Hlavní navigace

Růst Firefoxu zpomaluje, Opera zůstává za očekáváním

13. 12. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Firefox nadále na českém Internetu posiluje, jeho růst už ale není ani zdaleka tak rapidní jako dříve. Přesto poprvé dosáhl hranice 15 procent. Internet Explorer má 78 procent, bezplatná Opera příliš uživatelů neoslovila. Zjistila to analýza serveru Navrcholu.cz. A jaké jsou další vyhlídky?

Třináct měsíců uplynulo od chvíle, kdy se zrodil prohlížeč Firefox 1.0. Sudičky z hnutí open source mu předpověděly hrdý boj s majoritním Microsoft Internet Explorer (MSIE) a dnes už můžeme říci, že se nemýlily (alespoň co se funkčnosti produktu týče) – stáhlo si ho přes 100 milionů uživatelů, pravidelně získával procentní body a hlavně sympatie odborníků i obyčejných uživatelů.

Statistiky podílů jednotlivých browserů tím získaly na důležitosti a zajímavosti, boj neohroženého a mnohdy nenáviděného krále (MSIE) s „chudším“ soupeřem (Firefox) okořeněný nedávným uvolněním Opery zdarma se stal vzrušujícím tématem nejen na technických serverech.

Svou trochou do diskusního mlýna pravidelně přispívá analýzami monitorovací server Navrcholu.cz. Čerstvá prosincová zpráva dává možnost nahlédnout na aktuální situaci webových prohlížečů a zhodnotit jejich vývoj na českém Internetu. Naměřená data pochází z více než 17.000 českých webů, získávána byla pomocí identifikace prohlížeče v hlavičce User-Agent protokolu http.

Výsledky

Nejčastěji pokládaná otázka je jednoduchá: kolik má Firefox a kolik ztratil MSIE? Odpovídám raději hned: Firefox poprvé v českých zemích překročil hranici 15 procent (získal přesně 15,39 procenta), MSIE propadl na 78,15 procenta. Prohlížeče založené na jádře Gecko tím dosáhly rekordních 18,03 procenta.

Zastoupení jednotlivých skupin prohlížečů
Prohlížeč 03/2004 11/2004 05/2005 11/2005
MSIE pro Windows 92,90 % 85,18 % 79,25 % 78,15 %
Mozilla Gecko a odvozené 4,34 % 11,18 % 16,89 % 18,03 %
z toho Firefox 1,22 % 6,34 % 14,09 % 15,39 %
Opera 1,83 % 2,49 % 2,71 % 2,89 %
KHTML (Safari, Konqueror) 0,42 % 0,45 % 0,55 % 0,52 %
MSIE/MSNE pro Mac  – 0,25 % 0,22 % 0,12 %

Zdroj: NAVRCHOLU.cz

Bližší pohled prozrazuje, že trend zůstává prakticky stejný – přes stále velký procentní rozdíl mezi MSIE a prohlížeči Gecko produkt Microsoftu v pomyslném koláči uživatele ztrácí, naopak alternativní prohlížeče získávají. Avšak tento zisk je znatelně hubenější než v uplynulých obdobích: Firefox nabyl za poslední půl rok 1,3 procentních bodů, přitom na konci minulého roku a začátku letošního zaznamenal přírůstek téměř o osm procentních bodů. Ve srovnání s loňskými čísly svůj podíl rozmnožil více než dvakrát.

Čísla, která prohlížeče ze stáje Mozilla získávala, se přibližně rovnala ztrátám v táboře Microsoftu. V květnu MSIE spadl o šest procentních bodů, poprvé pod hranici 80 procent. V uplynulých měsících došlo k určité stabilizaci, za poslední půlrok MSIE ztratil pouze procento z podílu a usadil se na hladině 78,15 procenta.

Výsledky na dalších místech v tabulce mohutných změn nedoznaly, což trochu překvapí především u Opery. Její verze 8.50 byla v září uvolněna zdarma bez reklam, revoluce v oblasti webových prohlížečů ale prozatím nenastala. Opera v České republice hlemýždím krokem míří již řadu měsíců pouze k tříprocentnímu podílu.

Prohlížeče KHTML (Safari, Konqueror) a MSIE/MSNE pro Mac OS disponují podílem okolo poloviny procenta, respektive jedné desetiny.

Zastoupení jednotlivých verzí prohlížečů
Prohlížeč 05/2005 11/2005 Rozdíl (*)
MSIE pro Windows 6.0 36,01% 27,54%  –8,47
MSIE 6.0 SV1 (XP SP2) 35,74% 45,01% 9,27
Mozilla Firefox 1.0.x 13,11% 14,62% 1,51
MSIE pro Windows 5.0× 3,52% 2,66%  –0,86
MSIE pro Windows 5.5 3,12% 2,05%  –1,07
Mozila Suite 1.7.x 1,79% 1,95% 0,16
Opera 8.5  – 1,54%  –

* – číslo udává rozdíl v procentních bodech
Zdroj: NAVRCHOLU.cz

Podle očekávání pokračuje migrace uživatelů ze starších operačních systému MS Windows na verzi Windows XP se Servis Packem 2. Za uplynulý rok získal novější sytém 25 procentních bodů (od května skoro deset), většina uživatelů nyní používá bezpečnější MSIE 6.0. Podíl starších MSIE 5.5 a 5.0× poprvé klesl pod pět procent.

Firefox 1.0.x posílil o 1,5 procentního bodu, což je celkový zisk nově vydané Opery. Verze Opery 8.50 má více než poloviční zastoupení mezi svými staršími kolegyněmi. Vzhledem k tomu, že k rapidnímu nárůstu uživatelů tohoto prohlížeče evidentně nedošlo, můžeme úspěšně hádat, že nové bezplatné verzi přišli na chuť převážně její dosavadní uživatelé.

Situace v Evropě a ve světě

K většímu nadhledu na oblast webových prohlížečů nám pomohou globální statistiky ze zahraničí. V listopadu zveřejnila světové výsledky měřící služba Onestat.com. Také v nich jasně dominuje MSIE, zajímavé ale je, že v Británii (93,7 procenta) je mnohem využívanější než v USA (80,73 procenta) či Kanadě (78,52 procenta).

Zvyky za kanálem La Manche jsou vůbec značně odlišné. Firefox zde nemá ani pětiprocentní zastoupení (mimochodem, homepage tradiční britské stanice BBC čte skoro každý desátý návštěvník Firefoxem), zatímco v Severní Americe atakuje patnáctiprocentní (USA), respektive sedmnáctiprocentní hranici (Kanada). Jeho celkový podíl na webu dosáhl 11,51 procenta, o 2,82 procenta více než v dubnu. Globální oblíbenost Opery je nízká, naopak výsledky Safari vychází ve srovnání s Českem příznivěji (1,75 procenta).

Další čísla jsou „evropská“. Rakouský server DerStandard.at navštěvuje prostřednictvím Firefoxu 23,56 procenta čtenářů, aniž by se jednalo o médium s technickým zaměřením. Internet Explorer zde má 63,03 procenta. „Německý Slashdot“, server Heise.de, ovládl Firefox s 40,2 procenta, MSIE má o šest procent méně. Polské statistiky Ranking.pl ukazují jako jedny z mála vyšší podíl Opery (kolem šesti procent). Německé statistiky WebHits.de včera přisuzovaly MSIE „pouze“ 74,3 procenta, Mozilla jako celek dosahovala 20 procent. Zpátky domů nás zavede statistika Toplistu, jež přiznává větší podíl Opery a Gecka na technických webech.

Zářijová analýza společnosti XiTi Monitor nabízí přehledné grafy vývoje MSIE a Firefoxu v posledním roce, včetně zastoupení Firefoxu v jednotlivých zemích, kde vítězí Finové (32,1 procenta). Tento průzkum byl zhotoven v neděli, tudíž zahrnuje především domácí uživatele, proto jsou data z hlediska Firefoxu velmi příznivá.

Výsledky bez překvapení…

Trendy v oblasti webových prohlížečů v ČR i ve světě jsou nyní poměrně odhadnutelné a nynější výsledky nepřekvapivé. Firefox a prohlížeče na jádru Gecko obecně rostou na úkor extrémně vysokého podílu MSIE. Rozdíl se bude nadále snižovat, těžko se ale v nejbližší době oba soupeři přiblíží na dostřel. Největší zbraně Firefoxe, tedy mohutná a často spontánní reklamní kampaň, novost a jakási revolučnost s momentem překvapení pomalu mizí. Potenciálních uživatelů, kteří jsou ochotni vyměnit zavedené za alternativu a ještě tak neučinili, na českém Internetu tolik nezbývá. Jednobodový procentní zisk Firefoxe a stejná ztráta MSIE za půl roku napovídá, jakým směrem a tempem se bude další vývoj ubírat. Skoky, které v uplynulém roce „panda červená“ předvedla, jsou již pravděpodobně historií.

Mnozí čekali více od Opery, především od už zmiňované verze 8.50, která přišla zdarma, oproštěna od reklam. Možná příští výsledky přinesou zlepšení, ale zatím to vypadá, že příliš nových uživatelů Opera v Česku nezíská, byť se nesporně jedná o kvalitní prohlížeč. Důvodů bude celá řada, tím hlavním může být, že poptávku po funkčním „ne MSIE“ prohlížeči zdarma už obsadil Firefox, za kterým na rozdíl od Opery stojí aktivní skupina CZilla.

ebf - partner 1

… a co dál?

Hnutí kolem nadace Mozilla Foundation (a koneckonců i její společnosti, v létě založené Mozilla Corporation) momentálně žije vydáním Firefoxe 1.5., jehož recenzi jste si mohli přečíst na serveru Root.cz. První den po zveřejnění dosáhl kolem dvou miliónů stažení. 2. prosince se dočkal české verze, do analýzy Navrcholu.cz tedy prakticky nebyl započítán. Otázkou je, zda se nový Firefox stane motorem, který stroj jménem Mozilla povede dál pevnou rychlostí vstříc k pozicím MSIE. Statut nadšeného nováčka na poli browserů už Firefox ztratil, je z něj dospělý produkt – jen si nejsem jist, zda to bude ve druhém roce ostrého provozu při lanaření nových uživatelů výhoda, či nevýhoda.

Uvidíme, jestli se statistikami významněji pohne MSIE 7 – veřejná betaverze by měla přijít na začátku roku 2006.

Jaký bude další vývoj na poli webových prohlížečů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).