Hlavní navigace

Programová nabídka Digi TV srovnává krok s UPC

5. 9. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Televize Nova i Prima už mají vyčleněné pozice v nové satelitní digitální platformě Digi TV. Nový hráč na trhu s placenou satelitní televizí přitom dosud na oficiální webové stránce upozorňuje, že obě celoplošné komerční televize budou dostupné jenom přes pozemní příjem. Pokud se Nova s Primou skutečně zařadí do programové nabídky Digi TV, zmizí tak poslední velká konkurenční nevýhoda této služby oproti zavedenému paketu UPC Direct.

Zatím jen testovací provoz

Prima se v balíku Digi TV objevila ve čtvrtek 31. srpna a název tohoto programu si mohli načíst všichni předplatitelé služby v Rumunsku, Maďarsku i na Slovensku. Digi TV totiž všem uživatelům zobrazuje kompletní programovou nabídku všech zemí, v nichž působí. Tedy i těch televizních kanálů, které jsou kvůli vysílacím právům pro danou zemi zablokované a jejich příjem není možný ani s dekódovací kartou od Digi TV. Nova se k testu přidala o den později než Prima, v pátek 1. září. Radost slovenským divákům zřejmě zkalí skutečnost, že obě stanice nemají práva pro vysílání akvizičních pořadů mimo území České republiky, a tak nebudou ve slovenském paketu Digi TV dostupné.

Digi TV programy

Na druhou stranu je zajímavé, jak se Digi TV podařilo tak rychle přesvědčit ke spolupráci Novu, která se satelitnímu vysílání dlouhá léta vyhýbala jako čert kříži. Teprve začátkem letošního roku se nejsledovanější česká televizní stanice objevila v nabídce placené satelitní služby UPC Direct, a to ještě údajně tak, že ji k tomu donutil americký vlastník, který se dohodl s holandským vedením UPC. Nicméně i toto vysílání je stále vedené jako zkušební a Nova do něho šla především kvůli výpadkům pozemního signálu v severních Čechách, způsobených vzájemným rušením 12. televizního kanálu a pozemního digitálního rozhlasu z Německa.

CME má hned dva programy

Pro TV International

Ve stejný den, kdy v Digi TV začala testovat Nova, přibyl ve výčtu programů nabízených českým předplatitelům i rumunský kanál Pro TV International. Jde o mezinárodní verzi rumunské komerční stanice Pro TV, která patří stejně jako Nova bermudské společnosti CME. Generální ředitel Pro TV Adrian Sarbu je od letošního února šéfem CME pro Českou republiku, Slovensko a Rumunsko a faktickým šéfem Novy. Nabízí se tedy otázka, zdali zařazení Pro TV International do české nabídky rumunské Digi TV nebylo podmínkou pro vstup Novy do této satelitní platformy. Nebo jde jen o přátelské gesto vůči Sarbovi (který se dozajista zná se zástupci největší rumunské kabelové společnosti RCS a RDS, jež Digi TV provozuje)?

Nova se k jednání s provozovatelem digitální platformy Digi TV nevyjadřuje. Na druhou stranu, Pro TV International byla od začátku součástí programové nabídky RCS a RDS v Rumunsku i Maďarsku, nedávno přibyla i ve slovenském paketu Digi TV. Vzhledem k tomu, že jde o kanál určený pro rumunské diváky v zahraničí, využívá především vlastní tvorbu Pro TV, a tudíž má vysílací práva pro další země ošetřená, neměl by mít s expanzí do dalších zemí a zařazením do dalších satelitních platforem problémy. Mimochodem, podobný kanál jako Pro TV Internetional kdysi plánovala CME vytvořit i s pomocí televize Nova pro Čechy žijící v zahraničí. Kanál Nova International dokonce získal licenci pro satelitní vysílání, ale poměrně brzy o ní přišel, protože včas nezahájil vysílání (kdo ví, možná pod Sarbovým vedením Nova tento projekt opráší).

Digi TV má registraci, kdy začne vysílat?

Ačkoli operátoři Digi TV v centrále společnosti Digi Czech Republic v brněnské čtvrti Heršpice nestíhají přijímat objednávky od českých abonentů (podle neoficiálních informací si službu objednalo už přes deset tisíc domácností), firma zatím nesdělila termín, kdy hodlá oficiálně zahájit vysílání. Původně mělo jít o začátek září, toto datum ale ohrozily průtahy s udělením registrace od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. K němu došlo až 30. srpna, přičemž Digi TV nemůže začít vysílat dříve, než jí Úřad rady doručí písemnou podobu dokumentu a provozovatel písemně stvrdí její příjem, čímž nabude právní moci. Zástupci Digi TV samozřejmě nemusejí čekat, až jim přijde dopis od vysílací rady a registraci si mohou vyzvednout osobně, vystavení takového povolení ale také chvíli trvá.

Fakticky by mohla Digi TV začít vysílat už tento týden, ovšem dalším oříškem bude instalace přijímačů do domácností abonentů. Při velkém zájmu, jaký na sebe Digi TV strhla nízkými cenami a dravou reklamní kampaní, nemusí stíhat objednávat přijímače a nabírat externí techniky. Na neoficiálním webu české Digi TV se strhla zajímavá debata mezi dealery satelitní techniky, z níž vyplývá značná nespokojenost s nízkými platbami za montáž a požadavkem, aby si technik hradil cestovné k zákazníkovi ze svého. Montáž za 545,– Kč bez DPH a má obsahovat: cestu technika na montáž a zpět, montážní práce v základním rozsahu (sepsání smlouvy + předávacího protokolu, sestavení paraboly, montáž držáku + paraboly, kabeláž do 10 m, spojovací a drobný instalační mat, oživení sat), popisuje základní podmínky pro dealery Digi TV jeden z účastníků diskuse na stránce http://digitv­.unas.cz.

Problémy s proplácením montáží

Digi TV parabola

Technici si také stěžují, že Digi TV poněkud kostrbatě řeší přebírání kompletních sad pro příjem služby a ztěžuje tak jejich práci. Neexistuje žádný sklad, ve kterém by si dealer sestavil komplet podle požadavku zákazníka, ale firma tento komplet sama připraví a do tří dnů je třeba realizovat montáž. Toto poněkud složitější řešení společně s prodlevami při proplácení faktur montážním technikům se odrazilo na zpožďování dodávek přijímačů zákazníkům na Slovensku. Technici, kteří se podíleli na montáži souprav Digi TV od startu této platformy na Slovensku letos v květnu, odmítli dále rozvážet přijímače zákazníkům, i když kompletní digitální soupravy byly na skladě, a požadovali nejprve proplacení všech nezaplacených faktur.

A co na to diváci? 25. května jsem si telefonicky objednal jejich službu, a jelikož mi ji měli za tři až čtyři týdny přijet naistalovat, byl jsem spokojený, i když se mi ta doba zdála být dlouhá. Dnes je 29. června, čili uplynul víc než měsíc od objednání, a stále nic. Volal jsem tedy na jejich infolinku, kde mi konečně operátorka „ochotně“ poskytla číslo na servisáky. (…) Když jsem se jim dovolal, majitel mi řekl, že v Bratislavě s nimi už nechce mít nikdo nic společného, protože nikomu nezaplatili žádnou fakturu, a proto pro ně všichni přestali pracovat a instalovat. Dal mi možnost, že pokud si zaplatím cca 3 – 3 500 Sk, přijedou mi to bez problémů namontovat, ale na to jsem nepřistoupil, vždyť instalace měla být zdarma… popisuje svoji zkušenost s Digi TV čtenář s nickem Drama 72 na webu Mediálne.sk.

A co čeští technici?

Dealerům v České republice se rovněž nelíbí způsob proplácení faktur, kdy mají po měsíci vystavit doklad nanečisto, který projde schvalovacím procesem a teprve poté mohou vystavit ostrou fakturu. Pak se čeká na zaplacení, což může trvat až tři měsíce. Tedy budu zadarmo dělat tři měsíce a dotovat levnou abonenci zákazníkům, stěžuje si v diskusi na serveru Digi TV u nás v ČR dealer Josef. Firma podle něj také dodává špatné držáky na satelitní parabolu, které by mohly fungovat u UPC, ale pro Digi TV nejsou vhodné, protože umožňují umístit parabolu prakticky pouze vodorovně se stěnou: Takový držák je vhodný jen pro Astru, pro 1W už ne. Jiný velký výložník stojí 250 až 300 Kč. Pro komplety do Brna a zpět si musí dealeři jezdit ve vlastní režii.

Právě neproplácení cestovného považují zájemci o práci pro Digi TV za jeden z největších problémů. Jezdit za zákazníkem i osmdesát kilometrů na druhý konec okresu podle nich lze, když si tam domluvím pět montáží naráz! To říká člověk, který nikdy nic nemontoval, to nejde za den při poctivé montáži s cestou, sepsáním smlouvy, instalací na střeše a naladěním vůbec stihnout, konstatuje dealer Josef. Sehnat oficiální vyjádření Digi TV je téměř nemožné. Firma neurčila žádného manažera pro kontakt s médii a mediální agentura OMD, která pro ni nakupuje reklamní prostor v českých médiích, odkazuje pouze na rumunskou agenturu s tím, že zástupci provozovatele Digi TV jsou „relativně hodně nepřístupní“.

ebf - partner 1

Přesto zájem o Digi TV neutuchá, na brněnskou infolinku se prakticky nelze dovolat a UPC Direct může počítat s velmi tvrdou konkurencí. Mimochodem, na Slovensku začala Digi TV nabízet i speciální programový balíček složený jen z dvou programů veřejnoprávní Slovenské televize. Je zdarma, jen za cenu nebo pronájem přijímače a dekódovací karty…

Další články o satelitní platformě Digi TV:

Kolik předplatitelů získá Digi TV do konce roku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).