Hlavní navigace

RTA se vzdala licence pro celoplošné zemské digitální vysílání

27. 8. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
27. 8. 2010

Regionální televizní agentura (RTA) se vzdala kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání, kterou získala na základě novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z roku 2008. Firma to oznámila Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a zároveň dodala důvody, které jí znemožnily zahájit vysílání programu RTA. Rada to sdělila v tiskové zprávě ze svého posledního zasedání.

K TÉMATU: RTA získala kompenzační licenci pro celoplošné vysílání v DVB-T

RTA získala kompenzační licenci pro digitální vysílání v červenci 2009, vysílání měla podle zákona zahájit do 360 od obdržení písemného rozhodnutí RRTV. Majitel RTA, podnikatel Jaroslav Berka, ale avizovaný start stanice několikrát posunul. Hlavním důvodem byly spory se společností Czech Digital Group (CDG) o obchodní podmínky pro zařazení RTA do její digitální sítě 3.

ČTĚTE TAKÉ: Jaroslav Berka: RTA spustí digitální vysílání 15. května 2009

Berkova RTA chtěla v multiplexu 3 vysílat zpočátku jen v Brně a postupně se rozšiřovat do dalších regionů, CDG trvala na okamžitém vysílání na všech spuštěných vysílačích. Spor dokonce řešil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který jej označit za technickou překážku pro zahájení vysílání. Díky tomu RTA nepřišla o licenci, když nezahájila do letošního července vysílání.

NAPSALI JSME: Televize RTA a TV7 by měly využívat společnou pozici v mutliplexu

cif 24 - early cena - média

RRTV přitom letos na jaře schválila změnu licenčních podmínek RTA a další připravované Berkovy digitální televize TV7, podle nichž se tyto dva programy měly dělit o jednu programovou pozici v multiplexu. Televize TV7, jejíž licenci získala Berkova společnost EBD v únoru 2008, také dosud nezahájila vysílání.

Licenci k tomuto programu získal Berka díky novele vysílacího zákona z roku 2008, který umožňoval skupině regionálních analogových televizí, které sdílejí frekvence s televizí Prima a pokrývají svým signálem alespoň třetinu obyvatel nebo území České republiky, požádat přednostně o licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání. RTA i TV7 mohly začít digitálně vysílat ještě před rokem 2012, kdy se trh otevře i dalším zájemcům o celoplošné DVB-T vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).