Hlavní navigace

RealDVD se nesmí prodávat, pohodlné archivování filmů se nekoná

12. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zdá se, že svého času ambiciózní program RealDVD v propadlišti dějin zůstane jako další oběť ne vždy zcela racionálního tažení filmového průmyslu proti počítačovému pirátství. Kauza programu z dílny společnosti RealNetworks byla poměrně žhavým tématem října roku 2008. Připomeňme, že šlo o nástroj, který uměl zkopírovat film z DVD nosiče na pevný disk tak, aby si jej uživatel mohl v klidu přehrávat bez potřeby mít DVD v mechanice. Měl také sloužit k archivaci domácí filmotéky na pevném disku.…

Zdá se, že svého času ambiciózní program RealDVD v propadlišti dějin zůstane jako další oběť ne vždy zcela racionálního tažení filmového průmyslu proti počítačovému pirátství. Kauza programu z dílny společnosti RealNetworks byla poměrně žhavým tématem října roku 2008. Připomeňme, že šlo o nástroj, který uměl zkopírovat film z DVD nosiče na pevný disk tak, aby si jej uživatel mohl v klidu přehrávat bez potřeby mít DVD v mechanice. Měl také sloužit k archivaci domácí filmotéky na pevném disku. Jenže se znelíbil filmovému průmyslu, respektive kontroverzní organizaci MPAA (Motion Picture Association of America), které se ještě v roce 2008 povedlo domoci se soudního zákazu prodeje.

Filmovým studiím sdruženým v MPAA se nelíbilo, že RealDVD obchází protipirátské ochrany na DVD nosičích s filmy, takže mohl prý reálně sloužit k hromadnému pirátství. MPAA tvrdila, že program bude zneužíván pro nelegální kopírování filmů stylem „půjčit, zkopírovat, vrátit“. Prý se rovnou mohl jmenovat StealDVD (KrástDVD), nikoliv RealDVD. Tahanice už za menší mediální pozornosti pokračovaly dál a nyní soud znovu a zřejmě již definitivně zakázal RealDVD prodávat. Podle amerického soudu prý RealNetworks nedokázal splnit požadavky na ochranu před piráty a porušil licenci k CSS ochraně DVD nosičů, kterou získal od DVD Copy Control Association. Ta o tom informovala na svém webu (viz zpráva v PDF).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).