Hlavní navigace

RRTV stahuje ochrannou ruku od studií RTA: Buď vysílejte, nebo přijdete o licence

21. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle vysílací rady už opadly technické překážky, které bránily regionálním studiím RTA ve vysílání. Pokud ho neobnoví, mohou přijít o vysílací licence.

Patnáct měsíců po ukončení vysílání mohou přijít regionální studia RTA o vysílací licence. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) totiž tento týden konstatovala, že pominuly technické překážky, které pěti studiím RTA mohly bránit ve vysílání poté, co televize Prima, do jejíhož programu se původně připojovala, vrátila k 31. prosinci 2011 vysílací licenci a zanikla (nahradila ji Prima family, která vysílá na základě nové licence bez podmínky pouštět do svého programu regionální televize).

K TÉMATU: Kdy obnovíte vysílání? ptá se po roce regionálních studií RTA velká vysílací rada

“Rada konstatovala, že opadly technické překážky ve vysílání, které provozovatelům regionálního televizního vysílání RTA Jižní Morava, a.s, RTA Východní Čechy, s.r.o., RTA Ostrava, s.r.o. a RTA Jižní Čechy, s.r.o. a RTA Zlín, s.r.o., vznikly v souvislosti s ukončením vysílání programu Prima televize a zánikem platnosti licence č. 012/94, neboť ukončením soudního přezkumu předmětné věci správními soudy, byla vyřešena předběžná otázka, která vyvolávala právní nejistotu, a za současného stavu již nic právně ani fakticky nebrání těmto provozovatelům učinit potřebné kroky k obnovení televizního vysílání dle platných licencí,” uvádí RRTV v tiskové zprávě ze svého aktuálního zasedání.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Regionální studia RTA už devátý měsíc nevysílají, přesto jim nezanikly licence

Radní se rovnou obrátily na všech pět regionálních studií RTA s upozorněním, že pokud nebudou v průběhu kalendářního roku vysílat víc než 30 dní, mohou jim odebrat vysílací licence. Rada však nezmiňuje, od jakého termínu se oněch 30 dní bude počítat. Studia RTA již začátkem loňského roku propustila všechny zaměstnance, rozprodala techniku a opustila budovy, kde sídlila, takže obnova jejich vysílání je prakticky nemožná. Odebrání vysílacích licencí by ale mohlo oživit myšlenku majitele RTA na mezinárodní arbitráž s Českou republikou, která podle něj neochránila jeho investice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).