Hlavní navigace

Samsung: chytrá televize vás může poslouchat. Ale nebojte se

10. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Samsung
Samsung odmítá obavy z toho, že by jeho televize vybavené rozpoznáváním řeči znamenaly nějaké výrazné nebezpečí pro soukromí. Máme se čeho bát?

The Guardian se v Samsung rejects concern over ‚Orwellian‘ privacy policy vrací k něčemu, co se velmi výrazně projevilo v posledních dnech na sociálních sítích. Nejprve v podobě zábavných tweetů doplněných citací z návodu k použití televizí od Samsungu. Ten obsahuje poměrně jasné a výrazné varování, že televize mohou poskytnout záznam důvěrných a osobních hovorů, které „před televizí vedete“. A víceméně doporučuje, abyste něco takového nedělali.

Problém je v televizních přístrojích, které je možné ovládat hlasem – využívají rozpoznávání lidské řeči a pokud je návod dostatečně přesný, tak to, co „zaslechnou“, přenášejí nejenom kamsi do databází výrobce, ale mohou to předávat i třetím stranám. Čistě z důvodu, aby se daný software na rozpoznání řeči dokázal dále učit, a kvůli dalším podobným věcem.

Není příliš divu, že televize přicházejí vybaveny i „privacy policy“, tedy pravidly týkající se ochrany soukromí. V tomto dokumentu se doslova uvádí, že se hlasové povely mohou přenášet do služeb třetích stran, které zajišťují překlad:

To provide you the Voice Recognition feature, some voice commands may be transmitted (along with information about your device, including device identifiers) to a third-party service that converts speech to text or to the extent necessary to provide the Voice Recognition features to you. In addition, Samsung may collect and your device may capture voice commands and associated texts so that we can provide you with Voice Recognition features and evaluate and improve the features.

Srozumitelné a jasné. Pokračování je ale strašidelnější:

Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.

Ale vlastně je to nakonec také perfektně srozumitelné a jasné. Nehledě na to, že od Samsungu zodpovědné, že před něčím takovým varuje (což teď berte trochu i jako ironii, ale část pravdy na tom je). 

Co ale nezmiňuje je, ke komu se mohou vaše rodinné hádky, rozepře a jiné radosti dostat – Guardian uvádí, že jde o Nuance, známou společnost působící právě v oblasti rozpoznávání hlasu.

Parker Higging, aktivista EFF, byl zřejmě prvním, kdo na Twitteru před několika dny s ukázkou přišel. A velmi trefně ji doplnil citací z Orwellova románu 1984.

Asi si budeme opravdu muset zvyknout, že nás zařízení, která používáme, mohou poslouchat. A vedle přelepování kamery se ještě naučit zahlušit i mikrofony. Ostatně – chytré televize už v této oblasti nemají zrovna nejlepší pověst. Viz například LG investigates Smart TV ‚unauthorised spying‘ claim.

BRAND24

Co se Samsungu týče, tak ten Guardianu klasicky řekl, že se vlastně není čeho bát. A pokud někdo nechce, může hlasové ovládání vypnout. Bohužel to trochu svědčí o nepochopení situace a o zásadním nedostatku: proč není možné ponechat hlasové ovládání, ale zajistit neukládání a další nevyužívání přenášených informací?

PS: Naše telefony, ať už je to iOS (Siri) nebo Android (OK Google) také neustále poslouchají. Co s těmi všemi informacemi asi dělají? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).