Hlavní navigace

Prozření Facebooku: konečně půjde hledat v příspěvcích přátel a stránek

9. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Několik let zbytečného vnucování nepoužitelného hledání pod názvem Graph Search je snad u konce. Facebook konečně pochopil, co vlastně lidé chtějí.

Něco takového by se mohlo zapsat do historie Facebooku tučným písmem. Nějaký ten rok poté, co začal uživatelům vnucovat nepoužitelný Graph Search, přichází prozření. Vyhledávání na Facebooku bude konečně fungovat jako každé normální vyhledávání a budete v něm moci najít příspěvky vašich přátel, stejně tak jako veřejně dostupné příspěvky, ať už od dalších lidí nebo od stránek.

V Updates to Facebook Search tuhle „změnu“ samozřejmě Facebook prodává jako něco fantastického, revolučního a prospěšného pro uživatele. Už se nezmiňuje o tom, že Graph Search byl nejenom k ničemu, ale že se jej nepodařilo nasadit do většiny světa. Označení za „krok kupředu“ je tak velmi komické, protože zprovoznění základního a běžného vyhledání je spíš návratem zpět. Tam, kde už dávno měl Facebook nabízet odpovídající funkčnost.

Na search.fb.com se teoreticky můžete dozvědět více, hlavně kdy se tato funkčnost (bude na webu i v mobilních aplikacích) měla stát dostupnou ve vaší části světa – jako první jsou na řadě USA a na mobilu bude vyhledávání dostupné pouze pro iPhone.

RIP Graph Search

Graph Search nicméně podle všeho neumře zcela, ve vyhledávacím políčku bude stále možné používat nějaké ty „operátory“, které by měly umět těžit z „Open Graph“ vazeb. Nás v Česku to příliš zajímat nemusí, nikdy pro nás zprovozněn nebyl.

Facebook Graph Search s velkou parádou oznámil někdy na začátku roku 2013 (viz Facebook vstupuje do oblasti vyhledávání, na dotaz dostanete odpověď, nikoli odkaz) a tato mrtvá větev vyhledávání si získala pozornost hlavně kvůli otazníkům týkajícím se soukromí (viz Asociace Jendy Perly: Je Facebook Graph Search předzvěstí možné revoluce?) a samozřejmě také nadějím marketérů, že dokáží lépe dolovat data o uživatelích.


Autor: Facebook

Jenže pro uživatele byl Graph Search od samého začátku obskurní a podivný (viz Vyhledávání v „grafu“ od Facebooku jenom ukazuje jeho bezradnost). Důvodem přitom byly chybějící základní funkce, které Facebook právě se stejně velkou parádou oznámil. Lidé potřebují hledat „ten příspěvek, který viděli před pár dny“ nebo „zda někdo píše o někom či o něčem“.

Situace, kdy chtějí hledat, kdo „play games played by friends of my friends“ („Hraje hry hrané přáteli mých přátel“), jsou velmi vzácné. A pro většinu uživatelů prakticky nenastanou.

ebf - partner 1

Nové vyhledávání bude stále omezené

Pokud se těšíte, že budete konečně opravdu moci najít své starší příspěvky, či co že to psal někdo z vašich přátel o něčem, co vás zajímá, tak to nebude až tak jednoduché. Jednak proto, že Facebook prozatím nezvládá indexovat všechny veřejné příspěvky, ale také proto, že nezvládá indexovat ani ty starší „neveřejné“.

Uvážíme-li, že Facebook ztratil v oblasti vyhledávání prakticky několik let v honbě za funkčností, kterou vlastně nikdo nepotřeboval, tak je to docela smutný výsledek. Ale tak nějak typický pro firmu, která si vždy myslí, že ví lépe,  co její uživatelé potřebují. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).