Hlavní navigace

Průvodce světem Smart TV: co čekat od letošních řad chytrých televizorů?

24. 1. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nový seriál DigiZone.cz a společnosti Samsung, v němž se dočtete vše, co jste kdy chtěli a potřebovali vědět o chytrých televizorech.

Spíše vylepšení stávajících funkcí

Rychlejší, přehlednější, uživatelsky příznivější a samozřejmě dražší. Takové budou chytré televizory všech světových značek pro letošní rok. Jaké konkrétní novinky od nich ale očekávat? Pomineme-li luxusní Ultra HD televizory, které nabízí rozlišení 4K (3840×2160 bodů) a jež si obyčejný smrtelník nebude moci dovolit (a pokud ano, nebude pro ně u nás žádný takto kvalitní obsah), jde většinou o vylepšování toho, s čím už výrobci Smart TV přišli dříve. Často totiž čelili kritice, že doplňkové služby, které chytré televizory poskytují, jsou natolik nepřehledné a složité, že je diváci příliš často nepoužívají.

Z téhle výtky se poučil například Samsung, který přepracoval rozhraní Smart TV tak, aby bylo více vizuálně přitažlivé. Uživatelé třeba budou moci využívat pět základních panelů, které jim nabídnou lineárně vysílající televizní programy, pořady a filmy na vyžádání (video on demand), fotografie, videa a další obsah z externích zařízení připojených k televizoru, sociální sítě a Skype a nakonec TV apps, tedy shop s chytrými aplikacemi pro Smart TV, ať už jde o neplacené nebo placené služby. Úplnou novinkou je také nástroj „S Recommendation“ („S Doporučení“), který se chová podobně jako internetové vyhledávače.


Foto: Samsung

Nejen ovládání gesty, nové řady chytrých televizorů od Samsungu si zapamatují preference diváka a samy mu nabídnou služby, které by ho mohly zajímat

„S Recommendation“ – Smart TV o vás ví (téměř) všechno

Tato funkce využívá informace o chování a návycích uživatele televizoru, dokonce i v různých denních dobách, podle toho, jak se mění priority diváka, a předkládá mu služby nebo obsah, které by mohl uvítat. Novou T-commerce službou je také identifikace oblečení známých hvězd v televizním vysílání a vyhledání stejného nebo obdobného oblečení v obchodech s módou. O uživatelsky nejzajímavější novince Samsungu, tedy sadě Smart Evolution Kit, která po připojení k chytrému televizoru loňské modelové řady změní přijímač s dvoujádrovým procesorem na čtyřjádrový a v podstatě upgraduje jeho hardware, jsme psali v minulém díle našeho seriálu.

Z novinek, které nebudou patřit mezi finančně dostupné, Samsung na nedávném veletrhu CES 2013 v Las Vegas představil 55-palcový OLED televizor, na kterém je možné při použití speciálních brýlí sledovat souběžně dva různé pořady. Manželský pár se tak už nemusí hádat, zda se večer podívá na oblíbený seriál, nebo fotbalový přenos. Tato technologie je hodně podobná 3D a využívá i jeho řešení. Zatím se však objeví jen u minimálního počtu velmi drahých televizorů, takže si na masové používání bude muset ještě počkat. OLED televizor s úhlopříčkou 55 palců představila na veletrhu CES i společnost LG, která přidala i verzi se zakřivenou obrazovkou.


Foto: Samsung

Smart Evolution Kit umožní využívat na televizoru stále nové a náročnější funkce, protože zvětší jeho kapacitu

LG vyšperkovala chytrý dálkový ovladač

Jak Samsung, tak LG tvrdí, že jejich OLED televizor je největší na světě a v podstatě mají oba výrobci pravdu. Každý totiž použil trošku jiné technické řešení, které je v obou případech unikátní a výsledné přijímače jsou opravdu největší na světě. LG také u letošních modelových řad televizorů přidalo ke třem základním barvám ještě bílý sub-pixel, díky němuž má být dosaženo co nejlepší škály a přesných barev z jakéhokoliv pozorovacího úhlu. Modely televizorů GA7900 a GA6400 disponují platformou Google TV s nepřeberným množstvím možností připojení. Obě televize je možné bezdrátově propojit s dalšími zařízeními.

Pomocí nejnovější YouTube aplikace pro Android se mohou smartphony a tablety automaticky spárovat s Google TV pomocí WiFi, čímž vzniká možnost přehrávat videa z mobilu přímo na obrazovce. Inovace se letos dočkal i dálkový ovladač LG Magic Remote, který funguje v podstatě jako myš u počítače. LG nabízí podobně jako Samsung také ovládání televizoru pomocí hlasu a gest. Nové uživatelské rozhraní televizorů Smart Home obsahuje přímo na televizní obrazovce novou funkci My Interest Cards, speciální složky pro aplikace a další obsah, které si může divák upravit podle vlastních preferencí.


Foto: LG

Chytré dálkové ovládání LG Magic Remote

Panasonic má „zázračné pero“, co maluje po obrazovce

Panasonic letos nabízí podobně jako LG možnost přetahovat obsah z chytrých telefonů a tabletů na obrazovku Smart TV, pakliže všechna zařízení využívají stejné připojení k WiFi. Pomocí speciálního pera (Panasonic Touch Pen) lze takový obsah přímo na televizní obrazovce upravovat a potom zase přetáhnout zpět do mobilu nebo tabletu (například náčrty na fotkách nebo kresbách). I Panasonic letos vsadil na ovládání televizoru hlasem a přidal na horní rám vysunovací kameru, která ve chvíli, kdy ji divák nechce používat, zajede do rámu a není po ní ani památky. Firma rovněž představila vlastní Ultra HD OLED televizor s úhlopříčkou 56 palců.

U nejšpičkovějšího televizoru letošního roku, TC-P60ZT60, Panasonic ještě o 20 procent vylepšil úroveň černé barvy oproti modelu VT50 z loňské řady. LED televizory od této společnosti mají také vylepšené a širší pozorovací úhly, z nichž ještě lze sledovat obraz, aniž by se nějak deformoval. Konkurenční Sony rovněž přichází s možností propojení chytrého televizoru s telefonem nebo tabletem, na kterých lze zobrazit například přehled programů, nahrávat lineární vysílání, nebo využít aplikaci TV Side View, která zobrazuje informace o právě vysílaném pořadu, vyhledaném videu a podobně.


Foto: mashable.com

Panasonic Touch Pen v akci – malování po obrazovce chytrého televizoru Panasonic. Výsledek si může divák přetáhnout přes WiFi do svého tabletu nebo mobilu.

Chytré televizory Sony pro letošní rok také podporují rozhraní NFC, které pracuje na základě Bluetooth. Novinkou je i chytrý dálkový ovladač One-touch Remote. Ani Sony nezůstalo pozadu s Ultra HD televizory, jeho 65-palcový model BRAVIA X900 nabízí rozlišení 4K – stejné, jako OLED Ultra HD televizor Samsung, tedy 3840×2160 bodů. Výrobce také zapracoval na vylepšení obrazu a zdokonalení těžko zobrazovaných barev, například červené. Realistické podání barev zabezpečují TRILUMINOS Display a Color IQ.

cif 24 - early cena - média

Philips zkouší 3D bez brýlí, Sharp rozlišení 8K

Philips se na letošním veletrhu CES blýsknul „bezbrýlovým“ řešením 3D televize. Jeho 4K panel využívá rozlišení 1080p a umožňuje, aby 3D efekt sledovalo souběžně až deset diváků. Těm má při hledání správné pozice před televizorem pomoci malé modré světlo v dolní části obrazovky. Pokud v modrém bodě vidí dvě čárky, musí se přesunout do lepšího pozorovacího úhlu, pokud vidí čárku jednu, efekt 3D uvidí v ideální kvalitě. Na veletrhu byl ale pouze demo prototyp takového televizoru, takže letos se rozhodně „bezbrýlová“ 3D televize od Philipsu na trhu neobjeví.

Jestliže většina velkých světových výrobců televizorů letos přichází s 4K rozlišením (obvykle 3860×2160 bodů), společnost Sharp na veletrhu CES představila koncepční model, který je schopen zobrazit rozlišení 8K, tedy dvojnásobné oproti 4K. Jinak její chytré televizory disponují rozhraním SmartCentral včetně internetového prohlížeče. Obrazovku lze dokonce rozdělit na dvě části a na jedné sledovat klasické televizní vysílání a na druhé třeba pracovat na internetu. Sharp také nabídne možnost ovládat televizor chytrým mobilem nebo tabletem s operačním systémem Android nebo iOS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).