Hlavní navigace

Digi TV za poloviční ceny než UPC Direct

15. 8. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Rumunská satelitní platforma Digi TV potvrzuje při nástupu do České republiky dravou obchodní politiku známou z expanze na maďarský a slovenský trh. Ceníky programových balíčků včetně prémiových filmových kanálů jsou oproti UPC Direct méně než poloviční, při uzavření smlouvy nejméně na jeden rok zákazník získá set-top-box a parabolu zdarma. UPC reaguje akčními nabídkami satelitní televize na dva a tři měsíce zdarma a dalšími slevami.

260 Kč měsíčně, ale bez Novy a Primy

Základní programová nabídka Digi TV obsahuje 33 televizních programů, což je o jeden méně než UPC Direct. Vesměs jde o stejné stanice jako v satelitní nabídce UPC, rumunská společnost Romania Cable Systems a Romania Data Systems (RCS a RDS) ovšem mezi slibované programy započítává i televize Nova a Prima, které ve skutečnosti přes Digi TV nevysílají. Firma u nich upozorňuje na „pozemní příjem“. Jinými slovy, Novu s Primou si bude muset divák naladit jinak (což je celkem velká nevýhoda – vzpomeňme jen, kolika divákům vadilo, že UPC Direct donedávna neobsahovala českou Novu). Za takto omezený základní balíček chce Digi TV účtovat 260 korun měsíčně. Obdobná nabídka „Rodina“ u UPC Direct přijde na 689 Kč/měsíc.

Základní programové nabídky UPC Direct a Digi TV
Platforma Digi TV logo
Platforma UPC Direct 2005
Animal Planet, Cartoon Network, CNN International, ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport, Discovery Channel, Discovery Civilisation, Discovery Science, Discovery Travel a Living, Eurosport, Film +, Film Box, Galaxie Sport, Hallmark, Jetix, Minimax / A+, MTV Europe, Music Box, National Geographic, Óčko, Zone Reality, Zone Romantica, Spektrum, Spice Platinum, Sport 1, Travel, VH1, Viasat Explorer, Viasat History ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport, Nova, Prima, Animal Planet, Anime+, BBC Prime, Boomerang, CNN, Discovery Channel, Eurosport, Eurosport 2, Film +, Galaxie sport, Hallmark, Jetix, Jetix Max, Minimax, MTV EUROPE, MTV2, MTV Base, MTV Hits, National Geographic, Óčko, Spektrum, Sport 1, TCM, TV Paprika, TV DEKO, VH1, VH1 Classic, Viasat Explorer, Viasat History, Zone Club, Zone Reality

Zdroj: UPC Česká republika, Digi TV

Ilustrační satelitní komplet

Vše o satelitní televizi v České republice

Přehled všech placených satelitních služeb v České republice i programů v češtině a slovenštině, které vysílají přes satelit volně, najdete v samostatné příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice. Začátečníci uvítají základní informace, co je třeba k satelitnímu příjmu, jak satelitní vysílání funguje a proč jsou některé programy kódované, zatímco jiné nikoli.

Z prémiových kanálů nabízí Digi TV pouze tři filmové stanice: HBO, HBO 2 a Cinemax. To je v porovnání s UPC Direct poměrně málo, na druhou stranu rumunská platforma opět vítězí v případě ceny. Pokud si zákazník objedná základní nabídku a všechny tři prémiové kanály, zaplatí za ně 500 korun měsíčně. Srovnatelná nabídka UPC Direct, tedy základní balíček „Rodina“ a trojice filmových stanic přijde na 1188 korun měsíčně. UPC však nabízí nepoměrně více kombinací: rozšířenou programovou nabídku bez prémiových kanálů za 841 korun měsíčně a dále různě nakombinovanou základní nebo rozšířenou nabídku s prémiovými kanály, mezi kterými se objevují kromě filmových i erotické programy. Ty rumunská Digi TV prémiově nenabízí, ovšem v základní nabídce má pornokanál Spice Platinum.

První tři měsíce zdarma

Zatímco v Maďarsku, kam Digi TV expandovala loni v únoru, nabízela za uzavření dvouleté smlouvy příjem satelitních programů na rok zdarma, v České republice se omezí na tři měsíce bezplatného příjmu a do této akce nezahrnuje prémiové kanály. UPC Direct na chystaný vstup konkurence zareagoval už v červenci časově omezenou nabídkou na příjem základního balíčku Rodina zdarma na dva nebo tři měsíce. V prvním případě musí zákazník podepsat smlouvu minimálně na rok, v druhém musí navíc dopředu zaplatit roční předplatné Rodiny ve výši 6 201 korun. Nabídka je zatím omezená do konce srpna, vzhledem k nástupu Digi TV lze ale předpokládat, že ji UPC prodlouží. Kromě toho firma nabízí za stejných podmínek také dvacetiprocentní slevu na předplatné rozšířené programové nabídky UPC Direct a prémiových kanálů HBO a HBO 2.

Ceníky srovnatelných služeb UPC Direct a Digi TV (měsíční poplatky)
Služba
Platforma UPC Direct 2005
Platforma Digi TV logo
Základní nabídka (ZN) 689 Kč 260 Kč
ZN + HBO + Cinemax 1188 Kč 500 Kč
HBO 384 Kč (nelze samostatně) 180 Kč
Cinemax 384 Kč (nelze samostatně) 180 Kč
Max Pak (HBO + Cinemax) 499 Kč 240 Kč

Zdroj: UPC Česká republika, Digi TV

Obě firmy také zákazníkovi zapůjčí bezplatně přijímací zařízení včetně paraboly a dekódovací karty, ovšem opět jen v případě podepsání smlouvy alespoň na dvanáct měsíců. Digi TV používá set-top-boxy Humax a Hyundai, za které zájemce bez dlouhodobé smlouvy na odběr programů zaplatí u Humaxu 1 950, respektive 2 480 korun včetně DPH (v druhém případě jde o dekodér plus anténu), u přijímače Hyundai 1 750, respektive 2 280 Kč včetně DPH. Firma nabízí i možnost splátek, a to ve třech variantách: po třech, šesti nebo dvanácti částech. Instalace a aktivace přijímače je ve všech případech zdarma. UPC rovněž nabízí pronájem přijímače (DSR 4101) a paraboly zdarma, při telefonickém objednání si ale účtuje 500 korun za instalaci. Aktivační poplatek u UPC Direct stojí jednu korunu.

Dlouhé čekací doby

Zatím se zdá, že jedinou, ovšem nikoli nepodstatnou nevýhodou nové satelitní služby Digi TV jsou dlouhé čekací lhůty na instalaci. Platformu si lze zatím objednat pouze telefonicky na bezplatné lince 800 900 868, vyřízení objednávky ale trvá tři až čtyři týdny. Oproti tomu UPC Direct je možné objednat i vyplněním formuláře na internetu (firma tento způsob objednávek také finančně zvýhodňuje) nebo přímo ve specializovaných prodejnách satelitní techniky. Digi TV sice slibuje, že se kromě celostátní infolinky bude možné obracet přímo na její regionální zástupce, jejich výčet ale na internetové stránce http://cz.digi.tv zatím chybí. Jisté je, že firma nebude vyjíždět za každou jedinou objednávkou a počká si na více zájemců ze stejné lokality.

Intelsat 10-02

Také logistika trošku pokulhává, například na Slovensku si prodejci Digi TV dojíždí pro přijímače pouze do dvou centrálních skladů v Nitře a Košicích a firma podle informací externích spolupracovníků zdržuje výplaty provizí. Kritici Digi TV upozorňují na fakt, že přijímače Hyundai HSS-1169NA a Humax DIGI+, které tato platforma používá, patří k jednodušším, mají jedinou čtečku Nagravision a přístupová karta je s receiverem spárovaná, takže se nedá použít v jiném přijímači. Dekodéry také nemají CI rozhraní, takže do ně nelze zasunout CAM modely pro jiné kódovací systémy, jako je CryptoWorks pro Czechlink a Slovaklink, a tyto přijímače také nemají harddisky. Významnějším problémem je absence českých a slovenských rádií, ale také teletextu a Dolby Digital audia. Digi TV rovněž nenabízí obraz ve formátu 16:9.

Problémy s nízkým datovým tokem

Zdroj ze Slovenska, kde Digi TV působí od letošního května a získala tam už 28 tisíc zákazníků, upozorňuje na velmi nízký datový tok, který se projevuje zejména na horší kvalitě sportovních a filmových kanálů. Podle serveru Satcentrum.com se problémy týkají stanic Galaxie sport, Film+ a FilmBox. U programu Nonstop Kino (v české nabídce Digi TV není) mají slovenští diváci posunutý zvuk asi o tři sekundy oproti obrazu, a u stanic, které Digi TV nabízí i v Rumunsku a Maďarsku, je upřednostněna rumunská nebo maďarská jazyková mutace. Spuštění nabídky a natažení programů do přijímače je chaotičtější, v přehledu se míchají přístupné programy s těmi, které Digi TV nabízí na jiném teritoriu a jsou pro Slovensko zakódované. Přidání každé další stanice pak nabourá dosavadní pořadí programů nastavené uživatelem.

Digi TV vysílá ze satelitu Intelsat 10–02 na pozici jeden stupeň západně, což uživatelům umožní přijímat i volné televizní kanály ze satelitů Thor 2 a Thor 3 na pozici 0,8 stupně západně. Jde většinou o televizní stanice ze skandinávských zemí, Slovenska a Bulharska. Umístění satelitu těsně nad obzorem ale může v některých lokalitách způsobit potíže s kvalitou a vůbec příjmem signálu. Pro příjem je proto nutná parabola o průměru nejméně 70 centimetrů. Analytici vyčítali Digi TV také malý počet transpondérů, kvůli kterému platforma neměla žádnou zálohu pro případ výpadku. Na počty transpondérů se ale Digi TV aktuálně vyrovná UPC: obě platformy jich mají osm.

BRAND24

Jak se na konkurenci tváří UPC

Konkurenční boj mezi dvěma placenými satelitními platformami v Česku začal mnohem dříve, než Digi TV oficiálně oznámila vstup na náš trh. Už v lednu si UPC nechala pro Českou republiku registrovat název i logo rumunské služby. Patentový úřad tyto žádosti dosud nevyřídil a vede je jako přednostní práva. Případný soudní spor by ale zřejmě vyhrála Digi TV, protože z žádosti UPC je patrné, že si chce registrovat naprosto shodné logo od již existující konkurenční firmy. Mluvčí UPC František Malina míní, že vstup Digi TV na český trh pocítí spíše menší kabelové televize a nově vznikající zemské digitální televize. Případný vstup nového operátora vnímáme jako podnikatelský záměr firmy, která se rozhodla vyzkoušet štěstí na českém trhu. Spoléháme na kvalitu vlastního zákaznického servisu, uvedl Malina v oficiálním stanovisku UPC.

Ilustrační digitální svět

Jak se Digi TV dostala do České republiky

Na konci roku 2004 začal v Rumunsku působit nový hráč na poli digitálního satelitního vysílání a dnes je nejrychleji rostoucí platformou v Evropě. Loni expandoval na televizní trh v Maďarsku, kde se mu jeho konkurenti snažili překazit plány, ale neuspěli. Nová služba si získala přízeň veřejnosti i regulátorů více než dvakrát nižší cenou. Nedávno dorazila platforma na Slovensko a letos na podzim chce pokračovat do České republiky. Více v článku Do Česka se blíží nová a levná digitální satelitní platforma.

Neoficiálně pak UPC hovoří o snaze Digi TV vytvořit co nejrychleji silnou zákaznickou základnu, a to i za cenu poskytování služeb pod hranicí rentability. Podobnou kritiku musela Digi TV snášet i v Maďarsku, kde si na ni stěžovali provozovatelé konkurenčních satelitních platforem u úřadu pro hospodářskou soutěž. Naopak Digi TV zvažovala stížnost proti kartelu maďarských satelitních společností, které se podle ní dohodly na udržení vysokých cen pro koncového zákazníka. Jisté je, že Digi TV má v současné době na 300 tisíc klientů v Rumunsku, téměř 150 tisíc v Maďarsku a blíží se třicetitisícové hranici na Slovensku. V Rumunsku přitom startovala koncem roku 2004, v Maďarsku loni v únoru a na Slovensku letos v květnu. Kolik klientů získá Digi TV do konce letošního roku v Česku? UPC Direct jich má 120 tisíc…

Co považujete za největší problém služby Digi TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).