Hlavní navigace

Samsung UE40ES6540: satelit, WiFi, 3D i solidní obraz a zvuk

28. 11. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

V dané úhlopříčce jde o televizor střední cenové relace s vysokým stupněm výbavy a hlavně velice dobrým obrazem, a to ze všech zdrojů.

Konečně mám doma první televizor Samsungu z řady 2012 v kompletní podobě, tj. se správnou příručkou i se správným dálkovým ovladačem. Bohužel nikoli zásluhou Samsungu, nýbrž společnosti Euronics. Po „pětkových“ LCD televizorech UE32EH5300 a UE40ES5700, tu tak máme zástupce „šestkové“ řady o kterou někteří z vás jevili značný zájem. Není divu…

Samsung UE40ES6540 je televizorem tenkým a udávanou hloubku 48 mm najdete pouze v oblasti reproduktorů zcela naspodu. Jinak je panel povětšinou o nějakých 15 mm tenčí. Z toho ovšem vyplývá absence konektoru SCART, ovšem adaptér dostanete v ceně. Z tenkého panelu už ale nemusí vyplývat nutnost dalšího adaptéru – totiž toho pro zasunutí přístupové karty pro placené kanály. I ta tu ale je. Klasická mechanika PCMCIA (CI+) chybí a kartu s adaptérem musíte zastrčit přes další dodávaný dodatečný adaptér, takže zadní strana v této části vypadá poněkud zvláštně. U Samsungu to však neobvyklé řešení nijak není.

Elegantní design televizoru je dán nejen nádherným čtyřramenným podstavcem, ale také tenkými rámečky a povedeným vyklenutím na tom spodním.

Elegantní design televizoru je dán nejen nádherným čtyřramenným podstavcem, ale také tenkými rámečky a povedeným vyklenutím na tom spodním.

Instalace bez třídění, ale včetně WiFi a aktualizace

Protože má televizor rovnou zabudováno WiFi, je součástí instalace i připojení k síti. A také kontrola aktuální verze firmwaru. V mém případě se našla aktualizace 001026, takže jsem ji pro jistotu hned spustil, i když ji můžete také přeskočit. Aktualizace si pak také můžete ručně zkontrolovat v menu Podpora.

Teprve po těchto krocích následuje samotné naladění tunerů, a protože můžete ladit pouze jeden, resp. max. pozemní analogový a pozemní digitální současně, jde spíše o „naladění tuneru“. Doladění, typicky satelitu, musíte udělat samostatně, a to i přesto, že vás televizor před samotných vstupem do ladění navnadí nápisem ve stylu „a nyní se naladí všechny dostupné kanály.“ Nicméně překvapení se nakonec stejně konalo – po naladění DVB-T se objevila volba pro naladění satelitu…

V následujících krocích prostým zatržením ze seznamu říkáte, které družice požadujete naladit, přičemž vybrána je Astra 19,2. Bohužel názvy družic nejsou seřazeny podle abecedy, takže pokud chcete nějakou další, bude to na dlouho.

V dalších krocích můžete upravit např. DiSEqC či zjistit kvalitu signálu. Pokud jste trochu technicky zdatný/zdatná a máte na satelitní příjem vše připraveno, nejspíše zvládnete naladit DVB-S/S2 bez odborníka. Často totiž stačí jen odmačkat přednastavené volby.

Bohužel setřídění kanálů součástí instalace není a tady platí totéž, co jsem psal u modelů UE32EH5300 a UE40ES5700. Musíte zmáčknout tlačítko Smart Hub, což je onen „krystal“ na fotografii níže, a teprve z tohoto rozcestníku vstoupíte do volby pro setřídění kanálů. V menu ho už bohužel nenajdete, což situaci poněkud komplikuje.

Přepínání mezi satelitem a DVB-T se dělá buď přes volbu Smart Hub a Kanály, nebo přes Menu, Kanál a Anténa. Na ovladači totiž tlačítko pro přepnutí chybí a přes Source to nejde.

Televizor v mém případě po aktualizaci firmwaru kupodivu ještě vyžadoval aktualizaci Smart Hubu, což je tak nějak nepochopitelné. A dělal ji na několikrát, protože nejprve šlo o firmware Smart Hubu a následně o jednotlivé widgety, jako např. idnes.cz. Instalace DVB-T a DVB-S z jedné družice zabrala bez setřídění kanálů asi hodinu. A aby toho nebylo málo, aktualizace Smart Hubu, resp. v něm zavedených widgetů, se ještě v průběhu testu několikrát opakovala…

Dálkový ovladač s výrazným tlačítkem pro vyvolání rozcestníku Smart Hub. Pokud něco hledáte a už nevíte kam byste zaskočili, tady budete nejspíše na té správné adrese.

Dálkový ovladač s výrazným tlačítkem pro vyvolání rozcestníku Smart Hub. Pokud něco hledáte a už nevíte, kam byste zaskočili, tady budete nejspíše na té správné adrese.

Ovládání místy specifické

Konečně vidím, jak vypadá skutečně dodávaný ovladač a omlouvám se všem, které jsem u Samsung UE32EH5300 mystifikoval ovladačem jiným (v článku je to už naštěstí opraveno), patřícím bohužel navíc k podstatně dražším modelům. Zastoupení Samsungu je letos poněkud „rozevláté“ a získat reálné kousky a reálné informace v podstatě nejde.

Dálkový ovladač je velice dobrý, pouze tlačítko „diamantu“ (ve skutečnosti stylizované „M“) se mi nějak pletlo s Enter (OK). Je to zaviněno i tím, že z ovladače přímo trčí, což byl nepochybně záměr. A když jsem u Enter, to mnoho funkcí nemá. Nevyvolává seznam naladěných kanálů v televizním tuneru a v multimédiích nepracuje jako Pause/Play, což je škoda. K ovládání multimédií pak slouží sada tlačítek naspodu ovladače, i když nekompletní. Opět tu tak máme – L – sdružená tlačítka pro převíjení a přeskok o kapitolu. Tentokráte ale pracují obráceně – krátkým stlačením převíjíte, delším podržením skočíte třeba na další video v pořadí. Je to jednak o hodně příjemnější než dříve a jednak se výrazně snižuje nebezpečí náhodného zrušení přehrávání aktuálního filmu.

Nový ovládací styl v podobě pětipolohového joystickového tlačítka na zadní straně je zpočátku nezvyklý, ale nakonec je to snadné.

Nový ovládací styl v podobě pětipolohového joystickového tlačítka na zadní straně je zpočátku nezvyklý, ale nakonec je to snadné.

Specifika v ovládání se projevují i přechodem některých funkcí z menu do rozcestníku Smart Hub. Nejmarkantnější je to v už zmiňovaném třídění kanálů, dále v dublování přístupu k EPG, v absenci tlačítka pro přepnutí mezi tunery a koneckonců i v pohybu v manažeru souborů. Tady to totiž někdy není jen o prostém stlačení šipkových kláves. Občas u toho musíte i přemýšlet…

Čtyřramenný podstavec působí opravdu kvalitně i ve skutečnosti. Jsme v šestkové třídě, takže ještě nemůžeme očekávat ultratenké několikamilimetrové rámečky. I tak ale působí výborně.

Čtyřramenný podstavec působí opravdu kvalitně i ve skutečnosti. Jsme v šestkové třídě, takže ještě nemůžeme očekávat ultratenké několikamilimetrové rámečky. I tak ale působí výborně.

Nekonečné EPG, výtečné nahrávání

EPG je u Samsungu tradičně výtečné. Zobrazí se šest stanic v klasickém náhledu s pořady vedle sebe a stanicemi nad sebou. Zvuk a obraz se nepřeruší a k tomu vidíte u vybraného pořadu i začátek podrobnějšího popisku a také příslušné časy. K řadě věcí se ovšem namísto logičtějších tlačítek používají tlačítka teletextová označená písmeny. Ovládání je ale povětšinou intuitivní a jednoduché.

Z EPG se můžete nechat na pořad upozornit, televizor se ale z pohotovostního režimu neprobudí. Z tuneru DVB-T můžete i pořad nahrát a v tomto okamžiku je velice příjemné, že si rovnou můžete upravit i čas začátku a konce. A jelikož jsem před časem dostal za tímto účelem zapůjčen externí 2,5" disk Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB (1 024 GB), nahrávání jsem hned vyzkoušel. Televizor v tomto okamžiku zvládá – vedle možnosti naprogramovat si ho z EPG – i tzv. Časový rozvrh v menu Smart Hub. V něm to jde udělat zcela manuálně. Právě tady je pak vidět, že v případě nahrávání je podporován pouze tuner DVB-T.

S externím pevným diskem Freecom bez potíží fungoval i TimeShift, tedy sledování živého televizního vysílání s časovým posunem. V tomto okamžiku pracovalo i převíjení, či dokonce přeskok, což tento televizor taktéž umožňuje. Kvalitu nahrávky či nějaké další parametry nastavit nelze, pouze je nutno povolit televizoru přeformátování disku podle svého. Asi nemusím připomínat, že nahrávky po připojení disku k počítači nepřečtete a nepřehrajete je ani po připojení jiného televizoru, byť téže značky či téhož typu.

Smart Hub měl v době testu značné potíže s neustálou aktualizací. V Samsung Apps vybíráte widgety, ve volbě Kanál zase setřídíte naladěné stanice. AllShare Play vás zavede do multimédií na rozhraní USB nebo DLNA.

Smart Hub měl v době testu značné potíže s neustálou aktualizací. V Samsung Apps vybíráte widgety, ve volbě Kanál zase setřídíte naladěné stanice. AllShare Play vás zavede do multimédií na rozhraní USB nebo DLNA.

Smart Hub…

Smart Hub je aplikace, z níž chodíte na internet (otevřený i widgetový), multimédia, na zabudované funkce jako fitness trenér či také do už zmiňovaného třídění kanálů. A také do EPG pro které ovšem naštěstí stále ještě existuje samostatné tlačítko Guide. Pro instalaci widgetů máte k dispozici nějakých 800 MB paměti, i když někdy musíte mít trpělivost nejen s jejich stahováním, ale i se samotným spouštěním Smart Hubu. Na tomto televizoru tato aplikace nijak neuhání a někdy se trochu načekáte. Jinak ale nabízí spoustu widgetových aplikací, včetně českých, i když je škoda, že v seznamu Samsung Apps chybí volba „České“. Ta by se totiž mohla jednoduše vzít ze země, kterou volíte při instalaci televizoru. Pak byste teprve měli jistotu, že jste našli všechny domácí aplikace. Méně příjemné je i to, že pokud máte spuštěn nějaký widget a ukončíte ho, vždy bohužel vyskočíte nikoli zpět do Smart Hubu, nýbrž rovnou do televizního tuneru.

Z widgetů mě vedle lokálních, zaujaly dva – „Krb“ s praskajícím ohněm, který je opravdu slyšet i když se někdy bohužel objeví nápis „buffering“. Škoda, že si při instalaci nestáhnete všechno…

Druhým widgetem navozujícím opět příjemnou domácí atmosféru je Aqua TV trial, i když tomu, kdo z počítače zná Dream Aquarium, bude připadat hodně jednoduše.

Pro práci s internetem Samsung podporuje klávesnici a myš. Já jsem ho vyzkoušel s výbornou bezdrátovou klávesnicí s dotykovou destičkou Logitech K400 (990 Kč). Tu díky třem (!) USB rozhraním bez problémů zapojíte, i když máte k televizoru připojen například pevný disk pro nahrávání. Televizor klávesnici dokonce přímo identifikoval a zobrazil možnosti jejího nastavení. K mému překvapení bylo k mání i české rozložení…

Klávesnice následně bez potíží pracovala i ve widgetovém internetu, i když samozřejmě záleží na konkrétním widgetu co bude vlastně podporovat. Zatímco například v Samsung Apps se vám objeví i klasický kurzor myši, v iDnes jste odkázáni jen na šipková tlačítka.

Možnosti jak ovlivnit prostorový obraz jsou dosti bohaté. Musíte to ale udělat přes menu, resp. Tools, protože tlačítko 3D na dálkovém ovladači chybí.

Možnosti jak ovlivnit prostorový obraz jsou dosti bohaté. Musíte to ale udělat přes menu, resp. Tools, protože tlačítko 3D na dálkovém ovladači chybí.

Bohaté úpravy obrazu i zvuku

Úpravy nastavení se dělají buď přes menu, tlačítko Nástroje (Tools) nebo přímo, přes tlačítka dálkového ovladače. Tady je nicméně pouze jedno – změna poměru stran.

Přes „Nástroje“ můžete změnit režim obrazu a zvuku, zapnout zvuk virtuální nebo si například v rámci vysílaného pořadu přepnout doprovodné audio. Pokud jde volby poměru stran je jich šest a někomu bude chybět především 14:9. Samsung bohužel stále trvá na standardně zapnuté volbě převádějící vysílání 4:3 na 16:9. Pokud chcete, aby formát vysílanému pořadu odpovídal, musíte v menu Obraz tuto volbu vypnout. Pak teprve začne automatické přepínání poměru stran podle příchozího signálu fungovat.

Přednastavené obrazové režimy  jsou čtyři a všechny si můžete upravit podle svého. V menu Obraz se lze také snadno vrátit k továrním parametrům nebo si vše ještě doupravit bohatými manuálními volbami. Vedle standardních voleb je tu i poměr zelené a červené (ne, že by byl nějak výrazně zapotřebí) a také ovlivnění sytosti barev, což jsem naopak ocenil. V pokročilých nastaveních pak upravíte vyvážení bílé, gama křivku, pleťové odstíny a řadu dalších parametrů.

V případě zvuku tu máme šest režimů, včetně zvýraznění hlasu a tzv. zesílení objevující se v mém případě jen v multimédiích. Vše doplňuje dvojice režimů pro virtuální prostorový zvuk a pětipásmový ekvalizér. A také dekodéry pro Dolby Digital Plus, Dolby Pulse a SRS TheaterSound HD.

Pro 3D jsou tu čtyři formáty: sekvenční, identifikovaný automaticky, konverze 2D-3D a obrazy vedle sebe a nad sebou, které musíte ručně přepnout. U prostorového obrazu lze následně mj. upravit perspektivu a hloubku (viz foto výše).

Pořad se dá nahrát i přes EPG, následná úprava časů je velice snadná. Ručně si nahrávku naprogramujete přes volbu Časový rozvrh v rozcestníku Smart Hub. Podporován je pouze tuner DVB-T.

Pořad se dá nahrát i přes EPG, následná úprava časů je velice snadná. Ručně si nahrávku naprogramujete přes volbu Časový rozvrh v rozcestníku Smart Hub. Podporován je pouze tuner DVB-T.

Výtečná spotřeba

Televizor jsem měřil hned po instalaci. Obraz i zvuk byly v režimu Standardní, zabudovaný „Eco Sensor“ byl vypnut stejně jako „Úspora energie“ zajišťovaná snížením jasu (v ní můžete obrazovku i zcela vypnout).

Rozmezí po hodině měření bylo na podsvícení LED nebývale velké (36–84 W), průměrná spotřeba 65 wattů je myslím slušná.

Televizor nemá tlačítko úplného vypnutí, k dispozici je pouze elektronické, sdružené s ovládáním na zadní straně. Pokud ho takto vypnete, pohodlně ho následně opět zapnete dálkovým ovladačem. Spotřeba v pohotovostním režimu se prakticky lišit nebude. Nicméně už tak je velice nízká – < 0,1 W je opravdu na špičkové úrovni a je u přístroje a necelých dvacet tisíc příjemným překvapením.

V okamžiku kdy jsem vypnul obraz, což se bohužel stále dělá poměrně složitě přes menu, dostal jsem se na spotřebu 24 wattů, což už tak špičkové není. V okamžiku přepnutí na rozhlasovou stanici se na měřicím přístroji objevilo 38 W, ale i v tomto okamžiku můžete vypnout panel a nechat puštěný pouze zvuk.

Přepnutí z DVB-T na satelit zařídíte přes Menu nebo rozcestník Smart Hub. Přes volbu Source to nejde a tlačítko k dispozici není.

Přepnutí z DVB-T na satelit zařídíte přes Menu nebo rozcestník Smart Hub. Přes volbu Source to nejde a tlačítko k dispozici není.

Výtečná kompatibilita, včetně fotografií ve 3D

Nový manažer souborů je takový, jaký je a už jsem se o něm zmiňoval v minulých recenzích. Krátce řečeno, zejména ve videu je horší, než ten z minulého roku. Titulky mají tři velikosti (na 102 cm úhlopříčky by se ale hodily ještě větší), upravit jde synchronizace a při prvním spuštění si musíte sami zvolit jazykovou sadu, protože ta se z instalace nepřebírá. Video zvládá navázat i po přerušení, a to i tehdy, když si odskočíte do televizního tuneru. Ve 3D zvládá televizor výtečně jak MPG, tak TS a také nahrávky z kamery Panasonic HDC-SDT750, které byly podávány opravdu výborně a s nepřehnaným prostorovým efektem.

Z dalších formátů, teď už ve 2D jsem s přehrál WMV HD a s perfektními titulky i MKV (L4.0 a L4.1), XviD, či X.264. Nahrávky z kamer a fotoaparátů taktéž fungovaly výtečně jak u MPEG-4, tak u H.264 či AVCHD (MTS, M2TS, MOV).

Fotografie jsem zkoušel v JPG a PNG a natahovaly se i při velkých objemech velice svižně. BMP zobrazeno nebylo, i když se v souborovém manažeru zobrazilo. Pokud jde o 3D snímky, ty si můžete promítnout jak v prostoru, tak ve 2D a pokaždé byly výborné.

V muzice jistě oceníte nadprůměrné podání zvuku a vysoký výkon zesilovače. Hudba v MP3 a WMA byla bezproblémová, včetně nejvyšších datových toků. FLAC byl rovněž naprosto v pohodě a tenhle formát vůbec dokáže potěšit.

Co se týče aktivního 3D, v ceně dostanete dvoje brýle. Jsou velice lehké a bohužel bez postranic, takže pokud máte – jako já – vedle televizoru okno, musí se zatemnit, jinak interference hodně ruší. Příjemným překvapením je naopak to, že po skončení přehrávání například 3D ukázky s obrazy vedle sebe nenastal po přepnutí do manažeru souborů žádný problém. Názvy se totiž nezobrazovaly dvojitě, jak to vidíte prakticky u všech 3D televizorů, nýbrž zcela klasicky ve 2D.

Profil z boku je velice elegantní a jak vidíte, uchycení podstavce bytelné.

Profil z boku je velice elegantní a jak vidíte, uchycení podstavce bytelné.

Pohodové barvy

Po celou dobu testování jsem se potýkal s problémem aktualizace ve Smart Hubu, především u widgetů jako je Voyo, které se během dvou dnů chtělo aktualizovat několikrát. Po vstupu do Smart Hubu se – vysloveně ad hoc – objevovalo hlášení o dalších nutných aktualizacích. Mimochodem při prvním vstupu na webový prohlížeč televizor stahoval aktualizaci asi dvacet minut a i když se mu to podařilo, při dalším vstupu webový prohlížeč nespustil. Nakonec se mi to během několika pokusů nepodařilo vůbec. A když jsem u mínusů, které doufám napraví další aktualizace – plné naběhnutí televizoru po zapnutí na tuneru DVB-T trvá asi 14 s, přepnutí kanálu pak skoro 2 s. To je ale veškerá moje kritika. Výbava je excelentní, včetně podpory HbbTV a MHP (MHEG, ACAP MHP), k dispozici už byl i lokalizovaný elektronický manuál. I když ten je pouze v obecné podobě pro všechny přístroje, a tady si Samsung vysloveně ulehčil práci.

Obrazově je televizor velice dobrý, někdy s lehkým sklonem k červené, což je pak vidět na pleťové barvě. Podání HD kanálů je vynikající, na nízkém rozlišení, včetně stanic s opravdu špatnými obrazovými materiály jako jsou typicky ČT24 či Óčko, je vidět snaha o co nejlepší resamplování a maximální omezení obrazového šumu, což se překvapivě často i daří. Mluvím samozřejmě o základním nastavení.

Červenou v „pleťovce“ potlačíte lehce (někdy to ovšem nepomáhalo), zvýšit jde – jak je obvyklé – i účinnost potlačení šumu. V každém případě je tento Samsung obrazově v dobrém průměru třídy. To minimálně! Zvukově je pak určitě nadprůměrný, na čemž se podepisují především reproduktory vyzařující směrem dolů, které příjemně „tvrdí“ zvuk. U takto tenkého panelu je to velice příjemným překvapením a znát to bylo i v multimédiích promítaných přes USB. A také po připojení výborného Blu-ray přehrávače Philips BDP8000 i na filmovém zvuku. Třeba u Casino Royale.

Samsung UE40ES6540 (až na aktualizace) příjemně potěšil, což u letošní „samsungovské“ kolekce není tak samozřejmé. Doufejme jen, že se problém s webovým prohlížečem rychle vyřeší a že aktualizace do budoucna nebudou tak časté. Samsung by v tomto ohledu už měl opravdu něco podniknout.

Pokud hledáte dražší metrový televizor se solidním obrazem a zvukem, s výbornou výbavou a hlavně kombinací cena/výkon, tady byste mohli uspět. Díky zabudovanému WiFi, třem rozhraním USB a kompatibilitou s řadou klávesnic a myší je použitelný opravdu pro cokoliv, včetně internetu.

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– adaptér pro CI+ (přístupovou kartu)
– adaptér SCART – speciální konektor
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– utěrka obrazovky
– uživatelská příručka přímo v televizoru (obecná), konkrétní v papírové podobě

foto: autor a Samsung

Myslíte si, že by Wi-Fi mělo být zabudované u všech televizorů s přístupem na internet?

  • Ano
    87 %
  • Ne
    8 %
  • Nevím
    2 %
  • Tohle jde opravdu mimo mě
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).