Hlavní navigace

Útoky na radní ČTÚ pokračují, tentokrát se stal terčem Ondřej Malý [AKTUALIZOVÁNO]

7. 11. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po Ondřeji Filipovi, který byl v pondělí nařčen ze střetu zájmů, někdo vypustil do médií informaci, že Ondřej Malý nemá zákonné předpoklady pětileté praxe.

Aktualizace: 7.11.2013, 14:20 – přidáno vyjádření člena Rady ČTÚ Ondřeje Malého

Tři dny poté, co obecně prospěšná společnost Acta non verba (ANV) obvinila člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Ondřeje Filipa ze střetu zájmů, se objevily v médiích informace, které mají zřejmě za cíl zdiskreditovat dalšího člena Rady ČTÚ Ondřeje Malého.

Deník E15 dnes citoval anonymní zdroj, který tvrdí, že radní Ondřej Malý nesplňuje zákonné předpoklady o pětileté praxi. Zákon č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích totiž mimo jiné říká, že do funkce člena Rady může být jmenován občan České republiky, který má praxi v rozsahu minimálně 5 let v oboru elektronických komunikací, ekonomie nebo práva.

Malý, který byl jmenován do funkce člena Rady ČTÚ v březnu 2012, přitom od roku 2007 zastával pozice redaktora v ekonomické redakci Lidových novin a později Hospodářských novin, kde se věnoval především oblasti telekomunikací a informačních technologií. ČTÚ tvrzení, že Malý zákonné předpoklady nesplňuje, odmítá.

Radní Ondřej Malý byl do funkce člena Rady ČTÚ jmenován vládou, která před jmenováním posoudila jeho životopis. Neexistuje důvodná pochybnost, že by zde byla překážka pro výkon funkce. Do funkce člena Rady ČTÚ byli oba pánové uvedeni zákonným způsobem a splňují všechny podmínky pro její výkon, uvedl Martin Drtina, tiskový mluvčí ČTÚ.

Ondřej Malý připomněl, že obdobná obvinění se objevila už v době, kdy se jednalo o jeho jmenování do funkce.

Podobná obvinění se objevila již před mým jmenováním minulý rok a poté zase utichla, když si jejich anonymní původci zřejmě spočítali, že s tím nepochodí. Splnění podmínky zákonem požadované praxe posuzuje při navrhování ministr průmyslu a obchodu a při jmenování samozřejmě také vláda, mimo jiné na základě předloženého životopisu. Pokud bych kteroukoliv podmínku nesplňoval a vládě nepřišla má praxe dostatečná, pak by mne nemohla jmenovat, uvedl pro server Lupa.cz Ondřej Malý.

Současné obvinění, stejně tak jako útok na dalšího radního Ondřeje Filipa, dává Malý do souvislosti s tím, že ČTÚ začal pracovat tak, jak má.

Když se podívám i na nepodložená nařčení, co se objevily o kolegovi Ondřejovi Filipovi, je zřejmé, že někdo je velmi nervózní a hodně těžce nese, že regulátor začal pracovat tak, jak pracovat má, a snaží se o zlepšení konkurenční situace na trhu a postavení spotřebitelů, k čemuž – doufám – s kolegou Filipem napomáháme, zhodnotil situaci Malý.

Zajímavé je, že obvinění přichází v době, kdy vrcholí přípravy na aukce kmitočtů pro mobilní sítě. Stávajícím mobilním operátorům se podmínky aukce, která vyhrazuje část bloku kmitočtů novému hráči, nelíbí, a napadli je u soudu. V pátek ČTÚ oznámil, že se třemi tuzemskými mobilními operátory zahájí správní řízení kvůli podobě smluvních podmínek, které podle mínění úřadu nejsou v souladu se zákonem.

Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák nedávno inicioval další kontrolu mobilních operátorů zaměřenou na oblast získávání a nakládání s osobními údaji, kterou by provedli společně zaměstnanci ČTÚ a Úřadu pro ochranu osobních údajů.

cif 24 - early cena - média

Koncem předminulého týdne také v režii ČTÚ proběhl workshop, na kterém úřad informoval, jak naložil s připomínkami k problematice síťové neutrality v rámci koncepce Digitální Česko.

„Jestliže původním záměrem Digitálního Česka bylo podpořit síťovou neutralitu, v tom smyslu, aby poskytovatelé nediskriminovali různé druhy datového provozu a své služby přístupu k Internetu omezovali co možná nejméně a jen tam, kde je to skutečně nezbytné a účelné, pak dokument z workshopu, po zapracování připomínek, již usiluje o něco dost jiného: poskytovatelům v zásadě dává volnou ruku k tomu, aby své služby přístupu k Internetu omezovali tak, jak chtějí. Jediné, co se po nich požaduje, je, aby veškerá omezení uvedli ve smluvních podmínkách,“ okomentoval situaci kolem dokumentu zde na Lupě Jiří Peterka. Na workshopu byli přítomni i Ondřej Filip a jeho kolega radní Ondřej Malý, kteří měli na problematiku odlišný názor a síťovou neutralitu hájili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).