Hlavní navigace

Projekt středovlnného Impulsu AM není mrtvý, žádá o frekvenci v Líbeznicích

7. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Střední vlny nejsou v České republice rozhodně na odpis. Pro šest vysílačů je využívá veřejnoprávní rozhlas a obsadil je také komerční projekt Rádio Dechovka.

Skupina Agrofert podnikatele a politika Andreje Babiše připravuje ke spuštění svůj nový projekt Impuls AM. Jde o stejnou rozhlasovou stanici, která se o možnost šířit signál na středních vlnách ucházela v loňském roce, ale nakonec její provozovatel, společnost Londa, tuto vysílací licenci vrátil a vše tak směřovalo „na oko“ k tomu, že projekt vůbec neodstartuje. Novým držitelem licence pro Impuls AM by měla být dceřiná firma LIN, a.s. Každý z Impulsů – klasický (VKV) a středovlnný – tak bude mít vlastního provozovatele. Oba však budou patřit jednomu majiteli.

Z ARCHIVU: Rádio Impuls AM vzdalo vysílání na středních vlnách, vrátilo Radě licenci

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání ve veřejném slyšení v licenčním řízení o středovlnné vysílání vyslechla jeho účastníky, kterými je v tomto případě právě pouze společnost LIN. Ta se zajímá o kmitočet 981 kHz s výkonem 10 kW v lokalitě Líbeznice. Ta pro středovlnné posluchače není neznámým pojmem. Z Líbeznic už vysílá také tematické Rádio Dechovka, za nímž stojí částečně i ostravský podnikatel Leoš Pohl. Na vysílači je vše připraveno tak, aby odtud mohly být šířeny hned dva kmitočty. Oba by vysílaly výkonem 10 kW.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Rádio Dechovka bude do února 2016 celoplošné, konkurovat mu chce Český rozhlas i Šlágr

Připravovaným spuštěním Impulsu AM jeho provozovatel ukazuje, že střední vlny nejsou v České republice zdaleka mrtvé. Tento rozsah už využívá veřejnoprávní rozhlas pro šíření svého okruhu Dvojka a také ČRo Plus. Jde konkrétně o vysílače Karlovy Vary – Stará Role, Praha – Liblice, České Budějovice – Husova kolonie, Moravské Budějovice – Domamil, Brno – Dobrochov a Ostrava – Svinov. Český rozhlas minulý týden informoval širokou veřejnost také o tom, že minimálně další tři roky bude pokračovat i ve vysílání ČRo Radiožurnálu na dlouho vlně. Další plány na tomto rozsahu ukáže v roce 2017 aktuální situace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).