Hlavní navigace

Rozhlas a televize Slovenska spustí v blízké době hybridní vysílání HbbTV

11. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O plánovaných novinkách informoval ve svém dnešní článku server Živé.sk. Z textu dále vyplývá, že technologie bude dostupná nejen v pozemním vysílání, ale také na satelitu Astra.

Hybridní vysílání označované zkratkou HbbTV, která propojuje svět klasické televize a internetu, by v horizontu čtvrt roku mělo spustit veřejnoprávní médium našich východních sousedů, tedy Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Informuje o tom server Živé.sk, kterému RTVS poskytla exkluzivně první obrázky. Ke puštění HbbTV by mělo dojít nejpozději v červenci. Veřejnoprávní médium bude posledním v regionu střední Evropy, které tuto technologii spustí. Využívat už ji mohou zájemci v Polsku, České republiceMaďarsku. Již delší dobu je dostupná také v sousedním Německu a také Rakousku.

cif 24 - early cena - média

ČTĚTE TAKÉ: Óčko chce nasadit hybridní vysílání i na satelit Astra, ale nebude to hned

Na technologii spolupracuje RTVS se společností Teledata, tedy stejnou firmou, která pro ni vyvíjí teletextový obsah. V současné době už je hotový pro HbbTV takzvaný superteletext, někdy označovaný také jako HD teletext. Ten je na první pohled podobný stejné aplikaci od České televize, taktéž neobsahuje obrázky. Ke spuštění je dále připravená aplikace EPG, tedy elektronický programový průvodce, včetně náhledů pořadů v podobě obrázků. Do budoucna tu má být možnost přehrát si také upoutávky. Dostupný má být taktéž archiv zpravodajských relací, později se může objevit i databáze ostatních pořadů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).