, jak je Český telekomunikační úřad navrhl 8. dubna, měsíc po zrušení dražby původní. Ta běžela čtyři měsíce a celkovým objemem možného výnosu překročila 20 miliard korun. Pak ji však Pavel Dvořák, tehdejší předseda Rady ČTÚ, překvapivě zrušil, s odůvodněním, že by taková výše platby za přidělená pásma příliš zatížila operátory, zpomalila budování sítě a zdražila služby.

Zrušil ji k patrné úlevě zúčastněných dražitelů. Například jak Telefónica, tak T‑Mobile to označily za krok „rozumný“. Nezlobilo se však ani PPF.

Všichni tři dosavadní čeští mobilní operátoři doručili své připomínky na ČTÚ včera, v poslední možný den. Dva o tom vydali také tiskovou zprávu (VodafoneTelefónica). Podání od T‑Mobilu je už v plném znění zveřejněno na webu ČTÚ, jakož i vyjádření od čtvrtého uchazeče, PPF Mobile Systems, a pak od dalších subjektů, které využily této možnosti. Do včerejška učiněná podání ještě stále na webu přibývají a budou možná přibývat až do večera.

V tiskových prohlášeních vydaných VodafonemTelefónikou nalezneme výrazy jako „nepřijatelné“ a „diskriminační“, ale i T‑Mobile vcelku pochopitelně hájí své zájmy jednoho z triopolu. Připomeňme však, že i PPF si veřejně kladl podmínky, a to už den po zveřejnění nového návrhu pravidel aukce.

Zvýhodnit, nebo nezvýhodnit čtvrtého?

Stávající operátoři se především brání tomu, aby čtvrtý uchazeč dostal za pevnou cenu vyhrazen nejlepší blok v pásmu 800 MHz. Žádají „rovné“ podmínky. Vodafone dokonce hovoří o „nezákonném“ zvýhodnění, které ohrozí a právně zpochybní celou aukci.

V předchozí, zrušené aukci, neměl čtvrtý uchazeč tuto výhodu. A Telefónica připomíná, že „nový hráč … v předešlé soutěži … jasně ukázal vůli ucházet se o kmitočty za stejných podmínek jako její ostatní účastníci.“

Vodafone, slovy Richarda Stonavského, ředitele pro regulaci a vnější vztahy, k tomu dokonce prohlašuje: „PPF jako zájemce o vstup na trh výrazným způsobem přebíjel ostatní zúčastněné hráče, a tím způsobil prodlužování aukce bez dosažení úspěšného konce a rozdělení kmitočtů.

Průběh „nezdařené“ aukce však lze hodnotit i jinak. Český telekomunikační klastr, o. s., ve svých připomínkách píše:

Předchozí neúspěšná aukce prokázala, že současní operátoři mají velmi silný zájem na tom, aby nový operátor na trh nevstoupil a hodnota bariéry vstupu nového hráče na trh je pro současné operátory odborníky odhadována na desítky miliard korun.

Také Svaz průmyslu a dopravy se přimlouvá za potřebu zvýhodnit čtvrtého:

SP ČR lituje, že … v roce 2011 nebylo vyslyšeno jeho varování týkající se nerovných podmínek mezi stávajícími operátory a potenciálními uchazeči, které jsou založeny na odlišné hodnotě rádiových kmitočtů pro stávající operátory, bránící svoje oligopolní postavení, a novými hráči usilujícími o vstup na trh mobilních komunikací.

Svaz se mimochodem domnívá, že nynější podmínky jsou vůči zavedeným operátorům příliš měkké i v jiných parametrech, že nezohlednily „bouřlivý vývoj technologie“ od loňska.

ČTÚ má nyní 30denní lhůtu na „vypořádání připomínek“: na to, aby je všechny projednal, a to také s těmi, kdo je podali, a dospěl k rozhodnutí, nakolik připomínkám vyhoví. Vypořádání všech připomínek bude nakonec písemně zveřejněno.

cif 24 - early cena - média

Zda PPF dostane novými pravidly tu podporu, o které nyní tvrdí, že je „podmínkou“ jeho opětovné účasti, o tom se ovšem nerozhodne ostrými slovy v tiskových prohlášeních. Na výsledku vypořádání spíše uvidíme, kdo má větší páky. Ve prospěch PPF by přitom mohlo hrát i to, že stálé zpožďování zavedení LTE a vůbec poměrně vysoké ceny mobilní komunikace jistě neprospívají celkové konkurenceschopnosti země.

ČTÚ nyní předpokládá, že nové výběrové řízení formou aukce bude zahájeno ve druhé polovině července.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).