Hlavní navigace

RRTV měla nadstav až o šest členů. Nepracovali, ale chtějí miliony

28. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
28. 3. 2008

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) měla v letech 2003 až 2007 více než zákonem předepsaných 13 členů. Do července roku 2006 bylo v RRTV o šest radních navíc, poslednímu členovi nad zákonný limit skončil mandát v květnu minulého roku. Vyplývá to z dopisu, který poslal ve čtvrtek 20. března premiér Mirek Topolánek (ODS) předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny Vítězslavu Jandákovi (ČSSD).

PŘEČTĚTE SI: Dopis Mirka Topolánka Vítězslavu Jandákovi [PDF, 267 kB]

Jak je to možné? Po prohrané arbitráži České republiky se společností CME o ochraně investic do televize Nova, která stála tuzemské daňové poplatníky deset miliard korun, odvolal tehdejší premiér Vladimír Špidla všech 13 členů RRTV. Učinil tak na základě usnesení poslanců z 2. dubna 2003, kteří žádost odvolat mediální radu zdůvodnili opakovaným neplněním zákonných povinností jejích členů.

Zatímco sedm radních – mezi nimi i předseda RRTV – verdikt přijalo, šest dalších se rozhodlo svému odvolání vzepřít. Byli jimi Josef Musil, Jiří Novotný, Petr Štěpánek, Petr Žantovský, Pavel Foltán a Zdeněk Duspiva. Městský soud v Praze nejprve v květnu 2005 správní žalobu radních rebelujících proti Sněmovně a premiérovi zamítl. Nejvyšší správní soud ale v listopadu o rok později tento rozsudek zrušil pro jeho nepřezkoumatelnost a věc vrátil zpátky pražskému městskému soudu. Ten 24. května 2007 dal nakonec radním zapravdu a zrušil svým rozsudkem naopak původní rozhodnutí premiéra Špidly.

Mirek Topolánek nyní v dopise Vítězslavu Jandákovi prakticky konstatuje, že s věcí nemůže nic dělat. Doslova pak uvádí termíny mezi lety 2006 a 2007, ve kterých zanikalo postupně členství v RRTV jednotlivým odvolaným-neodvolaným radním. Nejdéle takto vydržel v RRTV Zdeněk Duspiva, kterému skončil mandát až 22. května 2007, kdy už působil jako národní koordinátor české digitalizace. Další ze šestky rebelujících radních, Petr Štěpánek, pracuje nyní v Radě Českého telekomunikačního úřadu.

ebf - partner 1

Radní si za období od Špidlova odvolání do doby řádného vypršení jejich mandátu nárokují ušlý plat. Ten se vypočítává jako 1,08násobek (v případě místopředsedů dokonce 1,19násobek) tzv. platové základny. Tuto „základnu“ tvoří víceméně trojnásobek průměrné měsíční mzdy podle dat Českého statistického úřadu. Její přesný výpočet uvádí mnohokrát novelizovaný zákon 236/1995 Sb. Například Zdeněk Duspiva, který byl-nebyl členem RRTV 50 měsíců, si tak může přilepšit zhruba o tři miliony korun. Další radní jsou na tom podobně. Přitom ani jeden z nich v mediální radě za dobu po svém – nyní zneplatněném – odvolání žádnou práci neudělal.

Aby tito bývalí představitelé RRTV dodali svým finančním nárokům váhu, pouštějí na veřejnost informace o tom, že podle některých mediální expertů mohou být zpochybněna všechna rozhodnutí RRTV z let 2003 až 2007. Do tohoto období spadá např. i celé licenční řízení na provozovatele zemského digitálního vysílání. Stálá komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovmy se věcí bude zabývat na svém příštím zasedání ve středu 2. dubna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).