Hlavní navigace

readme.txt: Na Internetu je víc závislých než na heroinu

28. 1. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

AOL Time Warner žaluje Microsoft ˙ Softwarová kriminalita v České republice roste ˙ Obsah se v Evropě těžko prodává ˙ Co si linuxáři myslí o J. X. Doležalovi ˙ Amazon je v zisku: Poprvé v historii ˙ Northern Light má nového majitele ˙ V boji o Český Telecom pokračuje sedm zájemců

Na Internetu je víc závislých než na heroinu


V Rakousku chorobně propadlo celosvětové počítačové síti internet více lidí než nelegálním drogám. Zatímco na Internetu je závislých 30.000 občanů, touhy po heroinu se nedokáže zbavit 20.000 lidí. Přibližně tři milióny Rakušanů mají přístup na Internet a zhruba jeden milión se na celosvětovou počítačovou síť doma nebo v práci připojuje každý den. Virtuální realitě pak propadla tři procenta pravidelných uživatelů Internetu. (…) Experti upozorňují, že rychlé navyknutí na Internet způsobují především různé online hry či komunikace v diskusních skupinách (chat). (České noviny)
Počet páteřních sítí poskytovatelů internetového připojení bude v roce 2002 stejný jako v roce 2001 (In-Stats/MDR)

AOL Time Warner žaluje Microsoft

Nenadálou žalobu podala minulé úterý společnost AOL Time Warner – kvůli své vedlejší společnosti Netscape – proti firmě Microsoft, protože se obává, že by Microsoft, pokud bude nekontrolován, mohl používat svůj software k ovlivnění toho, jak budou média AOL Time Warner interpretována po přenosu přes Internet. „Tato žaloba se týká budoucnosti a toho, jak to bude v budoucnu fungovat,“ řekl Neil MacDonald, analytik Gartner Group. „AOL se snaží vypořádat se s výzvou Microsoftu tady a teď.“ Žaloba je pouze další srážkou v tomto eskalujícím konfliktu mezi dvěma velkými, silnými společnostmi. (NY Times)

V roce 2001 utratili Evropané 590 milionů eur za mobilní obsah a 252 milionů eur za obsah na desktopech (JMM)

Softwarová kriminalita v ČR roste

Softwarová kriminalita zaznamenává v posledních letech vzestupný trend. Výrobci softwaru odhadují, že 60 až 70 procent počítačových programů, které se v České republice v současnosti používají, jsou nelegální kopie. ČTK to sdělila Markéta Zemanová z české pobočky Business Software Alliance (BSA). Společnost ve více než 65 zemích zastupuje přední světové výrobce softwaru při ochraně jejich autorských práv. BSA má od roku 1998 v evidenci více jak 200 případů softwarového pirátství. Jde o kauzy, které se týkají jen poškozování firem, jež BSA v ČR zastupuje. (České noviny)

Loni se celosvětově prodalo 395 milionů mobilních telefonů, přitom 94,4 ve třetím čtvrtletí (MobilMania)

Obsah se v Evropě těžko prodává

Až dojde na placení za online obsah, Evropané budou houževnatí zákazníci. Pomineme-li lukrativní svět online pornografie, evropští uživatelé se nechtějí vzdát představy, že web bude navěky zadarmo. Podle nové studie, zabývající se platebními návyky na Internetu, 47 procent evropských zákazníků nikdy neuvažovalo o placení za internetový obsah. To pravděpodobně vysvětluje, proč je většina internetového obsahu v Evropě zdarma. Provozovatelé ještě nenašli přijatelnou cestu, jak jej zpoplatnit. Nicméně poskytovatelé obsahu se nevzdávají. Uživatelé si totiž očividně rádi připlatí za množství služeb na mobilních telefonech. (WIRED)

Mezi roky 2000 a 2001 se webová populace zvýšila o 6 %, počet žen se ale zvýšil o 9 % (Nielsen/NetRa­tings)

Co si linuxáři myslí o J. X. Doležalovi


Série článků (viz odkazy na konci článku), ve kterých pan Jiří X. Doležal neuvěřitelným způsobem haní operační systém GNU/Linux, ve mně vyvolala potřebu zjistit trochu blíže, o co vlastně panu JXD jde. Nelitoval jsem námahy a prostudoval články, které JXD napsal do Reflexu a Světa Namodro. Výsledek je velmi zajímavý. Na úvod uvádím, že mám zkušenosti s Linuxem i MS systémy. Ačkoliv Linuxu moc fandím, nejsem žádný linuxový fanatik a v některých věcech s JXD souhlasím. Linux ještě plně nedozrál pro desktop a pro většinu uživatelů jsou MS Windows přece jen lepší volbou. (Root)
Na konci roku 2000 generovalo 92 % příjmů z velkoprodeje poskytovatelů internetového připojení 10 firem (In-Stats/MDR)

Amazon je v zisku: Poprvé v historii

Legenda světové e-komerce splnila, co slíbila svým investorům – firma ohlásila poprvé ve své novodobé historii (tj. jako veřejně obchodovatelná firma) čistý zisk, i když poměrně nepatrný – pět miliónů dolarů při obratu 1,12 miliardy, a to za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Šéf Amazonu slíbil profitabilitu na čtvrtý kvartál již nějakou dobu předtím; proč je tedy tento výsledek označován za nečekaně příznivý a překvapivý? Důvody jsou dva: první je, že těmto slibům investoři a analytici příliš nevěřili, protože Jeff Bezos (šéf Amazonu) je proklamoval už několikrát, a druhý je trochu komplikovanější. (Živě)

MMF24

V roce 2006 utratí Evropané 3,3 miliardy eur za mobilní obsah a 1,7 miliard eur za obsah na desktopech (JMM)

Northern Light má nového majitele

Minulý týden Northern Light, zavedený vyhledávací stroj, oznámil, že ruší služby zdarma pro neplatící zákazníky. Namísto toho se soustředí výhradně na dodávky technologií pro platící společnosti. Navíc byla společnost prodána jiné technologické společnosti prostřednictvím výměny akcií. Cena nebyla zveřejněna. Novým majitelem je Divine, Inc., která sama sebe popisuje jako „předního systémového integrátora se zaměřením na velké společnosti.“ Jinými slovy se pohybuje v temném a vlhkém světě „content managementu“. Northern Light je tak dalším místem, kde bude obsah pouze za peníze. (The Register)

Zemí s největším počtem mobilních uživatelů je Čína, kde má telefon celkem 123,6 milionů zákazníků (MobilMania)

V boji o Český Telecom pokračuje sedm zájemců

Koordinační výbor pro privatizaci majoritního podílu v Českém Telecomu včera vyřadil jednu z osmi předložených nabídek. „Jeden zájemce nesplňoval podmínky tendru a po jednání sám na svou účast rezignoval,“ řekl náměstek ministerstva financí Tomáš Potměšil. Mezi zbývajícími zájemci mají být jak finanční investoři, tak telekomunikační společnosti. „Většinu nabídek podala konsorcia složená z obou typů investorů,“ podotkl Potměšil. Začátkem února budou zájemci připuštěni k hloubkové kontrole hospodaření Českého Telecomu. Vítěz tendru by měl být znám do konce března. (Lidové noviny)

Válka v Afghánistánu, spory kolem elektrárny Temelín byla hlavním tématem českých zpravodajských serverů (Newton IT)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).