Hlavní navigace

S Novou nemusí být ještě terestrická digitalizace vůbec jednoduchá

13. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Televize Nova dokazuje, že proces digitalizace terestrického vysílání nemusí být ještě zdaleka tak hladký, jak se předpokládalo. Koncem února nevypnula analogové vysílání z lokalit Sušice - Svatbor a Klatovy - Barák, a nyní se konečně ukázalo, proč. Český telekomunikační úřad v měsíční monitorovací zprávě informoval o tom, že Nova nesouhlasí s tím, že digitální vysílání Novy v multiplexu 2 z prvního uvedeného vysílače probíhá na jiném vysílacím kanálu, než určuje Technický plán přechodu. A nemusí to být poslední případ.

Nova nevypnula na Sušicku analog, protože multiplex 2 vysílá na jiném kanále

Televize Nova se rozhodla na Sušicku nevypnout ke konci února analogové vysílání proto, že současný kmitočet, na kterém je šířen z lokality Svatobor multiplex 2, neodpovídá Technickému plánu přechodu (TPP), jízdnímu řádu české digitalizace. Jako důvod pro neukončení provozu těchto vysílačů (Klatovy – Barák a Sušice – Svatobor, pozn. red.) k danému termínu uvádí společnost CET 21 spol. s.r.o. skutečnost, že pro digitální vyslání na stanovišti vysílače Sušice je ve vysílací síti 2 využit jiný rádiový kanál, než stanovuje technický plán přechodu," uvádí monitorovací zpráva ČTÚ. TPP počítá pro finální stav s rádiovým kanálem 39, v současné době se však vysílá na kanále 48. Podle předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřiny Kalistové není důvod zahajovat s Novou kvůli nedodržení termínu vypnutí analogového vysílání na Sušicku správní řízení. Situaci však chce naopak řešit ČTÚ.

Svatobor a Sušice

Vysílač Svatobor nad městem Sušice. (Foto pro DigiZone.cz: Pavel Růžička)

Lukáš Polák: Kanál sítě 2 nesouhlasí na Sušicku s TPP, proto Nova nevypnula analog
Jan Potůček: Vypínání analogu na Sušicku proběhlo hladce, tvrdí NKS. O Nově mlčí
Jan Potůček: Nevypnula Nova analog na Sušicku kvůli nízkému výkonu multiplexu 2?

Satelitní platforma Digi TV provede výměnu karet, prozatím pouze na Slovensku

Ve snaze zabránit neautorizovaném příjmu svých kanálů, provede satelitní platforma Digi TV v nejbližších dnech výměnu zákaznických karet. Společnost Digi Slovakia o tom v úterý oficiálně informovala na svých webových stránkách. Nové karty podle ní využijí moderní technologii, která nabídne větší bezpečnost a díky níž budou služby kvalitnější. Výměna se prozatím týká pouze Slovenské republiky a navíc pouze těch karet, kterým v nejbližší době skončí platnost. Informace o tomto kroku v Česku nejsou známé. Zákazníkům, kterých se tato skutečnost bude týkat, zároveň nabídne společnost na měsíc zdarma balík HBO Max Pak. Výměna karet je v souladu s naší firemní strategií, v rámci které se snažíme neustále zlepšovat kvalitu služeb a rozšiřovat nabídku pro naše zákazníky, uvedla při této příležitosti marketingová manažerka Digi Slovakia Martina Matejová. Další novinkou u této platformy je postupné nasazování širokoúhlého formátu.

Óčko - 16:9 v Digi TV

Satelitní platforma Digi TV si tento týden neporadila se širokoúhlým formátem televize Óčko. (Foto: autor)

Lukáš Polák: Potvrzeno! Satelitní platforma Digi TV provede výměnu karet zákazníkům
Lukáš Polák: Satelitní platforma Digi TV překvapuje. Nasazuje širokoúhlý formát
Lukáš Polák: Nasadí satelitní Digi TV formát 16:9 i u dalších stanic?

Odstartuje dokumentární kanál Viasat Nature

Společnost Modern Times Group (MTG) připravuje rozšíření svého portfolia kanálů v České republice a na Slovensku o program Viasat Nature. Tuto informaci potvrdili serveru DigiZone.cz dva nezávislé zdroje. Jednání o zařazení této stanice probíhají v současné době již u satelitních platforem CS Link a Skylink. Podle neoficiálních informací by měl program odstartovat v tuzemsku v dubnu nebo květnu. Tuto stanici je možné nejlépe přirovnat např. k Animal Planet, avšak vysílá také dokumenty o vesmíru. 80 % vysílání je věnováno zvířatům, 20 % schématu zabírají pořady obecně o přírodě. Podle vlastní charakteristiky na webových stránkách má stanice nabídnout fascinující pohled na volně žijící zvířata z celého světa, a to ať už jde o smrtící dravce, krvežíznivé netopýry nebo domácí mazlíčky. Viasat Nature dá možnost divákům nahlédnout blíže do tajů přírody.

Animal Planet screenshot

Dokumentární kanál Animal Planet dostane brzo konkurenci. (Foto: autor)

Lukáš Polák: Do ČR a na Slovensko expanduje dokumentární kanál Viasat Nature
Lukáš Polák: Jaro bude bohaté na nové televize v češtině. Těšit se můžeme nejméně na tři

Stručně

Teprve dva týdny po plánovaném zahájení zemského digitálního televizního vysílání z hlavního pardubického vysílače Krásné vymění České Radiokomunikace na tomto vysílači anténu. Serveru DigiZone.cz to řekla mluvčí společnosti Marie Fianová. Digitální vysílání z Krásného odstartuje 31. března, výměna antény je naplánovaná na 14. a 15. dubna.

Jan Potůček: Výměna antény na vysílači Krásné proběhne 14. nebo 15. dubna
Jan Potůček: Předčasný start digitální ČT z Krásného je takřka jistý. Čeká se jen na ČTÚ

Digitální televizní síť 2 s nejsledova­nějšími komerčními televizemi bude na Sušicku nadále vysílat nižším výkonem než sítě 1 a 3. Podle mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianové to stanovují mezinárodní dohody, protože vyšší výkon multiplexu 2 z vysílače Svatobor u Sušice by narušil televizní vysílání v sousedním Rakousku.

Jan Potůček: Výkon multiplexu 2 na Sušicku se zvyšovat nebude. Zůstane na 71 kW

V souvislosti s uvedením nového satelitu Astra 3B do komerčního provozu, jehož vypuštění bylo naplánováno na 24. března, dojde také k úpravě technických parametrů stanice ČT HD. Serveru DigiZone.cz tuto informaci potvrdil technický ředitel České televize Rudolf Pop. V minulých dnech jsem komunikoval s odpovědnými zástupci SES Astra, kteří potvrdili, že je již připraven nový kmitočtový plán pro osazení jednotlivých transponderů, uvedl pro DigiZone.cz Pop.

Lukáš Polák: Kanál ČT HD změní parametry příjmu na satelitu
Lukáš Polák: Nový satelit Astra 3B ovlivní vysílání ČT HD a hudební televize Óčko

Filmbox HD Hotbird screenshot

Jedním z rodiny kanálů Filmbox je také stanice ve vysokém rozlišení. (Foto: autor)

Rodinu filmových kanálů Filmbox v češtině brzy rozšíří rodinně laděný program Filmbox Family. Stanice už vysílá na satelitu s českou zvukovou stopou, podle Ivana Hronce, generálního ředitele SPI International pro střední Evropu však jde pouze o technické šíření signálu. Jsme před podpisy prvních smluv na Filmbox Family s českými a slovenskými providery, potvrdil Hronec serveru Mediálne.sk.

Jan Potůček: Filmbox Family jedná o zařazení do českých kabelovek a satelitu

Příští měsíc by mělo v Česku zahájit vysílání specializované dálniční rádio. Společnost Route Radio podnikatele Radima Pařízka již obdržela neuvěřitelných 31 nových kmitočtů v rozhlasovém pásmu FM a další se připravují. Nad projektem Rádia Dálnice se ale vznáší spousta otazníků. Licenční podmínky rádia jsou velmi obecné, vysílat lze podle nich takřka cokoliv. Problémy lze ale čekat zejména v souvislosti s rušením stávajících rozhlasových stanic.

Jakub Melín: Způsobí připravované Rádio Dálnice kolaps českého éteru?

BRAND24

Měl to být jeden z hlavních programových taháků letošního jara, úvodní díl castingové reality show Robin Hood – Cesta ke slávě se ale televizi Prima nepovedl. V nedělo večer jej sledovalo pouze 283 tisíc dospělých diváků (3,2 procenta) a Primu si během tohoto pořadu zapnulo v průměru jen sedm procent diváků, kteří zrovna trávili čas u televize.

Jan Potůček: Robin Hood na Primě propadl. Více táhlo i pásmo o Masarykovi na ČT 2
Jan Potůček: Ředitel Primy: Robina Hooda nestáhneme, ani nezměníme jeho vysílací čas

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

  • Zdůvodnění nevypnutí analogové TV Nova na Sušicku a Klatovsku
    59 %
  • Oznámená výměna karet satelitní Digi TV na Slovensku
    13 %
  • Chystaný start kanálu Viasat Nature
    16 %
  • Jiná
    10 %
  • Nevím
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).