Hlavní navigace

Safer Internet Day 2010 aneb „Think B4 U post!“

3. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Na začátku února proběhl jako obvykle každoroční Safer Internet Day, neboli Den bezpečnějšího Internetu. Evropská komise při této příležitosti připravila celodenní konferenci ve Štrasburku, která se zaměřila především na sdílení osobních informací a ochranu soukromí uživatelů sociálních sítí.

Safer Internet Day je pravidelná akce, která probíhá v mnoha zemích nejen v Evropě, ale do jisté míry i po celém světě. Konají se odborné i tiskové konference, vyhodnocuje se uplynulý rok a představují se nové a zajímavé projekty. Letošní ročník SID se konal v úterý 9. února, a jeho hlavním tématem bylo zveřejňování osobních údajů nebo nevhodných informací na Síti.

Snad každá země zapojená do SID si připravila nějakou akci – u nás například proběhla na Úřadu vlády tisková konference českého Národního centra pro bezpečnější internet. Hlavní evropskou událostí ale byla mezinárodní konference, která se konala v prostorách Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku.

SID 2010 - 1

Budova Evropského parlamentu

Think B4 U post!

V úvodu konference vystoupili i poměrně vzácní hosté – kupříkladu komisařka pro informační společnost Viviane Redingová a místopředsedkyně Evropského parlamentu Roberta Angelilli. Nemohly se bohužel zdržet příliš dlouho, protože právě v těchto dnech probíhalo plenární zasedání Parlamentu a hlasování o nové Evropské komisi.

Obě dámy nicméně alespoň krátce pohovořily o tématu letošního ročníku, a podtrhly především význam auto-regulace. Jako další důležité téma zmínily i potřebu neustále pracovat na zmenšení určité „technologické mezery“ mezi rodiči a dětmi, učiteli a žáky, zkrátka mezi různými generacemi, které byly vychovávány v jiném prostředí. Zdůraznily také, že ačkoliv je současná mladá generace s Internetem v každodenním styku, stále často neví, jaká jsou s tímto prostředím spojená rizika.

A právě proto byl zvolen i letošní slogan „Think before you post!“, aby si lidé pořádně uvědomili, co dělají, než začnou něco sdílet. Každý uživatel Internetu je odpovědný za své chování, a měl by také vědět, že následky tohoto chování mohou být i poměrně nepříjemné. Každá zveřejněná informace se může velmi rychle rozšířit do celého světa, a díky cache vyhledávačů a webovým archivům tam může zůstat už navždy.

SID 2010 - 2

Pohled do konferenční místnosti (© European Union, 2010)

Riskantní chování na Síti

První část konference se zaměřila především na riskantní chování mladých uživatelů. Ti se totiž o zveřejňované informace příliš nestarají, a proto mezi aktuální trendy na sociálních sítích patří například fotky ve spodním prádle (někdy i bez), či momentky z bujarých oslav a večírků. Často jsou na takových fotografiích i lidé, kteří by obrázky zveřejnit ani nechtěli, ale udělají to za ně kamarádi, a ještě je často v dobré víře třeba otagují.

Jak zmínil například doktor Jan-Hinrik Schmidt (Hans-Bredow-Institute for Media Research), mladí lidé na Síti jednoduše experimentují a hledají svoji identitu, stejně jako tomu bylo vždycky. Architektura Internetu je ale odlišná od reálného světa, a umožňuje podstatně rychlejší a masovější šíření informací, které dříve neexistovalo. Informace mají navíc často permanentní charakter, a mohou se znovu objevit třeba i po několika letech.

Opět se tedy objevuje téma vzdělávání uživatelů. A vzhledem k tomu, že ve školách se informační gramotnost většinou neučí, a ani rodiče nemají příliš mnoho IT znalostí, snaha alespoň částečně informovat uživatele tak zůstává na bedrech nezávislých subjektů a případně samotných sociálních sítí. Je ale nutné zvolit odpovídající metody a najít i určitou rovnováhu (např. časté informační kampaně mohou děti brát jen jako otravné mentorování, a začít zmiňované rady spíše obcházet).

SID 2010 - 3

Jeden z diskusních panelů o internetové bezpečnosti

Jak ochránit uživatele?

Co se týče ochrany mladých uživatelů, Evropská komise se zatím rozhodla jít cestou seberegulace zainteresovaných skupin. Výsledkem jednání pracovní skupiny pro sociální sítě byl dokument „Safer Social Networking Principles“, který Evropská komise představila minulý rok na konferenci v Lucembursku. V podstatě se jedná o soubor pravidel a doporučení, které by měli signatáři (zástupci sociálních sítí) dodržovat a snažit se je nějak integrovat do svých služeb.

Ostatně výsledkům implementace těchto „Principů“ byla věnována celá jedna část konference. Zástupci některých významných sítí (Facebook, MySpace, Netlog a další) ovšem mluvili poměrně stručně a obecně, a zpravidla jen hovořili o tom, jaká to byla zajímavá zkušenost, a jak se neustále snaží chránit soukromí svých uživatelů. Škoda, že se například pan Richard Allan z Facebooku (Director of Policy) příliš nešířil o nedávných změnách v nastavení správy osobních údajů, které uživatele v podstatě donutily zveřejňovat stále více a více informací.

Na konferenci vystoupil také Peter Hustinx, Evropský Inspektor ochrany údajů, který zdůraznil, že se rozhodně nejedná jen o evropský problém, ale je nezbytná spolupráce s celým světem (především s USA, kde řada sociálních sítí sídlí). Bezpečnost by také měla být přímo součástí samotné architektury sítě(koncept „privacy as a default“).

V této souvislosti bych rád upozornil i na dokument „Opinion on online social networking“, který byl publikován v červnu 2009, a zaměřuje se právě na současný stav sociálních sítí a jejich vztahu k ochraně osobních informací svých uživatelů.

SID 2010 - 4

Součástí programu byla i vernisáž výstavy Alter Ego & Friend Request

Kampaně, hry a další projekty

Kromě seberegulačních snah Evropské komise a spíše vlažného přešlapování samotných sociálních sítí ale naštěstí existují i různé místní nezávislé a neziskové organizace, které se snaží vymýšlet všelijaké zajímavé vzdělávací projekty, zábavná videa, informační portály a další věci.

Na konferenci bylo prezentováno hned několik takových povedených kampaní. Například trochu mrazivé video „Are YOU in control?, které ilustruje postupné získávání nových a nových informací s každou digitální stopou; a nebo naopak docela zábavné norské video o učitelce, která si na své žáky našla na Internetu pár docela zajímavých věcí, které na sebe sami lehkomyslně zveřejnili.

Za zmínku stojí i projekt seriózní hry „2025 ex machina“, která bude postupem času obsahovat zhruba šest epizod zaměřených na různé tematické oblasti (sociální sítě, mobilní telefony atd). Hráč zde může ovládat internetového „Detektiva“, který cestuje kyberprostorem a řeší problémy svých klientů (např. odstraňuje nevhodné materiály, které před mnoha lety někam nahráli, a nyní jim to komplikuje život).

SID 2010 - 5

Moc hezké shrnutí v jedné prezentaci

Závěrem

Konference ve Štrasburku se z hlediska obsahu i organizace opravdu podařila, a nabídla poměrně zajímavý průřez aktivitami všech zainteresovaných skupin – ať už se jedná o Evropskou komisi, národní uzly bezpečnějšího internetu, sociální sítě či jejich uživatele.

Bude nicméně zajímavé sledovat další vývoj v této oblasti, protože nelze vyloučit ani případnou změnu přístupu Evropské komise (a možná tedy i větší tlak na zatím stále poměrně bezstarostné sociální sítě). Viviane Redingová totiž přešla do rezortu spravedlnosti, práv a občanství, a novou Komisařkou pro digitální agendu se stala Neelie Kroes, která před tím působila na rezortu hospodářské soutěže a má pověst velmi silné osobnosti (což zjistily už i takové společnosti jako Intel nebo Microsoft).

ebf - partner 1

SID 2010 - 6

Evropský parlament po skončení konference

Uvidíme, jestli bude podobně nekompromisní i vůči Facebooku, Googlu a dalším globálním hráčům, kteří si zatím dělají téměř, co chtějí, a ke svým uživatelům se někdy nechovají zrovna dvakrát fér.

Máte obavy z úniku vašich osobních dat na Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vystudoval obor Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v současnosti pokračuje oborem Studia nových médií tamtéž.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).