Hlavní navigace

Šanci vidíme v digitálních rádiích, říká výkonný šéf Českých Radiokomunikací

6. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
6. 10. 2010

Jednou z investičních příležitostí pro České Radiokomunikace v následujících letech by mohla být digitalizace rozhlasového vysílání. Digitalizace televizního vysílání je sice již ve velmi pokročilém stadiu, nicméně digitalizace rozhlasového vysílání ještě ani nezačala, tam tedy vidím potenciál, řekl v rozhovoru pro Lidové noviny výkonný ředitel společnosti Kamil Levinský. Zároveň ale konstatoval, že současná rádia nic netlačí k tomu, aby s digitálním vysíláním začala dříve než za deset let.

K TÉMATU: Digitální rozhlas? Ano, ale ne L-band, říkají České Radiokomunikace

Současní provozovatelé mohou FM vysílání provozovat až do roku 2020 a z tohoto hlediska je na rozdíl od televizního vysílání nic netlačí. Tam to bylo vynuceno vracením kmitočtů, protože kmitočty použité na rozjezd digitálního televizního vysílání jsou stejné, jaké byly použité u analogového. To u rádia nenastane, tam se použijí kmitočty uvolněné televizním vysíláním, a není tedy potřeba opouštět analogové FM vysílání proto, aby se začalo s digitálním, vysvětlil Levinský.

ČTĚTE TAKÉ: Digitálnímu rozhlasu už nestojí nic v cestě. Chce ho ale ještě někdo?

U rozhlasové digitalizace proto České Radiokomunikace očekávají pozvolnější postup a výrazně delší období souběžného vysílání v analogovém FM pásmu a digitálních multiplexech. Právě na delším souběžném vysílání by ale mohly České Radiokomunikace vydělat, zatímco pro rádia je tato představa nepřijatelná. Provozovatele komerčních rádií navíc do digitalizace nic nehrne, současný trh je komerčními stanicemi nasycen a nikdo si nepřeje příchod další konkurence.

NAPSALI JSME: Digitální rozhlas by se měl znovu dostat do hry. Ale jen kmitočty pro L-pásmo

Levinský pro Lidové noviny také zmínil možnost technického řešení rozhlasového digitálního vysílání v České republice. Digitalizaci rozhlasového vysílání lze dělat na dvou typech frekvencí. Jednak je to třetí televizní pásmo uvolněné vypínáním analogového vysílání. Tam byl patřičný kanál uvolněn letos v srpnu s vypnutím Bukové hory, kde vysílala televize Nova. Nic tedy nebrání tomu, aby Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsal výběrové řízení na toto spektrum. Druhou možností je využití takzvaného pásma L, které bylo volné už v minulosti. To ale vyžaduje větší investice a vysílání zdraží tolik, že pro rádia není zajímavé, řekl výkonný šéf Českých Radiokomunikací.

BRAND24

VÍCE: Vypnutí analogu na Bukové hoře otevřelo cestu digitálnímu rozhlasu

Firma už v minulosti opakovaně prohlásila, že rozhlasové digitální vysílání v L-pásmu je ekonomicky nevýhodné a že dává přednost kmitočtům ve III. televizním pásmu. ČTÚ přesto vypsal výběrové řízení na první celoplošnou rozhlasovou digitální síť v L-pásmu, do kterého se přihlásily i České Radiokomunikace. Tendr však skončil bez vítěze a ČTÚ se nyní chystá vypsat další soutěž na regionální rozhlasové multiplexy v L-pásmu. O vypsání tendru na digitální rozhlasovou síť ve III. televizním pásmu chce úřad rozhodnout do konce letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).