Hlavní navigace

Rusko vypustí nový Sputnik. Tentokrát to bude povinný státní vyhledávač

22. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ruská vláda se pustila do internetového podnikání. Betaverze nové služby, o které píší ruská média, má být povinnou domovskou stránkou ve školách a na úřadech.

Moskva se po jaderných, kosmických a zbrojních závodech pouští do další přetahované. Tentokrát na internetu. Sputnik (www.sputnik.ru - přístupný je ovšem pouze z ruských IP adres) by měl zajistit kontrolu nad klíčovou internetovou službou – vyhledáváním.

Důvody vzniku nové služby jsou jasné – vyšší kontrola internetu. Vladimir Putin nedávno prohlásil, že internet je dílem CIA a nevěří už ani tuzemskému Yandexu, který s dvaašedesátiprocentním podílem v podstatě ovládá místní trh vyhledávačů. Globální Google se nedostal ještě přes třicet procent.  

Yandex byl navíc podle Putina dotlačen západními investory k tomu, aby do vedení nainstaloval Američany a Evropany. Proto je tu Sputnik, který by měl provozovat polostátní telekomunikační operátor Rostelecom. Náklady na vývoj se odhadují mezi dvaceti a dvaačtyřiceti miliony dolarů. 

Pro státní zaměstnance povinný

O novinku, která dnes má být spuštěna v testovací verzi, by se měl starat viceprezident operátora Alexey Basov, který už posbíral zkušenosti třeba v ruské vyhledávací trojce Mail.ru. Podle zdrojů ruských médií počítá s rozjezdem rozsáhlé headhunterské akce, při které by chtěl získat lidi především z Yandexu a ruské pobočky Googlu. 

Nápad na spuštění vlastního vyhledávače není nový. První myšlenky se podle Moscow Times objevily už v roce 2008 během krize v Jižní Osetii. Dmitrij Medvedev totiž nebyl nadšen internetovým pokrýváním rusko-gruzínského konfliktu. 

Rozjezd služby a její první uživatelé budou hlavně státní zaměstnanci. Sputnik by měl být standardní domovskou stránkou pro všechny počítače ve školách a na úřadech. Chystá se prý i přeřazení Yandexu do kategorie masových médií, na které se vztahuje státní regulace, po čemž volají někteří ruští politici. 

Ruský internet se mění na další státní médium

Virtuální prostor se v Rusku dostává pod čím dál tím silnější kontrolu. Od února získal ruský regulátor Roskomnadzor díky tzv. náhubkovému zákonu nové pravomoci, díky nimž může nařídit blokování webů, aniž by k tomu potřeboval soudní rozhodnutí. V praxi tak může odstřihnout od ruského Internetu jakýkoliv server, obsahující nevhodný obsah (nově například i pokerové herny). 

BRAND24

Na mušce je tak jako jeden z prvních třeba Twitter, který zatím není příliš povolný a navíc ho regulátor považuje za politický nástroj. Od srpna také má začít platit blogerský zákon. Ten zavádí nad blogy, které denně navštíví více jak 3 tisíce uživatelů, stejnou kontrolu, jako nad velkými zpravodajskými portály. 

Zdroj: Russia Will Launch A Government-Owned Search Engine That Will Rival Google

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).