Hlavní navigace

Rušení z Německa není konec, Sasko spustí sekundární digitální síť

15. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
15. 8. 2007

Spuštěním náhradních analogových kanálů na rušených televizních převaděčích v pohraničí s Německem problém se zhoršeným příjmem televize neskončí. Podle Iva Ferkla, technického ředitele televize Nova, se totiž úřady v Sasku připravují na spuštění sekundární sítě digitálních vysílačů, která bude navazovat na hlavní vysílače spuštěné 23. července.

BRAND24

Tyto vysílače menšího výkonu mohou narušit analogové vysílání v místech, která nebyla postižena spuštěním hlavních saských vysílačů. Rozhodně tam, kde budou menší německé vysílače poblíž hranice a na kopci, mohou způsobit problémy i hluboko v českém vnitrozemí, řekl Ferkl serveru DigiZone.cz. Problém je v tom, že německé úřady o spouštění sekundární sítě digitálních vysílačů neinformují své kolegy z České republiky.

Není tak jasné, k jakému datu a v jakém rozsahu Sasko tuto síť spustí, a tak se ani Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a Radiokomunikace nemohou dopředu připravit na očekávané rušení. Snahou televizí i regulačních orgánů je ale co nejdříve zahájit zemské digitální vysílání také v ucelené oblasti Plzeň, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj. Digitální signál by zde měl plně nahradit pozemní analogový příjem televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).