Hlavní navigace

Proč se padalo?

17. 5. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jako dozvuky minulého padavého týdne nám přišla reakce od provozovatele jednoho velkého serverového impéria v českém Internetu. :-) Nabízí další vysvětlení, proč měla řada serveru minulý týden potíže.

Za všechno může CESNET. Řada lidí si myslí, že přesně tohle si myslím já, aniž by se zamysleli na tím, jestli si to doopravdy myslím. Nemyslím! (A prosil bych zlé jazyky, aby se zdrželi komentářů, že tohle už o mně věděli a říkali dávno. :-) {Připomínka pro ty, kteří mne upozornili, že zřejmě opravdu nemyslím, když nezvládám ani shodu podmětu s přísudkem – to měkké i je tam záměrně, jsou to přece ti zlí jazykové.}

V souvislosti s pády významných serverů v minulém týdnu by však toto tvrzení mohlo mít svou váhu, přestože CESNET je v tom tentokrát nevinně – problém byl na straně Dattelu.

Vnímavý čtenář už pochopil, že se vracím k lince, která spojuje CESNET s NIXem, a tedy i s velkou částí českého Internetu. Právě na této lince vznikl minulý týden problém, který na necelé dva dny přinesl velké komplikace většině uživatelů v našich luzích a hájích. Jak jsem dovozoval v článku, měla tato nemilá událost vliv na návštěvnost řady českých serverů. To je pravda – ale jak se ukazuje, tento vliv měl opačné znaménko, než jsem si myslel. Potvrzuje to provozovatel jednoho z nemnoha serverových impérií v českém Internetu:

Výpadek cesnetu se projevoval tím, že prošly pouze krátké pakety. Dotaz na HTTPD tedy došel (a zalogoval), ale odpovědi se mu nedostalo. Každý se tedy snažil na server dobýt několikrát. Nám to během jednoho dne 4 x složilo ..... a 3 x složilo ...... . ..... to prý také sejmulo :-)))

Omluvte tu doplňovačku, někteří lidé nemají rádi publicitu, a zvláště v této souvislosti. Jednoznačně z toho však vyplývá, že minulý týden zafungoval dominový efekt a šňůra pádů tak nebyla zcela náhodná. A pak že všechno nesouvisí se vším.

Z hlediska Lupy ale bylo všechno v pořádku, stroj má k přetížení daleko a zvýšení návštěvnosti se projevilo nejen v počtu hitů, ale i v unikátních IP adresách, které jsou skutečnému množství návštěvníků úměrné mnohem více. Slyšíte to pochrochtávání? To jsem já…

Marek Antoš

WT100


Starší, související články:

* Ej padá, padá…
* Z CESNETu do NIXu je to vážně lepší tramvají!

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).