Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu vyzvala šest osobností, aby kandidovaly na ředitele

28. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
28. 4. 2010

Neobvyklý způsob výběrového řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu zvolila rada tohoto veřejnoprávního média. Na svém dnešním zasedání vyzvala šest osobností, které působí nebo působily v rozhlase, aby se přihlásily do tendru. Podobným způsobem zatím nepostupovala žádná rada veřejnoprávního média v tuzemsku.

K TÉMATU: Duhan: do volby ředitele ČRo půjdu, o Medkově rezignaci jsem věděl dopředu

Vedle nynějšího prozatímního ředitele Českého rozhlasu Petra Duhana radní do výběrového řízení přizvali ředitelku zpravodajských stanic ČRo Hanu Hikelovou, ředitele ČRo Region Střední Čechy Jana Mengera, bývalého šéfa odboru komunikace ČRo Karla Zýku, obchodního ředitele východočeského Rádia Černá Hora Petra Matoulka a bývalého manažera Aera Vodochody Jiřího France, který v minulosti kandidovat na generálního ředitele České televize.

ČTĚTE TAKÉ: Dana Jaklová novou předsedkyní Rady Českého rozhlasu

Nominovaní se mají do 10. května vyjádřit, zda kandidaturu přijímají. Původně rada, ještě za vedení bývalého předsedy Jiřího Floriana, otevřela výběrové řízení všem zájemcům. Uzávěrku přihlášek stanovila na 30. duben. Florianovi ale koncem února vypršelo funkční období v rozhlasové radě a ačkoli do ní znovu kandiduje, Poslanecká sněmovna zatím o nových radních nerozhodla. Novou předsedkyní rady se mezitím na dnešním zasedání stala Dana Jaklová.

ebf - partner 1

NÁZOR: Neodvolatelný ředitel a konkurz pro vyvolené

Podle zákona by měla rada zvolit nového generálního ředitele do devadesáti dnů od odchodu dosavadního ředitele, tedy do konce května. Radním se to ale zřejmě nepodaří, protože rada je momentálně neúplná, místo devíti členů jich má pouze pět. Pro zvolení ředitele je přitom potřeba nejméně šesti hlasů. Rozhlas tedy nadále povede prozatímní ředitel Duhan, protože toho radní pro změnu nemohou odvolat – k tomu by potřebovali také nejméně šest hlasů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).