Hlavní navigace

Rok zlých virů

25. 1. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Při prognózách a výhledech na následující období se téměř vždycky můžeme setkat s tvrzením, že Internet tentokrát čeká a dozajista nemine epidemie extrémně zlého viru (trojského koně, červa, ...). To samé se ale předvídalo už loni, předloni a vlastně pořád, od prvního většího varování v podobě kalamity I love you. Kyberpunkoví autoři s tím ostatně přišli ještě dávno předtím.

Na první pohled by se mohlo zdát, že články o blížících se katastrofách vznikají prostě proto, že si je žádají čtenáři – je to taková počítačová verze bulváru či válečného zpravodajství. Mnohem pravděpodobnější však je, že podobné předpovědi bývají míněny upřímně. Jsou totiž naprosto logické.

Pravda je, že rok co rok padají rekordy, co se týče škod, které viry na Internetu napáchají. Ale skutečně smrtící epidemie pořád žádná. Jak je to možné?

Neargumentujte prosím tím, že tvůrci virů si chtějí spíše hrát a něco zkoušet než skutečně škodit. Možná se ve většině případů skutečně jedná o žertíky, které se jen trochu vymkly z rukou. Jenže o to nejde. Copak ve světě, kde se najde dostatek teroristů ochotných zabít zcela neznámé lidi a přitom sami přijít o život, se současně nenajde nějaký zlý programátor, který se pokusí plošně smazat maximum dat?

Jak to, že k ničemu podobnému ještě nedošlo? Ba co víc, jak se zdá, nedochází ani k příliš mnoha pokusům tohoto druhu?

MMF24

Platí snad, že operační systémy a prohlížeče nejsou přece jen tak děravé, jak se říká? Nebo snad uživatelé přece jenom neklikají na cokoliv. (Škodlivé kódy ale dnes už nejsou závislé jen na e-mailu coby distribučním kanálu. S tím, jak nahrávací a filmové společnosti budou podávat více žalob na uživatele výměnných systémů, se tyto budou propadat do stále šedší zóny, kde může uživatel chytit cokoliv.) Nebo snad lidé schopní škodit dávají přednost tomu, aby z toho navíc ještě získali prospěch – takže bankovní podvody převažují nad mazáním pevných disků? Všechny tyhle výklady jsou podle mě nepřesvědčivé.

Nevím, kde je v mých úvahách chyba, takže mi zbývá jen se přidat s prognózou, že skutečně zlý virus stojí před branami…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý publicista....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).