Hlavní navigace

Prodej české BBC majiteli Frekvence 1 a Evropy 2 nezastaví ani antimonopolní úřad

22. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podnět Českého rozhlasu k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže nepadl na úrodnou půdu. “Fúze nepodléhá našemu souhlasu,” konstatoval. Transakci už schválila vysílací rada.

Ani Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezvrátí prodej české BBC do rukou provozovatele rádií Frekvence 1 a Evropa 2, společnosti Lagardère Active ČR. Na antimonopolní úřad se obrátil veřejnoprávní Český rozhlas, který chtěl pokračovat ve spolupráci s BBC a šířit na jejích vlnách svoji novou stanici mluveného slova Český rozhlas Plus. Ta měla na BBC nahradit vysílání zpravodajského Rádia Česko, které skončí 28. února. K tomuto datu totiž BBC vypověděla s veřejnoprávním rozhlasem smlouvu.

K TÉMATU: Protesty Českého rozhlasu byly marné, Lagardère získala souhlas RRTV s koupí BBC

Místo pokračování spolupráce s Českým rozhlasem se BBC dohodla na odprodeji licencované společnosti BBC Radicom (Praha) do rukou Lagardère Active ČR. Český rozhlas plánovaný obchod napadnul u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), antimonopolního úřadu a obrátil se i na londýnskou centrálu BBC, ministerstvo zahraničí a české velvyslanectví v Londýně. Marně. Antimonopolní úřad rozhlasu vzkázal, že s ohledem na obratová kritéria zákona na ochranu hospodářské soutěže spojení české BBC a Lagardère nepodléhá jeho povolení.

ČTĚTE TAKÉ: Českou BBC kupuje majitel Frekvence 1 a Evropy 2. Slibuje zachovat formát

RRTV navíc tento týden vydala předběžný souhlas s fúzí obou společností, takže Lagardère už nic nebrání v tom, aby převzala stoprocentní podíl ve společnosti BBC Radiocom (Praha). „Věříme, že sdělení ÚOHS o prošetření podnětu a jeho vyjádření, které nám bylo doručeno, rozptýlí i poslední obavy o možném narušení hospodářské soutěže na území České republiky,“ konstatoval prezident Lagardère Active ČR Michel Fleischmann. „Rozhodnutí RRTV nás potěšilo a jsme rádi, že všechny účelově podávané argumentace a námitky k naši žádosti byly tímto rozhodnutím vyvráceny,“ dodal.

cif 24 - early cena - média

NAPSALI JSME: Český rozhlas vyzval RRTV, aby zamítla žádost převodu licence BBC na Lagardere

Lagardère zopakovala, že hodlá zachovat ve vysílání české BBC servis BBC World Service v angličtině. “Ostatně, byl to jeden z hlavních důvodů a podmínka dané akvizice. Stejně tak bude zachován celkový zpravodajsko-informační charakter vysílání v souladu se základní programovou specifikací a závaznými částmi licenčních podmínek,” dodala firma. Jedinou překážkou zůstává platná licenční podmínka české BBC, že vysílání v češtině pro ni zajišťuje Český rozhlas. Tu si však může nechat provozovatel změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).