Hlavní navigace

Rychlost nade vše?

3. 7. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rychlost prohlížečů v nejrůznějších uměle vymodelovaných testech je velice zavádějící. Přesto jsou tyto testy předmětem neustálých dohadů, spekulací a také článků. Neexistuje nějaké lepší kritérium než rychlost v prapodivných testech?
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Osobně se mi články týkající se rychlosti prohlížečů líbí – jsou stručné, obsahují nějaký ten obrázek (graf) a vůbec jsou příjemné na čtení. Člověk se u nich dlouho nezdrží a může svoji internetovou činnost během okamžiku nasměrovat do právě nejrychlejšího nebo nejlépe standardy dodržujícího prohlížeče.

Pokud ale půjdeme k jádru věci, pak nutně musejí vyvstávat tyto (a jistě také mnohé další) otázky: Kolik JavaScriptů na stránkách, které si já prohlížím, poběží tak rychle jako v testu, a bude pořadí prohlížečů stejné? Je nutné volit prohlížeč, který splní test validity na 89 % místo toho, který uspěje jen z 87 %, když stránky dodržující všechny standardy (včetně bannerů, proužků a kontextových reklam) se téměř nevyskytují? Nedopadl by jiný test jinak?

Tyto testy se mi nelíbí ze dvou důvodů; předně jsou manipulativní a pak také nic neříkají o praktické uživatelské kvalitě a komfortu. Jak moc obtížné je vyrobit JavaScriptový test, který zvýhodní jeden či druhý prohlížeč? Ano, z IE 6 asi hvězdu neuděláme, ale hranice mezi rychlostí Chrome, Firefox 3.5 a Opera 10 je na zvoleném testu velice závislá…

Snad ještě více mě mrzí skutečnost, že jen málokterý test snaží nějak objektivně shrnout rychlost prohlížeče jako celku. Ne jako výkon v jedné disciplíně, ale v běžném denním provozu. Jako veličinu popisující komfortnost, snadnost použití, pohodlnost čtení, načítání průměrných webů, odběr průměrného množství RSS… 

Protože právě takováto globální veličina by byla pro mě jako pro uživatele zajímavá. Jenže to se poměrně obtížně měří a nikdy to není tak úplně věrohodné. Co je ono průměrné, jakou váhu má mít ten který parametr? Asi jen málo uživatelů potřebuje (tak jako já) si s narůstající denní (spíše večerní) hodinou zvětšovat písmo, nebo nějakou jinou drobnou úpravu, kterou rádi provádí flexibilně a maximálně rychle a pohodlně.

Tipy C

Dost možná, že bych podobnou glosu psal nad tím, proč se nesnažíme najít nějakou rozumným způsobem objektivní veličinu, která umožní srovnat prohlížeče podle objektivního klíče…

Přesto nemám pocit že si měření rychlosti prohlížečů zaslouží palcové titulky v mnohých magazínech, stejně jako se mi neoprávněné zdají emoce, které pravidelně pod takovými články vzplanou v diskusních fórech a komentářích. Diskutující by raději měli začít budovat něco jako index spokojenosti s prohlížečem. Pokud bude hlasujících pro jednotlivé prohlížeče dostatek, pak bude možná stejně populární psát krátké články s obrázkem o tom, který prohlížeč je nejvíce lidmi považován za nejlepší. Takové články s obrázkem budou možná o něco hodnotnější (ač to asi záleží na kvalitě stanovování indexu) a dost možná stejně čtivé. Dočkáme se jich?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).