Hlavní navigace

Prodejte doménu a nebudete muset pracovat

28. 1. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Že se vám zdá výzva z titulku utopická? Podívejme se na takové Kokosové ostrovy z Indického oceánu: Podle CIA tamní populace čítá 633 obyvatel, na každého z nich tedy připadá přibližně 790 registrovaných domén .cc -- pořád si ještě myslíte, že se prodej domény nevyplatí?

Co mají společného země jako Kokosové ostrovy, Niue, Tuvalu nebo Belize? Jejich břehy omývají vody některého z oceánů. V případě Niue a Tuvalu je to oceán Tichý, Kokosové ostrovy leží v Indickém oceánu a Belize byste našli na břehu Karibského moře (tedy Atlantiku). Mají tyhle země ještě něco společného? Určitě mnohé, ale mně v tuhle chvíli jde především o to, že jejich internetové domény byly uvolněny k registraci bez nutnosti splnit jakékoli jiné podmínky, nežli jsou ty platební.

Co vede státy jako Americká a Západní Samoa, Tonga, Vánoční ostrovy nebo Jersey, aby se vzdaly vlastních ccTLD? Pokud se podíváme do Fact Book CIA, pak možná můžeme několik důvodů odhalit. Většinou jde o země, které teprve v druhé polovině 20. století získaly nezávislost na koloniálních mocnostech. Z koloniální doby jim zůstala původní měna, které se postupně snaží konkurovat buď dolar nebo nová měna místní, postkoloniální země zdědily špatnou komunikační infrastrukturu, nevzdělané obyvatelstvo a mizerné hospodářství založené především na vývozu zemědělských produktů a případně těžbě surovin.

Každé pravidlo je potvrzeno výjimkou, která nemůže chybět ani zde. Tou výjimkou je britský ostrov Jersey ( .je), který na mapě najdete v Kanále La Manche (English Channel). Zdejších 90.000 obyvatel totiž ročně vydělá 25.000 dolarů HDP na hlavu, což je pro srovnání asi desetkrát více než u obyvatel Niue. Samospráva Jersey se rozhodla uvolnit registrační pravidla a využít doménu v obchodě. Přesná čísla o počtu SLD (domén druhé úrovně) nejsou v .je  dostupná.

O něco výřečnější jsou statistiky u domény Tuvalu ( .tv). Určitě máte ještě v živé paměti zprávu o akvizici správce domény .tv Corporation International společností VeriSign. VeriSign utratila za možnost registrovat domény v .tv  loni 31. prosince přesně 45.000.000 dolarů a očekává, že se jí první milion vrátí ještě během posledního účetního čtvrtletí roku 2001 (to je vzhledem k americkým odlišnostem právě nyní) a dále pak očekává mezi sedmi a deseti miliony v následujícím roce (VeriSign krátce předtím odkoupila společnost eNIC, která registruje domény .cc, o nichž jsem se zmínil již v upoutávce). Tuvalu svou doménu poskytlo světu v roce 2000 na dobu 12 let. V této zemi na každého z 11.000 obyvatel připadne v současnosti 37 domén (cca 400.000 celkem). Díky výnosům z pronájmu doménového prostoru může zdejší vláda stavět pobřežní hráze – vědci totiž tomuto ostrovu předpovídají, že jej do padesáti až sta let zatopí okolní moře – ze svého ročního rozpočtu 6.100.000 dolarů by si to jistě dovolit nemohla.

Tuvalu mělo velké štěstí, protože jeho dvoupísmenný kód se náhodou shoduje se zkratkou televize, podobné štěstí na název měla i Tonga ( .to  – anglická předložka) a Belize ( .bz  – registrovaná jako náhrada za .biz). Belize je mezi zeměmi, které své domény pronajaly, co do počtu obyvatel největší – zisk se tu „dělí“ mezi 250.000 obyvatel (Západní Samoa: 180.000; Americká Samoa: 67.000; Tonga 104.000). V přepočtu výnosů na hlavu musí zaostávat nejen za Kokosovými ostrovy (633 obyvatel), ale i za Vánočními ostrovy (2.700) a Niue (2.100).

A právě Niue se z obchodu s doménami může radovat nejvíce. Doménu .nu totiž spravuje přímo místní nezisková organizace (ve spolupráci s americkou společností .NU DOmain Ltd.). Díky nadaci Internet Users Society – Niue mají všichni obyvatelé zdarma přístup na Internet a jsou přímo propojeni satelitem s Novým Zélandem. Pro vládní a turistické záležitosti nadace sponzoruje vývoj internetových aplikací, vyučuje nové uživatele práci s Internetem, vybavila počítači knihovnu, a zaplavila školy výukovými CD-ROMy. Aktivit, které nadace na Niue hradí, je bezpočet, mezi nejvýznamnější ovšem patří digitalizace telefonní sítě. Doména .nu je často zmiňována (i v mých článcích na Lupě) v souvislosti s experimentem, kterým je umožněno registrovat domény se západoevropskými znaky s diakritikami – díky tomu slaví doména úspěchy mezi Skandinávci – Švédům se navíc shoduje se slovem „nyní“.

Jak se dělí domény nejvyšší úrovně

Domény nejvyšší úrovně se dělí do dvou skupin, tou starší jsou generické domény (gTLD) – mezi ně patří .com, .net, .org, .name, .biz a dalších osm. Jejich režim je více méně omezený (výjimkou jsou .com, .net a .org) a musíte tedy splnit určité podmínky, abyste mohli doménu užívat. V případě gTLD .int tyto podmínky splňuje méně než dvacet institucí na celém světě – je totiž vyhražena mezinárodním organizacím registrovaných při OSN.

BRAND24

Druhou skupinou jsou pak teritoriální domény označované jako country code domains (ccTLD) – tyto domény jsou úzce svázány s jasně vymezeným územím a vycházejí z dvouznakových označení zemí podle ISO 3166 (které vycházejí ze seznamu zemí uznaných OSN). Historickou výjimkou v tomto principu je ccTLD Velké Británie ( .uk, nikoli .gb). Těchto domén je něco kolem dvou set a jejich počet se mění s tím, jak země vznikají a zanikají. Loni například zanikla doména .zr (Zair), aby uvolnila místo doméně .cd (Kongo).

Posledním typem domén nejvyšší úrovně je doména .arpa, která není určena pro veřejné užití.

Jak pohlížíte na ccTLD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).