Hlavní navigace

Konec slovenského doménového ráje

9. 8. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Slovensko je takřka světová rarita, protože patří mezi jednu z mála zemí, které ještě v současné době nabízí registraci domény zdarma a připomínají tak stav na českém Internetu z doby před dvěma lety. Avšak i slovenský "doménový ráj" končí a přijdou poplatky, jež budou ovšem nižší než ty, které platíme v České republice.

Slovensko je takřka světová rarita, protože patří mezi jednu z mála zemí, které ještě v současné době – kdy se z doménových jmen stala vyhledávaná komodita – nabízí registraci domény druhého řádu zdarma (samozřejmě s určitými omezeními, například maximální počet registrovaných domén je pět a zaregistrovat si je mohou pouze subjekty se sídlem na území Slovenské republiky a přiděleným IČO). Situace na Slovensku tak v mnohém připomíná stav, který ještě v první polovině předminulého roku panoval na českém Internetu. Slovenský Internet zkrátka v tomto ohledu poněkud zaspal dobu a teprve nyní se blíží klíčový zlom zpoplatnění registrace domén, jenž v České republice nastal v druhé polovině roku 1999 a který žádná ze zúčastněných stran neustála bez ztráty květinky.

Dokonce i současné slovenské podmínky jsou s tehdejšími českými do značné míry totožné. Bylo-li pod národní doménou .cz zaregistrováno téměř 50 tisíc domén (resp. 47.282), současný počet na Slovensku je pouze o 10 tisíc domén nižší (38.811, aktuální seznam doménových jmen pod národní doménou .sk naleznete zde, .TXT o velikosti 5,72 MB). Nabízí se proto otázka, zda bude mít fakturování poplatku podobně „dramatický“ průběh jako na českém Internetu, ze kterého po několika odkladech zmizelo počátkem loňského roku v průběhu pouhých tří dnů – známých také jako Velký třesk – více než 10 tisíc nezaplacených domén. Podle Ivana Leščáka, správce národní domény .sk, by podrobnější informace měly být známy již v září a nový systém uveden do provozu koncem tohoto roku.

Čtenáře sledujícího neustálé diskuse nad výší registračního poplatku za domény v České republice bude pravděpodobně zajímat zejména cena. Ta by měla činit 800 korun slovenských, což je při současném kursu mezi českou a slovenskou měnou přibližně o 25 procent méně než v Česku. Navíc Ivan Leščák prohlásil, že: „Po obnově a dobudování technického a administrativního zázemí pro provozování služeb se náklady na provozování služeb zřejmě sníží, takže je možné, že v dalších obdobích se poplatek také upraví.“ Současně se zavedením nového systému by měla přibýt možnost registrací domén pro fyzické osoby, kterou bylo dříve nutno řešit kupříkladu zakládáním občanských sdružení, což ostatně byla praxe hojně používaná i v České republice – viz kupříkladu PinkNET.

KL24

Vrcholným okamžikem pak zřejmě bude uvolnění nezaplacených doménových jmen – zatím není zcela jasné, jakým způsobem bude celá záležitost po technické stránce vyřešena, ale po zkušenostech z prostředí českého Internetu je zřejmé, že nejlepší postup by v tomto případě byl uvolňování doménových jmen po částech. Možná si vzpomínáte, že v České republice došlo k uvolnění nezaplacených doménových jmen jednorázově 4. února 2000 a během několika hodin přišlo 70.000 žádostí o registraci domény (přestože registrace probíhala od časného rána, resp. od šesti hodin). Například na zaregistrování doménového jména porno.cz tak přišlo rekordních 2.219 požadavků. Zdaleka nejzajímavější je ovšem na změnách kolem SK-NIC „politické“ pozadí, které do značné míry ovlivní rozvoj Internetu na Slovensku.

Registrace domén bude zastřešovat společnost EuroWeb Slovakia (dříve EUnet Slovakia) – která v podstatě pod krycím názvem SK-NIC spravuje národní doménu .sk -, protože nikdo z členů Asociace poskytovatelů Internetu překvapivě neprojevil o provozování registračního systému zájem. Na celé věci je zarážející, že si ostatní slovenští poskytovatelé Internetu nechají utéci příležitost ke snadnému výdělku a dokonce ani nepožadují výběrové řízení. Řada českých ISP by se asi s ohledem na 100milionový příjem, který generuje dvakrát tak velká národní doména, .cz příliš nerozmýšlela. Ovšem ani EuroWeb Slovakia to v budoucí pozici nebude mít dvakrát jednoduché, protože bude muset obstát před Protimonopolným úradem SR stejně, jako kdysi CZ-NIC před Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).