Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (11.): Digitální televize přes kabel

28. 6. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Kabelové vysílání je v České republice druhým nejběžnějším způsobem televizního příjmu, který využívá zhruba pětina diváků. Majitelé kabelových přípojek se nemusejí trápit zprávami o přechodu na zemskou digitální televize. Ačkoli může vysílání přes kabel fungovat nadále analogově, digitalizace se přihlásila o slovo i tady. Jaké výhody, změny a nedostatky kvůli ní diváky čekají?

Společným jmenovatelem pro všechny platformy digitálního příjmu je set-top-box. I zájemci o digitální kabelové vysílání, pro které se užívá zkratka DVB-C (viz DIGI slovník), ho budou ke sledování televizních stanic potřebovat. Kabelové set-top-boxy nejsou v České republice k dostání v běžném prodeji, předplatitelům kabelové televize je dodávají přímo jejich provozovatelé. Diváci se proto musí spokojit s funkcemi koupených či pronajatých zařízení.

Kabelové digitální přijímače podporují teletext i elektronického programového průvodce (EPG), se kterým získáte přehled o televizním programu až na týden dopředu. Samozřejmostí je také rodičovský zámek menu set-top-boxu i nevhodných programů. Obojí si může prohlédnout pouze ten, kdo zná patřičný číselný kód. I přijímače DVB-C mohou být vybavené pevným diskem na záznam pořadů. Pevný disk navíc umožňuje používat funkci odloženého sledování, tzv. time-shifting, s jejíž pomocí si můžete odejít od televize kdykoli se vám zachce bez toho, abyste přišli o následující děj. Při vhodném používání se zbavíte také reklam.

Výhody a úskalí kabelové digitalizace

Plusem přechodu na digitální vysílání přes kabel je pestřejší programová nabídka, kterou si můžete lépe nastavit sobě na míru. Pokud jste byli u kabelové televize zvyklí, že si můžete vybrat mezi minimální, základní nebo rozšířenou nabídkou programů, u DVB-C si budete vybírat z celé řady tématických balíčků. Na své si přijdou filmoví fanoušci, sportovní příznivci, zájemci o poznání, děti, ale i diváci pornografie. Vše samozřejmě za poplatek, který si provozovatel služby u toho kterého balíčku stanoví.

Digitální kabelové vysílání přes kabel otevírá cestu také televizi ve vysokém rozlišení (HDTV) a interaktivním aplikacím, jakými jsou ovládání bankovního účtu nebo on line sázení. Operátor je ale musí zahrnout do svojí nabídky.

DIGI slovník: DVB (-T, -S, -C)

ABC

DVB je zkratkou pro Digital Video Broadcasting Project, tedy pro projekt digitálního vysílání videa. DVB představuje konsorcium více než 260 vysilatelů, výrobců, provozovatelů sítí, vývojářů software a regulačních úřadů ve více než 35 zemích. Sdružení vytváří standardy pro digitální televizní vysílání a pro datové služby.

Nejstarším platformou digitální televize je vysílání přes satelit známé jako DVB-S. To funguje už od poloviny 90. let a později se dočkalo pokročilejší normy, DVB-S2. Od roku 1998 se začalo rozšiřovat také zemské digitální vysílání (DVB-T), na které přecházejí všechny evropské státy a řada zemí Asie i Afriky. Vedle satelitního a zemského digitálního vysílání digitalizace neminula ani kabelovou televizi. Její norma nese označení DVB-C.

Pro všechny zmíněné varianty DVB je příznačné využití stávajících způsobů šíření televize novým způsobem. Výhodou přechodu je možnost bohatší programové nabídky a pestřejší rejstřík doprovodných služeb. Nevýhodu představují pořizovací náklady za set-top-box a případné úpravy rozvodů. Digitální příjem také klade větší nároky na diváky, pro které se sledování televize stává složitějším.

Nevýhodou digitalizace obecně je nutnost mít u televize případné zařízení, set-top-box. Diváci zemského vysílání mají možnost volby a mohou si pořídit televizor přímo se zabudovaným přijímačem DVB-T. Televizorů umožňujících totéž u DVB-C je ale na českém trhu minimum.

Jestli máte kabelovou televizi rozvedenou do tří televizí v domácnosti, budete potřebovat hned tři set-top-boxy. To ale znamená peníze navíc. Zatímco jeden přijímač operátoři zpravidla dodávají za symbolický poplatek, pronájem dalších set-top-boxů už je dražší.

Handan DVB-C set-top-box

Kdo a za kolik DVB-C v Česku nabízí?

S nabídkou digitální kabelové televize přišel v lednu loňského roku Karneval. Pokračuje v ní i po sloučení s dominantním tuzemským provozovatelem, firmou UPC. Karneval nabízí sedm tematických a dvě jejich další kombinace v ceně od 100 od 300 korun. Připojovací poplatek přijde zákazníka na 500 korun, další peníze zaplatí majitelé domů za nové rozvody. Může to být pět a více tisíc. Nabídku digitální televize přes kabel představilo letos v květnu i UPC, ačkoli s ní předtím dlouho váhalo. Zatím je v testovacím provozu, naostro začne fungovat až v září. Skladba programů je podobná jako u Karnevalu.

UX DAy - tip 2

V moravských městech nabízí DVB-C společnost Self servis pod značkou Moravianet. Ceny balíčků se tu pohybují od 100 do 280 korun, diváci jich mohou kombinovat šest. Zřizovací poplatek za službu je 1900 korun a dva tisíce pak stojí kabelový set-top-box, který firma na rozdíl od UPC a Karnevalu svým zákazníkům prodává.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 26. června 2007 (číslo 27/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

Pokorný, Ústí nad Labem: Prý se u nás na Ústecku bude také přecházet na digitální vysílání. Mám ale starost o příjem. Doma totiž máme televizi, která nemá SCART vstup. Všude se píše, že přes ten se připojují set-top-boxy. Je možné nějak připojit set-top-box, když má televize jenom obyčejný konektor na koaxiální kabel?

Začátek digitálního vysílání z vysílače Buková hora je plánován na červen letošního roku. Vysílač bude šířit programy ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4 Sport, dále TV Nova a také rozhlasové stanice Českého rozhlasu. TV Prima o vysílání z této lokality zatím jedná. Termín pro ukončení analogového vysílání dosud stanoven není, musí mu mimo jiné předcházet tříměsíční informační kampaň. Pokud váš televizor neumožňuje připojení externího signálu buď přes konektor SCART nebo pomocí konektorů CINCH (obvykle označeny žlutou barvou pro videosignál, bílou a červenou pro audio), musíte použít set-top-box se zabudovanou funkcí modulátoru. Takový přístroj pak na svém výstupu namoduluje dekódovaný signál digitálního vysílání na některý z analogových kanálů, který již přijmete na své analogové televizi. V tomto případě se anténní výstup set-top-boxu propojí s běžným anténním vstupem na televizním přijímači.

V. Slabihoud, Praha: Můžete, prosím, sdělit, v jaké cenové hladině se pohybují kvalitní set-top-boxy a nějaký doporučit?

V naší dotazovně nepodáváme informace komerčního charakteru. Pokud si chcete udělat představu o kvalitě set-top-boxů různých značek, navštivte některý internetový magazín. Obecně lze konstatovat, že v současné době jsou k dostání kvalitní set-top-boxy v cenové hladině kolem 2000 korun. Takové přístroje vyhoví požadavkům většiny diváků. Vřele doporučujeme pořízení set-top-boxu střední cenové kategorie; levné výrobky v mnoha případech nesplňují všechny parametry a v praxi mohou dokonce znemožnit kvalitní příjem digitálního signálu. Musíme si uvědomit, že na rozdíl od analogového příjmu se digitální poruchy projevují rozpadem obrazu do „kostiček“ či jeho chvilkovým „zamrzáním“, což působí velmi rušivě. Při koupi je rovněž důležité se přesvědčit, zda set-top-box správně zobrazuje českou znakovou sadu v elektronickém programovém průvodci (EPG) i v teletextu a jestli ovládací menu přístroje komunikuje v češtině. Protože jsou některé filmy vysílány v režimu DUO – to znamená jak s českým dabingem, tak i v původním znění – je nezbytné přesvědčit se také o tom, že set-top-box umožňuje volit mezi jednotlivými zvukovými stopami. Levné přístroje často tuto funkci nemají a divák pak slyší obě jazykové verze najednou, což de facto znemožní sledování filmu.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).