Hlavní navigace

Radio Wave slaví pět let vysílání, zve na sobotní koncert v Praze zdarma

14. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
14. 1. 2011

Páté výročí zahájení vysílání oslavilo ve čtvrtek 13. ledna Radio Wave, okruh Českého rozhlasu pro mladé. Stanice, která původně vysílala prostřednictvím jediné analogové frekvence 100,7 MHz z pražského a středočeského vysílače Cukrák, je nyní dostupná pouze ve veřejnoprávním multiplexu České televize, na satelitu, v kabelech a na internetu. Současné vedení ČRo přemýšlí o jejím přeformátování, aby oslovovala většinovější publikum.

K TÉMATU: Digitalizací k analogovému Radiu Wave

Do 31. srpna 2008 jsme byli o 100,7 procent šťastnější, prohlásila pro zpravodajské Rádio Česko šéfredaktorka stanice Judita Hrubešová. Právě v tento den totiž muselo Radio Wave ukončit vysílání z Cukráku a stalo se vyloženě digitálním programem, který si posluchači ladí především přes internet. Za ukončením analogového vysílání Radia Wave stála Rada Českého rozhlasu a její nynější předsedkyně Dana Jaklová, ale také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

ČTĚTE TAKÉ: Rada Českého rozhlasu obvinila Rádio Wave z propagace fašismu

Oběma mediálním radám se nelíbilo, že Český rozhlas použil pro pozemní vysílání Radia Wave původní frekvenci krajského studia ČRo Region Střední Čechy, i když jeho pokrytí rozhlas vyřešil jinými vysílači. Spor se nakonec dostal do roviny, kdy Rada ČRo udělila napomenutí tehdejšímu generálnímu řediteli rozhlasu Václavu Kasíkovi a hrozila mu, že pokud analogové vysílání Radia Wave nevypne, odvolá ho z funkce. Kasík vysílání vypnul, přesto jej radní o rok později, v červenci 2009, odvolali.

NAPSALI JSME: Rada Českého rozhlasu: Kauzu Radia Wave považujeme za uzavřenou

V průběhu těch pěti let se měnil program, měnili se také lidé, rozšířila se i programová nabídka o nejrůznější pořady, například o literatuře, architektuře, o studentských záležitostech. Rozšířila se i nabídka v oblasti publicistiky, ale co se podle mého názoru zásadně nezměnilo, je původní idea jakéhosi neokoukaného projektu rádia, které budí v lidech kreativitu, možná podněcuje i vlastní názor. A také rádia, které se neřídí pouze kalkulem. Například výběr hudby na Radiu Wave není závislý od prodejnosti desek a není pod vlivem a tlakem hudebních vydavatelství a nebo jiných zájmových skupin, říká Hrubešová.

ROZHOVOR: Judita Hrubešová, Tomáš Turek: Program Radia Wave prý nemáme měnit

Po přechodu na vyloženě digitální vysílání klesla poslechovost Radia Wave na méně než polovinu. Nejvyšší hodnoty zaznamenalo Radio Wave v denní poslechovosti 22 tisíc posluchačů a v týdenní 52 tisíc. Jenže pak se otevřel problém Radia Wave a jeho vysílání v analogu, a postupem času začala poslechovost klesat. Radio Wave v té době mělo také omezenou propagaci, protože nebyla úplně vyjasněna jeho budoucnost a v souvislosti s tím psala média o tom, že Radio Wave končí, vysvětluje šéfredaktorka stanice.

BRAND24

Spousta lidí si od té doby myslí, že Radio Wave již nevysílá. Programu nepomohla ani kauza, kterou v říjnu 2008 rozjel tehdejší programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek (pozdější generální ředitel), který o posluchačích této stanice řekl, že „nejsou budoucností tohoto národa“. Nařčení předcházela chybná interpretace textu písně od skupiny Primal Scream, jehož překlad si zadala Rada ČRo.

Páté výročí zahájení vysílání oslaví Radio Wave tuto sobotu 15. ledna koncertem v pražském klubu MeetFactory. Začínáme už v 19 hodin, vstup je zdarma, takže budeme rádi, když přijdou naši posluchači i další zájemci. Vystoupí tam například francouzští elektronici dDamage, Bene a Stratasoul ze Slovenska, projekt Dva, slovenské kapela Kolowrat, ale bude tam i takový vedlejší sál, kde budou nehudební projekty, například filmová tvorba občanského sdružení Inventura, přiblížila Judita Hrubešová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).