Hlavní navigace

Radní ČT o senátoru Velebovi: Jeho návrh zákona o ČT hraničí se slabomyslností

11. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ NÁVRH ZÁKONA – Senátor a předseda „prezidentské“ Strany práv občanů Jan Veleba navrhuje, aby koncesionářské poplatky ČT byly dobrovolné a takto vybrané peníze šly jen na televizní tvorbu.

Za slabomyslný a tragický označili členové Rady České televize senátorský návrh zákona o koncesionářských poplatcích, který předložil senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Podle něj by měly být platby koncesionářských poplatků dobrovolné, respektive občané by si mohli vybrat, zda peníze pošlou ČT nebo nějaké jiné veřejně prospěšné organizaci. Člověk, o kterém by ČT nepravdivě informovala, by byl podle Velebova návrhu na pět let oproštěn od povinnosti platit televizní poplatek. Peníze, které by lidé přeci jenom ČT poslali, by navíc musely jít na provoz konkrétního televizního studia a na nic jiného.

K TÉMATU: Prezident Zeman: Česká televize neplní svou funkci, je špatnou komerční televizí

„Jde o oficiální návrh, který už má podobu senátního tisku č. 45, včetně důvodové zprávy, a je k dispozici na webu Senátu,“ upozornil radní Luboš Beniak, který Radě ČT navrhl, aby k Velebově zákonodárné aktivitě přijala kritické usnesení. „Očekával bych od oficiálního dokumentu Senátu, že nebude obsahovat hrubé pravopisné chyby, za které se trestají děti už v šesté třídě základní školy. Nehledě na příšernou stylistiku, kdy si musíte několikrát přečíst, abyste pochopili, o co vůbec jde. Podoba dokumentu je skutečně tragická,“ podotkl. Podle Beniaka je návrh těžko realizovatelný a marginalizoval by roli veřejnoprávních médií.

ČTĚTE TAKÉ: Jenom jste přihráli Zemana konkurenci, vyčinil radním Českého rozhlasu poslanec Jandák

„V návrhu, že by lidé, kteří nechtějí platit koncesionářské poplatky, by je platit nemuseli a mohli by peníze posílat jinam, spatřuji jasnou anarchii. Je to stejné, jako kdyby se neplatila veřejná doprava a jiné služby veřejnosti,“ souhlasil radní Josef Prokeš. „Zhroutil by se duální systém, byla by zde pouze komerční média.“ Podle Prokeše by ale nebylo dobré přijímat usnesení k návrhu, který ještě ani neprošel senátními výbory, natož aby se dostal na jednání pléna Senátu. „Vyjadřovali bychom se k návrhu, který hraničí se slabomyslností,“ dodal. Proti oficiálnímu usnesení Rady ČT se ozval i radní Michal Jankovec, podle něhož kontrolní orgán ČT nemá právo komentovat činnost zákonodárců, ale dohlížet na dodržování platných zákonů.

Senátní návrh zákona o rozhlasových a televizních poplatcích od Jana Veleby uživatele potucek793

Tipy C

„Když nastane takováto situace, kdy se má formou zákona vytvářet tlak na veřejnoprávní televizi, je naší občanskou povinností se ozvat. A je úplně jedno, jestli nám to zákon dovoluje nebo ne,“ namítl Luboš Beniak. Uznal však, že většinu radních nepřesvědčil. Nicméně i další členové Rady ČT na dnešním veřejném zasedání na Kavčích horách vyjadřovali nesouhlas s aktivitou senátora Veleby, ale i s kritikou prezidenta republiky Miloše Zemana na adresu ČT. „Překvapilo mě, že pan prezident zmiňuje případy, které se stávají jakýmisi automaty. Že ČT je hlásná trouba TOP 09 a podobně. Všechny průzkumy dokládají, že tomu tak není,“ prohlásil předseda Rady ČT Jaroslav Dědič.

„Stejné je to s údajnou absencí dokumentů ve vysílání, těch se vznikem ČT art naopak přibylo,“ upozornil šéf televizní rady. „Pan senátor Veleba kritizoval Radu ČT, že nezahájila žádné správní řízení, přitom ze zákona žádné správní řízení zahájit nemůžeme,“ doplnil. Proti zákonodárné aktivitě senátora Veleby se ozvala i sama ČT. „Ačkoli jsem dříve pracovala v komerční televizi, myslím si, že duální systém, který si zvolila tato republika, je velmi důležitý. Veřejnoprávní televize je pro společnost velmi důležitá,“ uvedla vedoucí právního oddělení ČT Markéta Havlová. Generální ředitel ČT Petr Dvořák dokonce nechal k celé záležitosti vypracovat právní analýzu, kterou radním poskytl k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).