Hlavní navigace

Přišli jste o televizní signál? Poradíme vám

1. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Probudili jste se dnes, zapnuli televizi a zjistili, že místo vašeho oblíbeného programu máte oznámení, že analogové vysílání této televize bylo ukončeno? Pak patříte bohužel mezi ty, kteří ignorovali informační kampaň a jakákoliv upozornění, že bude signál dále šířen pouze digitálně. Co teď, ptáte se? Možností je několik - můžete si buďto pořídit terestrický set-top-box, nebo si objednat některou ze služeb, jakými jsou kabelová, IPTV nebo satelitní televize.

Nejsnadnější varianta – koupě terestrického set-top-boxu

Pro ty, kteří chtějí investovat do přechodu na digitální vysílání co nejméně, je asi nejvýhodnější variantou nákup terestrického set-top-boxu. Právě na pozemní digitální vysílání se totiž v Praze přechází. Divák by si měl před nákupem zodpovědět několik otázek. Důležité je, zda člověk bydlí např. v rodinném nebo panelovém domě. Jde-li o první možnost, pravděpodobně má na střeše anténu, která mu pak poslouží i pro příjem digitálního signálu. V panelových domech se naopak přijímá pomocí tzv. STA, neboli společné televizní antény. Pro obě tyto varianty platí, že je nutné mít anténu pro příjem digitálního signálu upravenou. Tuto možnost zajistí odborná firma, zásah laika se nedoporučuje. V případě, že jste blízko televizního vysílače, můžete vyzkoušet i příjem na pokojovou anténu. Může se vám stát, že bude stačit i obyčejný teleskop.

Protože tyto možnosti jsou v rovině doporučení, nelze říct, že v této oblasti budete potřebovat to a to a v jiné zase něco jiného, je dobré před koupí samotného set-top-boxu zapůjčit si ho za vratnou zálohu. Tuto možnost by měl nabízet každý správný prodejce. V případě, že si domů přijímač přinesete a zjistíte, že nemůžete naladit signál, nepanikařte. Máte mnoho možností. Poradit vám může např. redakce serveru DigiZone.cz na e-mailu redakce@digizo­ne.cz, státní informační web www.digitalne.tv, nebo třeba bezplatná linka k přechodu na digitální vysílání 800 906 030. Dále svůj problém můžete prodiskutovat např. se svým známým z okolí nebo sousedem. Pokud se obrátíte na ochotného prodejce, neměl by být problém, aby vám poradil i on. Příčin může být mnoho a těžko někomu lze na dálku radit. Jak již bylo řečeno, může jít např. o neupravený rozvod STA, nekvalitní signál, vadný set-top-boxu atd.

Handan DVB-C set-top-box

Digitální kabel

Digitální kabelová televize (DVB-C) je nabízena především ve velkých městech u operátorů jako je např. UPC. S její nabídkou se však můžeme setkat v Česku dokonce i na některých větších vesnicích. DVB-C nabízí několik desítek programů. Jde v podstatě o to, že přes klasickou kabelovou síť je šířen digitální signál. Divák pro jeho zpracování potřebuje buď set-top-box, který mu poskytne kabelový operátor, nebo televizor se zabudovaným DVB-C tunerem. To je investice navíc oproti klasické analogové kabelové televizi, kde divák napojil koaxiální kabel rovnou z rozvodu do svého televizoru. Hlavní výhoda oproti klasické „kabelovce“ už byla také řečena – mnohonásobně bohatší programová nabídka. Dalším plusem je možnost sledování programů ve vysokém rozlišení (stejně tak u DVB-S a IPTV), jejich nabídka však zatím není u nás příliš velká. Set-top-boxy operátoři většinou pronajímají, některé společnosti je prodávají do osobního vlastnictví. Nutno dodat, že bez dekódovací karty je ale takový set-top-box takřka na nic. Více najdete v naší speciální příloze.

BRAND24

Satelitní televize

DVB-S, neboli digitální satelitní televize, může nabídnout divákovi především (téměř) stoprocentní pokrytí území České republiky (a nejen jí) a mnohonásobně vyšší programovou nabídku. Řádově se jedná o stovky kanálů, ale někteří uživatelé, kteří se tomuto příjmu věnují dlouhodobě, se mohou dostat až na řády tisíců, a to bez nadsázky. Na satelitu jsou k dispozici jak kanály domácí (nebo do češtiny lokalizované), tak i zahraniční. Nevýhodou jsou především větší počáteční náklady než u DVB-T. Potřebujete totiž nejen speciální set-top-box, ale i tzv. parabolickou anténu a další komponenty. I dnes už se ale můžete s DVB-S komplety dostat na cenu kolem tří tisíc korun. Jejich kvalita však není příliš velká. Ještě bych se zmínil o jednom minusu, který se může objevit při zhoršeném počasí, a tím je opět výpadek signálu, který se projevuje stejně jako u DVB-T. U analogového satelitního příjmu, který už je dnes na výrazném ústupu, se projevovaly vady v obraze lidově řečeno tzv. sněžením. Vše o satelitní televizi naleznete v naší příloze http://satelit­.digizone.cz/.

Astra družice

IPTV, neboli televize přes internetový protokol

IPTV, televize šířena prostřednictvím internetového protokolu, využívá stejnou distribuční síť jako vysokorychlostní připojení k internetu, nejde ale o klasické internetové vysílání. IPTV putuje po privátní IP síti, která není dostupná široké veřejnosti, ale pouze těm zákazníkům, kteří si ji předplatili. Oproti tomu internetové televizní vysílání, známé například v živém přenosu zpravodajského kanálu ČT 24 na webových stránkách České televize, za IPTV nelze považovat. K tomu, aby mohl divák sledovat nebo využívat služeb IPTV, potřebuje speciální set-top-box a přístupovou trasu. Tato přístupová trasa může být buď aktivní telefonní linka s modemem, nebo optická linka, tzv FTTx. Výhodou IPTV je bezesporu skutečnost, že je dostupné většímu počtu domácností, než je např. kabelová televize. Televize přes internetový protokol je ovšem bohužel omezena stavem telefonních kabelů vedoucích od ústředny k zákazníkovi a vzdáleností od ní. U optických přístupových sítí tyto negativní jevy nejsou, datové toky obrazových streamů mohou být podstatně vyšší a tím také vyšší obrazová kvalita, především u HD, resp Full HD. Podrobnosti: http://iptv.di­gizone.cz/

Překvapilo vás, že Nova s Primou vypnuly analog na Žižkově?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).