Hlavní navigace

Programátorky jsou ohrožený druh, Rails Girls se to v Praze pokusily zvrátit

20. 12. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je sobota, devět ráno a v coworkingovém centru Locus se navzdory ledovce a kolabujícímu metru schází na 40 nadšenců do programování v Ruby. A většinou jsou to příslušnice něžného pohlaví, které navíc přicházejí zcela dobrovolně. Co se děje? V Praze to poprvé rozjely Rails Girls!

Rails Girls je unikátní koncept vzdělávání, který seznamuje ženy s programováním ve frameworku Ruby on Rails a snaží se změnit jejich pohled na technologie, motivovat je k jejich aktivnímu používání a ničit představy o tom, že programování je sprosté slovo spojené s vizí obrýleného mladíka žijícího stylem „sedím doma bez kalhot na židli, k obědu si koupím pizzu k monitoru a čau.“

Kolik znáte žen programátorek?

Faktem je, že žen v IT stále ubývá. Kdybychom měli Červenou knihu pro povolání, daly by se české programátorky a vývojářky zahrnout mezi ohrožený druh – zatímco v roce 1993 pracovalo v IT 36 % žen, dnes je to podle statistiky ČSÚ pouhých 11 %. 

Podle některých odborníků jich ubývá proto, že jsou technické obory vnímány jako dominanta mužů. Nepomáhá ani přistup k informatice na vysokých školách a způsob, kterým je IT prezentováno na veřejnosti. 

Jeden z koučů sobotních Rails Girls, Filip Zrůst z firmy Zonio k tomu dodává: Je to dáno tím, jak se ten obor vyučuje, jak ho potom vnímá celá společnost i jak se k tomu přistupuje ve firmách. Stav ženy versus muži je v IT nevyrovnaný a to není přirozený, holky přinášejí do programování úplně jiné nápady a jde jenom o to, překonat tu hranici, která je hodně umělá a nezakládá se na ničem racionálním.

O Rails Girls:

  • Rails Girls je nezisková organizace založená Lindou Liukas ve Finsku.
  • První akce se konala v listopadu 2010 v Helsinkách.
  • Od té doby se šíří raketovou rychlostí po světě a už stihly zavítat na všechny kontinenty.

Cílem setkání Rails Girls je odkrýt svět technologií, ukázat, že není zas tak tajemný a lidsky jej ženám přiblížit, vysvětlit jim, že programování je kreativní nástroj, s nímž jdou tvořit užitečné věci, a že to celé není zas tak složité.

Ženy se vytrácí, RailsGirls je znovu nalézají

Náplní celodenního workshopu bylo programování jednoduché webové aplikace. Aby se to povedlo, byly účastnice rozděleny do malých skupin v průměru po čtyřech, podle předchozích zkušeností s programováním a operačních systémů, s nimiž pracují. 

Každé skupině byl pak přidělen kouč, který je celým procesem programování provedl. Tento systém si pochvalovala většina účastnic, včetně šestadvacetileté Míši: Vysoce hodnotím rozdělení do malých skupin podle úrovně znalostí, což umožňovalo velmi úzký kontakt s lektorem. Prakticky každý dotaz byl okamžitě zodpovězen, postupovaly jsme systematicky a každá si vše zkoušela na vlastním PC. 

Program workshopu

Ještě před startem největšího technologického dobrodružství mnohých zúčastněných si vzal úvodní slovo Karel Minařík, který vysvětlil posluchačkám základní pravidla a metody práce s Ruby a frameworkem Rails a nezapomněl zmínit, že prvním programátorem byla vlastně žena – Ada Lovelace.

Pak už jel každý tým individuálně se svým koučem svým tempem, prošla se základní cvičení, probraly principy fungování Ruby on Rails, proklikaly online tutoriály, pokořily anglické klávesnice, zkratky, závorky i uvozovky.

A poté začalo to hlavní – budování webových aplikací. Kouči se toho ujali statečně a od základů vysvětlovali, jak se dostat na server, zprovoznit aplikaci, co spustit, co napsat, co přepsat, proč to přepsat. A holkám se pod jejich vedením dařilo a z rohů místností se ozýval nadšený smích.

Vždycky jsem v tom, co dělal můj přítel, viděla jenom nějaké hieroglyfy a potom, že se tam někde něco hýbe a že je to hustý, ale nedokázala jsem pořádně pochopit, jak nad tím člověk musí přemýšlet. Dneska jsem viděla, že v tom nejsem sama, že holka, co seděla vedle mě, přemýšlela nad věcma stejně jako já. Říkala jsem si, že je to pecka a že to můžeme i přesto nějakým způsobem udělat, řekla k programování účastnice Janča.

Workshopu se zúčastnilo celkem 27 žen, 10 z nich mělo znalosti o HTML a CSS, 4 věděly něco o základech programování a zbytek byl touto technikou nepolíben.

Co dokáže jeden workshop?

Technologie má v současnosti neuvěřitelnou sílu, umožňuje nám neskutečně rychle měnit svět. Stačí se zamyslet nad tím, jak náš život ovlivnily sociální sítě a vývoj internetu. Rails Girls učí ženy programovat a dává jim tak možnost využít technologii k realizaci vlastních ideálů.

Podle kouče Martina z firmy Vendavo ženy můžou prorazit bariéru a uvědomit si, že to není nijak těžké – jen se toho nesmí bát. Nemusí se tím přímo živit, můžou si programovat jednoduché aplikace, vytvořit si online magazín a nikoho se neprosit o pomoc, zvládnou to samy. Je to jen o fantazii a možnostech.

Nikdo samozřejmě neočekává, že si účastnice workshopu druhý den do životopisu napíšou, že zvládají Ruby a půjdou hledat novou práci. Jde především o to pochopit základní principy, změnit ženský úhel pohledu na programování a pomoc jim poznat základním slovník, aby třeba lépe porozuměly práci svých IT kolegů.

Účast mi přinesla především zjištění, že programování je sice věda, ale díky Rails rozhodně ne neproniknutelná. Rozšířila jsem si obzory a navázala kontakty se zajímavými osobnostmi programátorské komunity. Pokud se vydám na dráhu programátorky, Ruby je jasná volba, řekla k tématu další z účastnic workshopu.

Proč zrovna Ruby?

Podle organizátorů akce především proto, že je to jazyk, který rychle pracuje a rychle se učí. Nemusí se u něj řešit tolik technických věcí, je spojený s frameworkem Rails, který je jedním z nejlepších a nejpřístupnějších, protože staví na dobrých a ověřených principech. Martin k tomu dodává: Ruby je z mého pohledu mnohem čitelnější, líbí se mi, jakým způsobem se tam věci zapisují, jakým způsobem se s tím pracuje, jaké jsou možnosti a jaký je jeho ekosystém.

O Ruby on Rails:

  • Ruby je programovací jazyk, jehož autorem je Yukihiro Matsumoto, známý také pod přezdívkou Matz.
  • Je napojený na framework Rails, který je navržen tak, by usnadnil programování webových aplikací.
  • Ruby si můžete vyzkoušet na této stránce, nebo se něco přiučit v prý nejzábavnější učebnici na světě.
  • Více info na webových stránkách, návod v češtině zde.
  • Máte-li chuť se přidružit k české komunitě, příznivci Ruby on Rails se scházejí každou první (někdy druhou) středu v měsíci od ve Fraktal Baru na Letné – sledujte srazy.info

Kolem Ruby on Rails se navíc celosvětově sdružuje silná komunita, která je pro Rails Girls obrovskou podporou – jinak tomu nebylo ani v případě Prahy.

MMF24

Ze Španělska, přes Berlín do Prahy…

Rails Girls se šíří po světě jako lavina – jen v prosinci proběhlo 10 workshopů například v Japonsku, Číně, Indii, USA, Brazílii či Litvě. Tento mezinárodní rozlet pěkně dokresluje fakt, že iniciátorem pražského workshopu nebyl Čech, nýbrž Španělka Cristina Santamarina, aktuálně žijící v Berlíně, ještě před nedávnem v Praze.

Cristina si našla cestu k české Ruby on Rails komunitě přes e-mailovou konferenci, kde se „potkala“ s Karlem Minaříkem. Karel se spojil s Láďou Prskavcem z LMC a Eliškou Hutníkovou z H1, dohromady vytvořili organizační tým a ujali se pořádání prvních RailsGirls v Čechách. Na akci pak vypomáhalo dalších 11 koučů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka se zabývá použitelností a souvisejícími oblastmi. Najdete ji na Linkedin, Twitteru. Pracuje pro Dobrý web. Člen Asociace UX (dříve ACM SIGCHI Prague).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).