Hlavní navigace

Rio Media zavádí digitální kabelovou televizi, ale jen ve standardu DVB-T

10. 6. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Finančně náročnou strategii optiky až do domu nahradila třetí největší kabelová společnost v zemi, Rio Media, rozšiřováním digitální kabelové televize ve standardu DVB-T, určeném primárně pro pozemní vysílání. Firma tak postupuje v místech, kde dosud provozovala pouze analogovou kabelovou televizi a nechtěla investovat značné prostředky do modernizace kabelové sítě pro vysílání v systému DVB-C. Dosud nabízí DVB-T v patnácti městech, kde si zákazníci mohli objednat zatím jen analogově šířené televizní programy. Společně s DVB-T nabízí i připojení k internetu a hlasové služby.

Digitální kabelovka bez set-top-boxu

Digitální vysílání v systému DVB-T přes kabelové rozvody má oproti klasické digitální kabelové televizi DVB-C jednu velkou výhodu. Všechny televizory na trhu jsou totiž už vybaveny digitálními tunery pro příjem zemské digitální televize (DVB-T) a tudíž mohou přijímat toto kabelové vysílání, aniž by si zákazníci museli pořizovat kabelový set-top-box s dekódovací kartou. To ovšem platí jen pro neprémiové, tedy ne zvlášť zpoplatněné programy, které i Rio Media chrání kódem a pro jejich příjem zákazníkům dodává přístupové karty i set-top-boxy, případně CA moduly pro digitální televizory. Naprostou většinu ze zhruba 60 programů v nabídce DVB-T od Rio Media lze ale přijímat nekódovaně.

Rio Media zahájila digitální kabelové vysílání ve standardu DVB-T loni v prosinci. Prvním městem, kde nabídla vedle analogové kabelové televize i tuto variantu svých služeb, byla Jihlava. Diváci dostali možnost přijímat celkem 13 multiplexů v systému DVB-T, včetně dvou programů ve vysokém rozlišení obrazu (ČT HD a Nova HD). Celkem šlo o 35 televizních a sedm rozhlasových programů. Tentýž měsíc firma službu rozšířila i do Holýšova na Domažlicku a Přeštic na Plzeňsku. Programová nabídka je v obou lokalitách stejná, Rio Media ji jen doplnila o přeshraniční příjem německých multiplexů veřejnoprávních televizí ARD a ZDF. Se zavedením DVB-T firma postupně omezuje rozsah programové nabídky analogové kabelové televize.

Rio Media - pokládání optického kabelu, Bohumín 2009

Pokládání optického kabelu firmy Rio Media v Bohumíně. Od optiky až do domu firma postupně ustupuje a nahrazuje ji digitálním vysíláním ve standardu DVB-T po metalickém kabelu, v němž zatím šířila jen analogovou kabelovou televizi. (Foto: archiv Rio Media)

Přejděte zdarma na digitál

Z důvodu zkvalitnění našich služeb budeme televizní služby AV Premium poskytovat pouze v digitální formě ve standardu pozemní digitální televize DVB-T, a to pouze v kódovaném formátu. Kódované vysílání je možné přijímat pomocí DVB-T set-top-boxu a dekódovací karty, nebo pomocí tzv. slotu a dekódovací karty, upozorňuje Rio Media na svých internetových stránkách. V praxi to znamená, že vybrané televizní programy nelze přijímat jinak než s přístupovou kartou od Rio Media. Zatím se to ale týká jen velmi omezeného počtu stanic, konkrétně Spektra, Animal Planet, Discovery Science, prémiových filmových kanálů HBO, AXN, Fashion TV, Cartoon Networks a Hustler TV. Tyto programy ale firma nenabízí ve všech městech, kde zprovoznila DVB-T přes kabel.

Kódované prémiové programy začala Rio Media nabízet až letos v květnu, kdy zprovoznila kabelové DVB-T vysílání v Rakovníku, Berounu, Vlašimi, Mnichově Hradišti, Roudnici nad Labem, Štětí, Olomouci, Prostějově, Moravské Třebové, Bohumíně a Klatovech. Právě v těchto městech je digitální programová nabídka mnohem širší než v Jihlavě, Holýšově a Přešticích. Čítá na 60 digitálních programů, mezi nimiž nechybí ani všechny slovenské televize, ale třeba i Nova Sport HD a programy Slovenského rozhlasu (celkem šest okruhů). Ty však nejsou kódované a pro jejich příjem stačí klasický digitální televizor bez dekódovací karty. Firma se tak snaží oslovit zejména starší zákazníky, kteří se obávají technických problémů při přechodu na digitální příjem televize. Navíc jim nabízí přechod na DVB-T zdarma.

Petr Opletal 500

Bývalý šéf Rio Media Petr Opletal prosazoval cestu optické sítě až do domu, firma ale pro ni získala málo zákazníků (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

HBO už jenom digitálně, karty zdarma

Podobně jako to před časem udělala největší česká kabelová společnost UPC, také Rio Media převedla prémiové filmové kanály HBO výhradně do digitální nabídky. To se týká lokalit, kde firma vedle analogové kabelové televize nabízí ve stejné síti i příjem DVB-T. Proto jsou diváci prémiových programů HBO vybavováni na náklady společnosti Rio Media dekódovacími kartami a zařízeními, nutnými pro příjem těchto programů, konstatuje firma na svém webu. Celkem nyní Rio Media nabízí digitální kabelovou televizi ve standardu DVB-T v patnácti českých a moravských městech, z nichž v některých souběžně provozuje i optickou síť s placenou digitální televizí přes internetový protokol (IPTV). Právě na té chtěla Rio Media původně postavit svůj byznys. Původní myšlenku ale loni přehodnotila.

Ústup od IPTV a optiky až do domu přímo souvisí s obrovskými náklady na budování takových sítí a malé poptávce po tak kvalitní službě. Rio Media navíc zdědila po malých a středních kabelových společnostech, které v uplynulých letech skoupila, nekvalitní analogové kabelové sítě, jejichž hodnota časem klesá a přebudování na klasickou digitální kabelovku ve standardu DVB-C by bylo finančně náročné. Proto Rio Media zvolila cestu DVB-T a omezování analogové programové nabídky, aby diváky postupně donutila k přechodu na digitální příjem kabelové televize. V digitální podobě navíc do sítě dostala větší počet programů než v analogu, který poskytoval prostor pro zhruba čtyři desítky televizních stanic, navíc v diskutabilní kvalitě.

HBO - Nejsme televize, jsme HBO

V místech, kde zavedla do kabelu DVB-T, vyřazuje Rio Media z analogové nabídky prémiové filmové kanály HBO

BRAND24

DVB-C je jen jednou z cest, říká šéf Rio Media

Proč se Rio Media rozhodla při digitalizaci svých sítí vsadit na standard DVB-T a nešla rovnou do kabelového systému DVB-C? Digitální kabelová televize zcela jistě nemusí být provozována výhradně ve formátu DVB-C, formát DVB-C je pouze jednou z možností, jak provozovat digitálního vysílání v sítích kabelové televize, říká provozní šéf firmy Vladimír Petržílka. Společnost Rio Media sice provozuje na svých IP sítích (cca 65 tisíc domácností) televizi ve formátu IPTV, ovšem na sítích kabelové televize (naše sítě typu HFC pokrývají cca 55 tisíc domácností) je provozováno digitální vysílání ve formátu DVB-T, dodává. Důvodů, proč se Rio Media rozhodla pro digitální vysílání, je podle Petržílky několik.

Přímo na svém webu Rio Media uvádí kromě většího množství programů také elektronický programový průvodce (EPG), možnost vysílání v širokoúhlém formátu 16:9, lepší obraz a zvuk. Ostatně, Rio Media není jedinou kabelovou společností, která do svých sítí pustila digitální televizi ve formátu DVB-T. Stejný krok učinila i UPC, která tímto způsobem šíří všechny čtyři pozemní multiplexy s programy České televize, Novy, Primy, Barrandova, Óčka a Metropol TV, a také stanic ČT HD a Nova HD. Umožňuje tak divákům, kteří zatím přijímají jen analogovou kabelovou televizi, využít i digitální stanice, včetně těch ve vysokém rozlišení obrazu.

Jaký vysílací standard je podle vás nejlepší pro digitální televizní vysílání přes kabel?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).